Mika Haulo
Friday 08.09.2017

Näin vältät insuliinin loppumisen kesken – 3 vinkkiä

Lääketukku Oriola tiedotti tiistaina 5.9. vaikeuksistaan lääketoimitusten kanssa. Myös osa insuliineista kuuluu toimitusvaikeuksien piiriin.

Ongelmien taustalla on maanantaina käyttöönotettu uusi toiminnanohjausjärjestelmä. Oriolan mukaan tilanne saadaan taas normaaliksi viimeistään viikonlopun aikana. Toivotaan näin.

Tämä tapaus oli kuitenkin hyvä muistutus siitä, että diabeetikoiden on hyvä muistaa varmistaa, että omasta kotivarastosta löytyy omia insuliineja ainakin muutaman päivän ajalle. Kokosin muutaman vinkin siitä, miten voit välttää ikävät yllätykset ja insuliinin loppuminen.

1. Pidä silmällä omaa varastotilannetta

Tärkeintä on olla perillä siitä, kuinka paljon insuliinikyniä tai -pulloja omassa jääkaapissa on, ja suurinpiirtein kuinka pitkäksi aikaa ne riittävät.

Kalenteriin voi merkata aina apteekissa käynnin jälkeen, koska seuraava hakukerta on ajankohtainen. Käytännössä yksinkertaisinta on laskea suoraan kolme kuukautta hakupäivästä eteenpäin.

(KELA korvaa kerralla enintään kolmen kuukauden annoksen. Aika harvoin on syytä hakea pienempää määrää.)

2. Pyydä lääkäriä kirjoittamaan tarpeeksi pelivaraa reseptiin

Insuliinia ei voi hakea apteekista korvauksetta ihan milloin lystää. Käytännössä KELAn piikkiin saa hakea uutta insuliinia vasta sitten, kun vanhat ovat (ainakin laskennallisesti) lopuillaan.

Tätä seurataan katsomalla päivämääriä, jolloin diabeetikko on edellisen kerran hakenut täydennyksiä omiin varastoihinsa. Jos edellisestä keikasta on liian vähän aikaa, ei insuliinia heru.

Apteekista saatava insuliinimäärä lasketaan reseptissä olevan päiväannoksen mukaan. Kun käyt diabeteslääkärin juttusilla uusimassa reseptiä, varmista, että siinä on laskettu tarpeeksi pelivaraa. Varsinaisen kulutuksen lisäksi pitää nimittäin huomioida se, että hukkainsuliinia tulee aika esimerkiksi kynäneulojen ja pumpun letkujen täytöstä.

Sekin on sinänsä aivan normaalia, että insuliinintarve voi kasvaa – mahdollisia syitä tähän on monia, joita en kuitenkaan tässä postauksessa ala käydä tarkemmin läpi. Käytännössä lääkärin pitäisi osata laskea omatoimisesti hieman ylimääräistä reseptiin, mutta asia on toki hyvä varmistaa myös itse.

3. Hae täydennyksiä ajoissa

Käy apteekissa viimeistään silloin, kun otat käyttöön viimeisen insuliinikynän tai -pullon.

Mielellään toki aikaisemminkin jo, koska jos nuo viimeiset kappaleet rikkoutuvat tai osoittautuvat pilaantuneiksi, olet kusessa.

Ota huomioon, että kaikissa apteekeissa ei välttämättä ole juuri sinun tarvitsemaasi insuliinia varastossa, vaan sitä joudutaan tilaamaan. Näin voi käydä esimerkiksi pienten paikkakuntien tai lähiöiden apteekeissa.

Toimitukset olevat yleensä nopeita, ja tilaus on noudettavissa yleensä jo seuraavana arkipäivänä. Älä kuitenkaan luota tähän sokeasti. Oriolan tapaus opetti, että yllättäviä poikkeuksia voi tosiaan tulla. Muista myös, että viikonloppu voi aiheuttaa lisäviivettä. Sunnuntaisin apteekkisi ei välttämättä ole auki lainkaan.


Avainsana ylläolevissa vinkeissä on ennakointi. Täydennä insuliinivarastosi ajoissa – onhan kyse sentään lääkkeestä, joka pitää sinut hengissä.

Entä jos kaikesta huolimatta sattuu vahinko, ja insuliini pääsee loppumaan? Ihmisiähän tässä vain ollaan. Itse olen onneksi säästynyt täydeltä varaton loppumiselta, mutta silloin tällöin on täydennyksen hakeminen jäänyt minultakin viimetinkaan.

Bonusvinkki: kysy kaverilta.

Diabeetikot ovat varsin halukkaita auttamaan toisiaan hädän hetkellä. Jos pyörit netin keskustelupalstoilla ja diabetesryhmissä, kysy sieltä, olisiko asuinpaikkaasi lähellä toista diabeetikkoa, joka voisi lainata insuliinikynää tai -pulloa.