Mika Haulo
Thursday 06.09.2018

Tupla-annos pitkävaikutteista insuliinia ei ole katastrofi

Diabeetikoiden yleisin “tyyppivika” lienee se, että joskus tulee pistettyä vahingossa kaksinkertainen annos insuliinia – joko pitkä- tai lyhytvaikutteista – tai pitkä ja pätkä menevät sekaisin keskenään.

Ylisuuri annos pikainsuliinia vaatii kyllä nopeita toimenpiteitä. Sen sijaan pitkävaikutteisen kanssa sattunut lipsahdus ei ole aivan niin hankala juttu, miltä se varsinkin tuoreista diabeetikoista voi tuntua.

Disclaimer: käytän tässä artikkelissa tarkoituksella reilusti yksinkertaistettuja esimerkkejä. Eri insuliinilaadut käyttäytyvät toki hieman eri tavalla, ja lisäksi pelissä on mukana diabeetikoiden yksilölliset erot. Mutta ydinajatukseni kannalta näillä yksityiskohdilla ei ole suurta merkitystä.

Kuvitellaan, että normaali perusinsuliiniannoksesi on 12 yksikköä kahdesti vuorokaudessa. Tällä annoksella verensokerisi pysyy yön ajan tai muun pitkän paaston ajan tasaisena.

Eräänä aamuna olet niin unentokkurassa, että unohdat jo pistäneesi aamuannoksen, ja tykität pian toiset 12 yksikköä. Pitäisikö nyt vetää sokeriöverit ja jättää päivän pikainsuuliinit pistämättä, jottei verensokerisi olisi loppupäivää syöksykierteessä?

No ei pitäisi. Katsotaanpa.

Perus- ja pikainsuliinien yksiköt ovat kutakuinkin samanarvoisia. Toisin sanoen 1 yksikkö perusinsuliinia laskee verensokeria aivan yhtä paljon kuin 1 yksikkö pikainsuliinia. Ero on vain siinä, että perusinsuliini hoitaa hommansa tooodeeella hiiiitaaaastiiii. Esimerkkimme tapauksessa sen vaikutus kestää 12 tuntia.

12 yksikköä 12 tunnissa tarkoittaa keskimäärin yhtä yksikköä per tunti. Jos 1 yksikkö kompensoi 10 grammaa hiilihydraattia, riittää perusinsuliinimokan kuittaamiseen pala leipää tai hedelmä tunnissa. Mutta koska syöt joka tapauksessa jotain päivän aikana, pystyt kuittaamaan osan tästä normaalin aterioinnin yhteydessä vähentämällä ateriainsuliinia.

Ei siis mitään ähkytankkausta, eikö niin?


No entäs jos käytäntö ei mukailekaan yllä olevaa teoriaa? Mitä jos verensokerisi lähteekin jyrkempään laskuun kuin näiden laskelmien mukaan pitäisi.

Kaikenlaiset yksilölliset erot ja sattumat voivat tietysti sekoittaa kuvioita. Syitä voi tietysti olla vaikka kuinka monta, eikä näin yleisessä pohdinnassa voi oikein arvailla kenenkään tarkempaa tilannetta. Siksi onkin tärkeää, että opettelet tuntemaan oman verensokerisi käyttäytymisen mahdollisimman hyvin. Se on paras työkalusi yllättävien tilanteiden varalle.