Mika Haulo
Tuesday 06.09.2016

Neljän kohdan tietoisku insuliinista ja sokeriaineenvaihdunnasta

1. Maksa erittää jatkuvasti glukoosia verenkiertoon. Se ei siis ole vain hypoglykemian aiheuttama paniikkireaktio. Toki oikein paha hypo saa maksan sokerihanat ihan reilusti auki. Mutta on siis aivan normaalia, että maksa osallistuu jatkuvasti verensokerin säätelyyn.

2. Hermosolut eivät tarvitse insuliinia. Ne saavat imettyä verestä sokeria energiakseen ilmankin.

3. Insuliinin yksi tärkeimmistä tehtävistä on hillitä maksan toimintaa. Kun elimistössä ei ole tarpeeksi insuliinia, ei mikään hillitse maksan sokerintuotantoa. Hyperglykemia ei siis aina johdu aterian hiilihydraateista, vaan ylimääräinen sokeri voilla peräisin maksan glykogeenivarastoista.

Insuliinin kuuluisikin ensimmäisenä vaikuttaa maksassa. Terveessä elimistössä näin tapahtuukin, mutta ulkoisesti annostellusta insuliinista pääsee joidenkin arvioiden mukaan vain 10 % maksaan asti.

4. Pikainsuliini ei ole erityisen nopeaa. Se imeytyy noin kymmenessä minuutissa, mutta kunnollinen vaikutus alkaa vasta tunnin kuluttua ja kestää 1 – 2 tuntia. Sen jälkeen vaikutus hiipuu nopeasti, mutta häntiminen kestää vielä toiset pari tuntia. Kokonaisvaikutusaika on siis 3 – 4 tuntia.

Entä terveen haiman erittämä insuliini? Sen vaikutus alkaa sekunneissa. Työnsä se tekee muutamassa minuutissa. Sen jälkeen vaikutus lakkaa. Se on todellinen pikainsuliini.