Mika Haulo
Friday 10.06.2016

Nightscout tuo turvaa diabeetikkolasten vanhemmille

Nightscout on glukoosisensoriin ja internet-teknologioihin perustuva tee-se-itse-projekti, jonka avulla diabeetikkolasten vanhemmat voivat tarkkailla jälkikasvunsa sokeriarvoja etänä.

Nightscoutia käytettäessä sensorin mittaamat sokeriarvot välitetään matkapuhelimen avulla nettiin pystytetylle palvelimelle ja tallennetaan sinne. Etätarkkailu onnistuu käytännössä millä tahansa laitteella, jossa on verkkoyhteys ja nettiselain. Tarjolla on myös natiivisovelluksia älykännyköihin ja älykelloihin.

Jo se, että vanhemmat pysyvät koko ajan kärryillä lapsensa verensokerin liikkeistä, rauhoittaa varmasti mieltä. Mutta Nightscoutiin voi tehdä myös hoitomerkintöjä.

Jos päivähoidossa olevan lapsen verensokeri alkaa laskea, mutta hoitotäti huomaa sen ja antaa lapselle välipalaa, voi sen merkitä Nightscoutiin. Vanhemmat näkevät laskevan verensokerikäyrän, mutta myös merkinnän siitä, että asia on huomattu ja hoidettu päivähoitopaikassa.

Lapsiperheiden lisäksi Nightscout sopii mainiosti myös urheilijoille. Sensoriarvoja pystyy sen avulla katselemaan kätevästi vaikka älykellosta, eikä itse sensorin vastaanotinta tarvitse kaivella taskusta.

Perinteinen Nightscout-paketti Dexcomin sensorilla.

Perinteinen Nightscout-paketti Dexcomin sensorilla.

##

##

Miten Nightscout tarkalleen toimii?

Nightscoutin toiminta perustuu glukoosisensoriin ja erilaisten mobiili- ja internet-teknologioiden käyttöön. Yksityiskohdat riippuvat mm. siitä, minkä merkkinen sensori on käytössä ja haluaako paketin kasaamisessa painottaa hintaa, kokoa, toimintavarmuutta vai käyttöönoton helppoutta.

Yleinen Nightscoutin toimintaperiaate on seuraava:

Helpointa ja edullisinta Nightscoutin käyttöönotto on silloin, kun käytössä on Dexcom G4 -sensori. Mutta myös Medtronicin Enlite-sensoreille homma onnistuu.

Pebble-älykello ja Nightscout

Nightscoutin avulla sensoriarvot saa näkyviin älykelloon.

Oma järki kullan kallis

On tärkeää ymmärtää, että Nightscout on täysin epävirallinen ja omalla vastuulla käytettävä järjestelmä. Oikeastaan se sai alkunsa nimenomaan siitä, että virallisia järjestelmiä glukoosin etätarkasteluun ei vielä ollut.

Käytännössä Nightscoutin hyödyt ovat sen mahdollisia haittoja suuremmat. Joskus saattaa tulla yhteysongelmia, vääriä lukemia tai järjestelmän pystytys harmaannuttaa vanhempien hiuksia. Mutta jokainen Nightscoutia käyttävä ymmärtää, että vapaaehtoisvoimin kasatulta systeemiltä ei voi odottaa täydellisyyttä.

Onneksi yhteisön tuki on aika kattava. Englanninkielisessä CGM In the Cloud -Facebook-ryhmässä on porukkaa ympäri maapallon, ja kysymyksiin saa todennäköisesti vastauksen hyvinkin nopeasti. Tukea on tarjolla myös suomenkielisessä Facebook-ryhmässä.

Mistä Nightscoutin saa? Paljonko se maksaa?

Nightscout on avoimeen lähdekoodiin perustuva projekti. Tarvittavat ohjelmistot eivät maksa mitään, ja ne ovat vapaasti ladattavissa internetistä.

Kustannuksia tulee kuitenkin välttämättömistä laitteista ja tarvikkeista. Nightscout-yhteisö ei myöskään tarjoa keksintöään avaimet käteen -tyyppisesti, vaan jokainen käyttäjä joutuu itse (tai jonkun avustuksella) asennushommiin.

Kaikille Nightscout-variaatioille yhteiset hankinnat ovat sensori  – joka Suomessa hankitaan yleensä oman hoitopaikan kautta – ja web-hotelli Nightscout-palvelinta varten. Muut tarvittavat laitteet riippuvat siitä, miten järjestelmän rakentaa.

Tyypillisesti hankintalistalla on ainakin Nightscout-käyttöön varattu älypuhelin, matkapuhelinliittymä ja sopiva usb-kaapeli. Medtronicin Enlite-sensoreita ja edistyneempiä Dexcom-variaatioita varten tarvitaan myös hieman elektroniikkakomponentteja.

Nightscout-projektin omilta nettisivuilta löytyy lista erilaisista asennusvaihtoehdoista ja tarvittavista laitteista sekä linkkejä asennusohjeisiin.

Tarvikkeisiin kannattaa varata rahaa muutama sata euroa. Ihan halpaa lystiä Nightscout ei siis ole, mutta toisaalta yhteisö keksii jatkuvasti uusia tapoja toteuttaa systeemi entistä edullisemmin ja pienemmässä koossa.

Nightscoutin www-käyttöliittymä

Nightscoutin www-käyttöliittymä on yksinkertainen mutta selkeä.

Kuinka vaikeaa tai helppoa Nightscoutin käyttöönotto on?

Tietokoneisiin, ohjelmistoihin ja mobiiliappseihin perehtyneelle riitänee ohjeiden lukeminen ja pieni päättelykyky. Tavallisille epä-nörteille lisäjänitystä voivat tuoda kaikenlaiset tekniset termit ja palvelut, kuten Github, repo, otg, Azure, Heroku ja niin edespäin. Joissain Nightscout-variaatioissa vaaditaan myös esimerkiksi kolvaustaitoja.

Vähemmänkin perehtynyt selviää kyllä asennuksesta, kunhan lukee ohjeet tarkasti ja varautuu käyttämään hieman aikaa ja malttia. Suomenkielistä apua asennukseen voi kysellä Facebookin Nightscout Suomi -ryhmästä.

Nightscout-asennus myös palveluna

Jos tekninen näpertely ei yksinkertaisesti kiinnosta, tai haluat säästää omaa aikaasi johonkin muuhun, voit pyytää minut apuun.

Kerron mitä tarvikkeita tarvitset ja mistä ne saat, tilaan erikoisemmat palikat puolestasi, asennan tarvittavat ojelmistot ja opastan alkuun järjestelmän käytössä. Sinun aikaasi tarvitsen noin tunnin käyttöönoton aikana. Sekin hoituu kätevästi vaikka Skypen tai puhelimen avulla.

Omaksi palkkiokseni pyydään  250 euroa. Muut kustannuksesi tulevat lähinnä tarvikehankinnoista.

Minuun saat yhteyden sähköpostilla (mika@sokeriseuranta.fi) tai puhelimitse (040 538 5441). Vaikka vain epäröisit Nightscoutin käyttöönottoa, ota silti yhteyttä – se ei vielä maksa mitään.

***

Myöhemmin julkaistavissa Nightscout-artikkeleissa selostan tarkemmin, miten asennus ja käyttöönotto tarpahtuu eri sensoreilla ja Nightscout-variaatioilla.