Mika Haulo
Tuesday 29.11.2016

Mielenkiintoisia tuoteuutuuksia Dexcomilta

Verkkojulkaisu Diatribe kertoi viime viikolla kahdesta uudesta Dexcomin sensorista, joita voidaan odottaa markkinoille lähivuosina.

Toinen uutuuksista on G6, joka on suoraa jatkumoa tutuille G4- ja G5-malleille. Mutta selkeästi mielenkiintoisemmalta vaikuttaa Dexcomin ja Verily-yhtiön* yhteinen kehityshanke, jonka tuloksena näyttäisi syntyvän hämmästyttävän pieni sensori. Kokoa sillä kuvien perusteella on pienen kolikon verran.

Gee kutosta saa pitää pitkään oikein luvan kanssa

Odotettuna uutuutena G6-sensoria voi virallisesti pitää yhteen soittoon kaksi viikkoa.

Tosin tässähän ei tietenkään käytännössä ole mitään uutta. Eiköhän valtaosa Dexcomin käyttäjistä pidä jo nykyistä G4- tai G5-mallia vähintään tuon ajan – monet jopa kolme tai neljä viikkoa tai jopa pidempään. Mutta ihan hyvä, jos ei aivan joka viikko tarvitse sietää kahden tunnin uudelleenasetuskatkoa.

Toinen parannus G6-mallissa on sen tarkkuus: testien mukaan sensorin lukemat pysyvät 20 % sisällä todellisesta sokeritasosta. Tämä on siis jo sama tarkkuus, mihin monet nykyään käytössä olevat verensokerimittarit yltävät.

Parantunut tarkkuus tarkoittaisi mahdollisesti myös sitä, että Freestyle Libren tapaan Dexcom G6:tta ei enää tarvitsisi kalibroida kahdesti päivässä. Tämä on jo huikeaa edistystä!

Poikiiko Verily-yhteishanke maailman ohuimman sensorin?

Toisesta Dexcomin uutuudesta ei valitettavasti vielä ole juurikaan tietoa saatavilla. Mutta jo sensorin pieni koko herättää mielenkiinnon.

Kehitteillä oleva uutuussensori on M&M-karkkia matalampi ja halkaisijaltaan 20 sentin kolikon luokkaa. Tätä on syytä odottaa markkinoille muutaman vuoden päästä. Ensimmäinen versio, joka sekin tulee olemaan Freestyle Libren sensoria pienempi, pitäisi kuulemma olla markkinoilla jo vuonna 2018 (mutta koska Suomessa?  – ei tietoa).

Pienen kokonsa lisäksi näiden sensorien pitäisi olla myös nykysensoreita halvempia. Yksi syy Freestyle Libren suurelle kysynnälle on varmasti sen Dexcomia huomattavasti pienempi hankintahinta. Jos myös Dexcom tuo markkinoille edullisia sensoreita, madaltuu diabeetikoiden sensorointikynnys entisestään.

***

Lue alkuperäinen englanninkielinen uutinen Diatriben verkkosivuilta.