Mika Haulo
Monday 26.08.2019

25 vinkkiä verensokerin hallintaan – nyt myös nettiversiona

Vuonna 2014 kirjoittamani kirja 25 vinkkiä verensokerin hallintaan on saatavilla nyt myös nettiselaimella luettavana versiona. Tähän astihan se on ollut jaossa vain pdf-muodossa.

Pdf on kuitenkin hankala formaatti mobiililaitteiden kannalta. Siinä teksti ei nimittäin skaalaudu päätelaitteen näytölle sopivaksi. Muutenkin pdf-muoto tuntuu olevan enemmän tulostetun materiaalin näkökulmasta ajateltu.

Tämän viikonlopun puhteena rakensin siis opuksesta nettiversion. Toki vanha pdf-versio on myös jaossa. Kirjan sisältöä en ole muokannut tai päivittänyt, vaan se on täsmälleen sama kuin ennenkin.

Kirjan lukuja silmäillessäni on ollut hauska arvioida, kuinka viisi vuotta vanha teksti on kestänyt aikaa – mielestäni vallan hyvin. Keskeinen teema on verensokerin tiheässä mittaamisessa, joka tuohon aikaan oli vielä harvinainen ilmiö, koska glukoosisensorit olivat lähinnä harvinainen ja väliaikainen luksus. Nykyään niiden ollessa yleisempiä ovat monet kirjan vinkit jopa helpompia noudattaa kuin ennen.

Joistain asioista taas ajan kulumisen huomaa. Teksti ei esimerkiksi tunne uusimpia insuliineja (joita kirjoittamishetkellä ei markkinoilla ollut) eikä keinohaimoja (joko ns. fiksuja insuliinipumppuja tai tee-se-itse-tyyppisiä).

Tämä muunnosoperaatio nettikirjaksi nosti mieleen vanhoja hyviä muistoja vuosien takaa. Ison osan kirjoitustyöstä tein Tampereella Koskipuiston laitamilla sijainneessa kahvilassa, jonka miljöö oli samaan aikaan sekä sopivan rauhallinen että vilkas. Se toimi hyvän inspiraation lähteenä ja siellä oli helppo keskittyä sisällön suunnitteluun.

Samalla heräsi myös mielenkiinto taas kirjoittaa jotain… uutta kirjaa ehkä? ;-)

Noh, nyt menen jo asioiden edelle.

25 vinkkiä verensokerin hallintaan -nettiversion pääset lukemaan täältä.