18. Jos olisin menossa kahvilaan, tekisin näin

Ennen kuin marssisin kahvilaan, mittaisin verensokerini hyvissä ajoin. Toivoisin, että se ei olisi liian korkealla tai matalalla. Tarvittaessa tekisin korjauksia, kuitenkin siten, että ne olisivat kohtuullisen pieniä, jolloin ne eivät pääsisi pahasti sekoittamaan insuliini- ja hiilihydraattilaskujani kahvilassa.

Aloittaisin arvioimalla edessäni olevan annoksen hiilihydraattimäärän sekä glykeemisen indeksin (todennäköisesti se olisi melko korkea). Tarvittaessa kysyisin kahvilanpitäjältä tietoja ravintosisällöstä.

Ottaisin laskelmieni mukaisen määrän pikainsuliinia, ja nauttisin annokseni. En kiirehtisi syömisen kanssa, ja jos vain mahdollista, antaisin insuliinin alkaa vaikuttaa rauhassa. Voisin vaikka lukea päivän lehden sitä odotellessa.

Mittailisin verensokeriani kaksi tai kolmekin kertaa seuraavan parin tunnin aikana. Haluaisin selvittää tarkasti, kuinka nopeasti nauttimani annos vaikuttaisi verensokeriini, ja kuinka hyvin hiilihydraattien imeytyminen ja insuliinin vaikutus osuisivat yhteen.

Jos onnistuisin heti ensimmäisella kerralla täydellisesti, kiljuisin varmaankin riemusta ja laatisin heti lottokupongin seuraavan lauantain arvontaa varten. Todennäköisempää kuitenkin olisi, että verensokerini joko pomppaisi kattoon tai tipahtaisi lattianrajaan seuraavan tunnin tai parin aikana. Vaikka se palautuisikin nopeasti säädyllisiin lukemiin, en silti haluaisi kokea hypo- tai hyperglykemian aiheuttamaa epämiellyttävää oloa edes hetkellisesti.

Alkaisin opetella sopivaa kaavaa insuliinin ottamiselle. Alkaisin käydä samassa kahvilassa syömässä saman annoksen suunnilleen samaan aikaan päivästä. Jos en nyt joka päivä, niin ainakin kohtuullisen usein. Joka kerta koittaisin hieman erilaista insuliinin ottamisen ajoitusta annoksen kokoa, kunnes löytäisin oikean tavan.

Muutaman tällaisen kerran jälkeen alkaisi sopiva rutiini hahmottua, ja verensokerini pysyisi paremmin kurissa. Varmuuden vuoksi mittaisin kuitenkin verensokeriani kerran tunnissa, sillä tietäisin, että silloin tällöin voi sattua jos jonkinlaisia yllätyksiä, eikä verensokeri aina käyttäydy tutun kaavan mukaan.

Kaaviokuva tämän luvun ohjeista


Seuraava luku: Jos olisin menossa nukkumaan, tekisin näin