20. Jos olisin menossa punttisalille, tekisin näin

Välttäisin raskasta syömistä paria tuntia ennen salille menoa. Silloin täysi vatsa ei tuntuisi epämukavalta treenatessa, ja ateriainsuliinin vaikutus alkaisi hiljalleen hiipua. Tällä tavoin välttäisin liikunnan ja insuliinin yhteisvaikutuksen, joka voi olla yllättävän voimakas.

Mittaisin verensokerini noin puolta tuntia ennen salille lähtöä ja vielä toisen kerran pukuhuoneessa. Tällä tavoin näkisin, mihin suuntaan verensokerini on sillä hetkellä liikkumassa, ja ehtisin tarvittaessa tekemään korjauksia.

Jos verensokerini olisi tuossa vaiheessa liian matalalla, nauttisin energiapatukan, mehun tai jotain muuta nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Odottaisin hetken ennen kuin aloittaisin lämmittelyn, jotta kuntopyörällä polkeminen tai juoksumatolla kävely tai hölkkäily ei alkaisi laskea jo valmiiksi matalaa verensokeria. Sen sijaan voisin vaikkapa venytellä hetken samalla kun odottaisin lukemien palautuvan normaaleiksi.

Jos veresokerini olisi liian korkealla, ottaisin korjausannoksen pikainsuliinia. Annoksen sopivan suuruuden arvioisin aikaisempien kokemusteni perusteella. Ottaisin huomioon, että lämmittely on kevyttä aerobista liikuntaa, joka laskee verensokeria. Voisin myös jatkaa lämmittelyä hieman tavallista pitempään, jotta saisin verensokerini ennen voimatreeniä alemmas. Samalla voisin ottaa pienemmän annoksen korjausinsuliinia, jolloin hypon riski treenin aikana pienenisi. Mittaisin kuitenkin verensokerini noin 20 – 30 minuutin jälkeen uusiksi, jotta näkisin, kuinka korjausannos ja lämmittely ovat vaikuttaneet.

Jos verensokerini olisi normaaliarvoissa (4 – 6 mmol/l), ottaisin ehkä pienen hiilihydraattiannoksen ennen lämmittelyä. Varoisin kuitenkin ottamasta liian suurta annosta, koska varsinaisen voimaharjoittelun aikana vapautuvat stressihormonit todennäköisesti saisivat verensokerini pieneen nousuun.

Jos olisin vasta aloittanut kuntosaliharjoittelun, mittasin harjoittelun aikana tavallista enemmän ja opettelisin, kuinka eri tilanteet verensokeriini vaikuttavat. Jatkaisin tiheää mittaamista niin kauan, kunnes osaisin useimmissa tapauksissa arvioida verensokerin liikkeet oikein aikaisempien kokemusten perusteella.

Tarkkailisin myös, mitä verensokerille tapahtuu treenin jälkeen. Todennäköisesti joutuisin ottamaan insuliiniherkkyydestäni riippuen 1 – 2 yksikköä pikainsuliinia salilta lähtiessäni, jotta estäisin vieläkin jylläävien stressihormonien aiheuttaman verensokerin nousun. Annosta arvioidessani ottaisin huomioon, joudunko kotimatkalla kävelemään vai istumaan autossa tai bussissa. Treenin päälle joisin palautusjuoman, joten ottaisin myös huomioon sen sisältämät hiilihydraatit tässä insuliiniannoksessa.

Kaaviokuva tämän luvun ohjeista


Seuraava luku: Jos olisin menossa ravintolaillalliselle, tekisin näin