Mika Haulo
Saturday 23.02.2019

Parasta diabetesteknologiaa on saatavilla oleva teknologia

Viime keskiviikkona alkoi vuosittainen ATTD-konferenssi Berliinissä. Tänään lauantaina päättyvässä tapahtumassa on mm. käyty läpi diabeteksen hoidon teknologisia uutuuksia. Tästä tulikin mieleeni eräs asia, jota olen havainnoinut erityisesti viimeisen parin vuoden aikana, kun olen kirjoittanut Diabetes-lehden tekniikkapalstaa:

Maailmalta kuulee tämän tästä uutisia monenlaisista mielenkiintoisista hoitovälineistä. Mutta vain harva niistä päätyy Suomessa diabeetikoiden saataville kohtuullisen ajan kuluessa.

Kaikki uudet laitteet ja keksinnöt – tunnetuimpana ihoa rikkomaton glukoosin mittaus – eivät välttämättä edes etene konseptista konkreettiseksi tuotteeksi. Mutta juuri ne ovat hyvä esimerkki siitä, että hoitovälineistä on hyötyä vain ja ainoastaan silloin, kun ne ovat A) oikeasti olemassa, ja B) järkevästi diabeetikoiden saatavilla.

Diabetesteknologian kehittyminen on mainio asia. Erityisesti muutaman viime vuoden aikana kehitys on tainnut kehittyä nopeammin kuin koskaan ennen. Itse laitteiden lisäksi olisi tärkeää kehittää myös näiden laitteiden hankintamenetelmiä, jotta hoitovälineiden saatavuus ei muodostuisi pullonkaulaksi diabeteksen hyvälle hoidolle.