Mika Haulo
Saturday 10.02.2018

Näin syntyy diabetes & tekniikka -palstan juttu Diabetes-lehteen

Käytän esimerkkinä vuoden 2018 ekan numeron palstaa, jonka aiheena on henkilövaakojen, verenpainemittareiden ja aktiivisuusmittareiden tekniikan kehittyminen ja niiden rooli diabeetikon hoitovälineinä – omahoitoonhan kuuluu myös painosta, verenpaineesta ja riittävästä liikunnasta huolehtiminen.

Alussa on ideavarasto

Aina kun mieleeni juolahtaa Diabetes ja tekniikka -palstalle sopiva aihe, kirjoitan sen muistiin. Varastossa on aina vähintään muutama idea seuraavaa lehteä varten.

Ideoita saan milloin mistäkin. Välillä uusia aiheita tulee vastaan sosiaalisen median kautta. Välillä googlaan tarkoituksella, olisiko diabetesrintamalla jotain uusia teknoleluja, joista en ole aikaisemmin kuullut.

Osa aiheista roikkuu idealistalla useita kuukausia, osa saattaa päästä julkaisujonoon käytännössä heti.

Diabetes ja tekniikka -palstan idea- ja työlista.

Deadline lähestyy

Kalenterivuoden loppupuolella Diabetes-lehden päätoimittaja Laura Manninen lähettää minulle listan seuraavan vuoden lehtien julkaisuajankohdista ja juttujen deadlineistä. Merkkaan ne samantien kalenteriini.

Kun uuden lehden julkaisu ja tekniikkapalstan deadline alkaa lähestyä, lyön aiheen lukkoon päätoimittajan kanssa.

Usein ehdotan paria vaihtoehtoista aihetta itse. Joskus kuitenkin lehdellä on jokin teema, ja tekniikkapalstan teksi valitaan siihen sopivaksi. Silloin ehdotus saattaa tulla Lauralta.

Lähettäjä: Laura Manninen
Vastaanottaja: Mika Haulo
Päivä: 13.10.2017
---

Liittenä aikataulu vuodelle 2018. Mukaan olisi hyvä saada tasapuolisemmin aiheita, jotka koskettaa myös tyypin 2 diabeetikoita, jos mahdollista.
Lähettäjä: Mika Haulo
Vastaanottaja: Laura Manninen
Päivä: 13.10.2017
---

Tekniikkapalstan sisällön osalta kakkostyyppi on sikäli haasteellinen, että taudin luonteen vuoksi sen hoidossa ei liiku läheskään niin paljoa tekniikkaa kuin ykköstyypissä.

Yksi näkökulma voisi olla sekin, että myös kakkostyypin hoitoon voi löytyä tekniikkaa avuksi, vaikkei se ihan selviö olekaan. Silloin juttu voisi käsitellä esim. jotain terveysappseja sekä esim. vaakoja ja verenpainemittareita, jotka osaavat jutella suoraan kännykän kanssa. 
Lähettäjä: Laura Manninen
Vastaanottaja: Mika Haulo
Päivä: 19.10.2017
---

Ykkösnumeroon sopivat vaa'at ja verenpainemittarit mielestäni hyvin. Niitä ei ole varmaan käsitelty, appseja jonkin verran on.

Kirjoittaminen tapahtuu nopeasti

Tekniikkapalstan tekstin kirjoittamista edeltää vaihteleva määrä taustatyötä. Varsinainen kirjoitusvaihe on aika nopea.

Mitä tarkemmin teen taustatyön ja mitä selkeämpi visio minulla on lopputuloksesta, sitä nopeammin lopullinen teksti valmistuu. Kaikenlaiset pikkusäädöt, erilaisten rakenteiden kokeilu ja tekstin oikoluku mukaanlukien aikaa kirjoittamiseen kuluu muutama tunti.

Kirjoitan jutun yleensä Google Docsissa. Dokumentit ovat kätevästi tallessa pilvessä ja voin halutessani kirjoitella juttua kahdella eri koneella (pöytäkone ja läppäri) ilman että joutuisin siirtelemään tiedostoja paikasta toiseen.

Google Docsissa on myös kätevä työkalu, josta näkee jutun merkkimääärän. Lehtujutuille kun yleensä määrätään taitto- ja painoteknisistä syistä ennalta jokin tietty pituus, johon pitää tähdätä.

Tekniikkapalstan pituus on noin 3000 merkkiä. Pientä joustoa saa olla, mutta ei paljoa – 3200 merkkiä on vielä ok, mutta 4000 on jo liian pitkä.

Teksti muhii Google Docsissa.

Viimeistelyvaihe

Kun juttu on valmis, tallennan sen Google Docsista tiedostoksi ja lähetän sen sähköpostilla Diabetes-lehden toimitukseen. Odotan vielä päätoimittajan kuittausta. Joskus tulee tarvetta tehdä pientä hienosäätöä, mutta jos ei, on oma työni tämän jälkeen tehty.

Lähettäjä: Mika Haulo
Vastaanottaja: Laura Manninen
Päivä: 21.10.2017
---

Liitteenä palstan 1/2018 teksti. 

Otin vaakojen ja verenpainemittareiden lisäksi mukaan myös aktiivisuusmittarit. Noista kolmesta muodostui yhtenäiseltä tuntuva kokonaisuus, joka sopii myös yleisiin linjauksiin diabeteksen hoidossa: riittävä liikunta/arkiaktiivisuus, terve paino ja sopiva verenpaine.
Lähettäjä: Laura Manninen
Vastaanottaja: Mika Haulo
Päivä: 23.10.2017
---

Kiitos Mika, oikein kiva teksti.

Omista aikatauluista riippuen saan jutun valmiiksi joko hyvissä ajoin tai juuri ennen määräpäivää. Valmis lehti kolahtaa postiluukusta pari kuukautta jutun deadlinen jälkeen.

Työn jälki käsin kosketeltavissa.