25. Jos yrittäisin keskittyä, tekisin näin

Kun jokin asia on riittävän mielenkiintoinen, kuluu aika kuin siivillä. Siksi syöminen, insuliinin ottaminen ja mittaaminen voisivat helposti unohtua. Vaikka perusinsuliinitasoni olisikin täydellisesti kohdallaan, en luottaisi sokeasti siihen, että verensokerini pysyisi koko ajan tasaisena. Kaikesta laskelmoinnista huolimatta voi tulla tilanteita, jolloin verensokeri joko laskee tai nousee odottamatta.

Koska sekä matala että korkea verensokeri pilaa helposti keskittymisen, en ottaisi sitä riskiä, että työrupeamani menee pilalle. Tekisin itselleni muistisäännön, jonka avulla muistaisin mittaamisen helposti. Voisin esimerkiksi mitata aina tasatunnein. Silloin minun ei tarvisi jatkuvasti muistella, koska mittasin edellisen kerran. Voisin myös virittää kännykän ajastimen tai herätyksen muistuttamaan mittauksista.

Välttäisin liian raskasta ateriaa ennen keskittymistä vaatiman puuhan aloittamista, ettei oloni oloni ähkyinen ja uninen. Jos kesken kaiken tulisi nälkä, ottaisin jotain kevyttä välipalaa. Välttäisin kuitenkin karkkeja tai muita nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, ettei verensokerini lähtisi suotta sinkoilemaan pilviin hetkeksikään.

Jos huomaisin verensokerini kohonneen kaikesta huolimatta, koittaisin laskea sen mahdollisimman nopeasti mutta varovasti takaisin parempiin lukemiin. Verensokeritasosta ja insuliiniherkkyydestäni riippuen ottaisin korjausannoksen pikainsuliinia, pitäisin tauon ja kävisin vaikka kävelyllä (taukojen pitäminen on muutenkin hyvä idea, jos joutuu istumaan pitkiä aikoja paikallaan) tai yhdistäisin molemmat korjauskeinot.

En tekisi liian aggressiivista korjausta, ettei minun tarvisi kytätä verensokeriani hypon varalta liian tiheään, mutta toisaalta en löysäilisikään, sillä korkealle jäänyt verensokeri ei helpottaisi keskittymistäni.

Jos jossain vaiheessa keskittymiseni tuntuisi jatkuvasti herpaantuvan, en näkisi lukea kunnolla tai heikottaisi jollain muulla tavalla, saattaisi verensokerini olla matalalla. Jos näin tosiaan olisi, ottaisin pienen hiilihdraattiannoksen, ja pitäisin vaikka vartin lepotauon ja antaisin verensokerin nousta normaalilukemiin. Jos taas mittari näyttäisi tuntemuksista huolimatta ihan normaaliarvoa, pitäisin pieni lepotauon ilman hiilihydraattiannosta.

Muistaisin myös harrastaa liikuntaa ja tavata kavereitani säännöllisesti, sillä kun kroppa on kunnossa ja mieli virkeänä, toimii pääkin paremmin keskittymistä vaativissa tehtävissä.

Kaaviokuva tämän luvun ohjeista


Seuraava luku: Loppusanat