Mika Haulo
Wednesday 02.03.2016

Miksi hoitaisin diabetestani hyvin? (osa 2)

Katso kauas hoitotasapainosi tulevaisuuteen. Mitä näet?

Aikaisemmassa postauksessa listasin 10 hyvän hoitotasapainon tuomaa välitöntä vaikutusta. Tässä toisessa osassa jatkan pitkän aikavälin vaikutuksilla.

(Lista pohjautuu vahvasti Gary Scheinerin kirjaan Think Like a Pancreas. Suosittelen lukemaan sen, jos lukeminen englanniksi suinkin luonnistuu.)

Hyvän hoitotasapainon pitkän aikavälin edut

  1. Pienempi lisäsairauksien riski
  2. Terve sydän ja verenkierto
  3. Ei ylimääräisiä kipuja
  4. Toimiva muisti
  5. Notkeat nivelet
  6. Henkinen hyvinvointi
  7. Onnistunut raskaus

1. Pienempi lisäsairauksien riski

Diabeettisten lisäsairauksien riskiin vaikuttaa merkittävästi kaksi asiaa:

  1. perintötekijät
  2. hoitotasapaino

Arvaatko kumpaan voimme itse vaikuttaa?

Jos diabeetikolla on suotuisat perintötekijät, voivat ne suojella korkean verensokerin haittavaikutuksilta. Jos geeniarpajaisissa on käynyt huono tuuri, voi lisäsairauksia tulla helpommin.

Mutta tietääkseni kenellekään terveelle ihmiselle, jolla verensokerin pysyttelee automaattisesti ihannelukemissa, ei näitä diabeettisia lisäsairauksia kehity – korjatkaa toki jos olen väärässä. Siispä pitämällä verensokeristamme hyvää huolta voimme itse vaikuttaa parhaiten lisäsairauksien riskiin.

Elinmuutoksilla pelottelu ei ehkä ole kaikille se paras tapa motivoida omahoitoon panostamiseen, mutta lepsuilun seuraukset on silti hyvä pitää mielessä. Sokea ei kaunista maailmaa näe, dialyysipotilaan aika kuluu letkuissa ja hermostovauriot tuovat tarpeettomia kipuja. Tietääkseni kukaan ei näistä erityisemmin nauti, joten ennaltaehkäisy on paras ja kaiken lisäksi helpoin lääke diabeettisiin lisäsairauksiin.

2. Terve sydän ja verenkierto

Verenkiertoelinten sairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Diabeetikoilla havaitaan näitä sairauksia selvästi enemmän kuin terveillä. Hyvä hoitotasapaino auttaa ehkäisemään veriröörien tukkeutumista ja pitää sydämen sykkimässä pidempään kuin selvästi heikkohoitoisimmilla diabeetikoilla.

3. Ei ylimääräisiä kipuja

Neuropatia eli ääreishermoston häiriö on yksi yleisimmistä diabeetikoiden lisäsairauksista. Alkuvaiheessa se voi aiheuttaa tunnottomuutta ja pientä kihelmöintiä, mutta pidemmälle kehittyessään pahoja kipuja, jotka eivät hellitä lääkitykselläkään.

Hyvällä hoitotasapainolla on tässäkin asiassa monta etua. Ensinäkin se vähentää neuropatian riskiä, mutta myös hidastaa sen etenemistä ja vähentää sen aiheuttamaa kipua.

4. Toimiva muisti

Korkean verensokerin aiheuttamat vauriot aivojen verisuonissa voivat heikentää muistia ja aivotoimintaa. Diabeteksen ja Alzheimerin taudin välillä on itse asiassa arveltu jo vuosikausia olevan jokin yhteys. Paras tapa ehkäistä diabeteksen aiheuttamaa Alzheimerin tautia on tietenkin pyrkiä pitämään verensokeri vähintään kohtuullisissa lukemissa.

 5. Notkeat nivelet

Glukoosin kuorruttama kollageenikudos saa olon tuntumaan jäykältä; se estää jänteiden ja nivelsiteiden normaalin liikkumisen ja voi aiheuttaa myös kipua.

Vanhenemisen myötä liikkumisesta tulee muutenkin vaikeampaa, etkä taatusti kaipaa yhtään ylimääräistä juurta tai kiveä polullesi. Nivelten jäykistymisen aiheuttamia vaivoja ovat esimerkiksi ”jäätyneet olkapäät” ja ”napsusormet”. Hoitotasapainon parantaminen voi parantaa jäykkien nivelten liikkuvuutta ja vähentää kipuja.

6. Henkinen hyvinvointi

Verensokerivaihteluiden tuomat esteet normaalielämään ja pelko lisäsairauksista voivat vetää mielen matalaksi. Diabeetikoilla onkin havaittu taipumusta masennukseen.

Toisaalta jos tarkkoja ollaan, tuskin diabetes itsessään tätä aiheuttaa. Kehtaan väittää, että masennuksen taustalla on esimerkiksi omahoidossa epäonnistuminen yrityksistä huolimatta tai avuttomuuden tunne.

Onneksi epäonnistumisia voi kääntää onnistumisiksi omahoidon rutiineja säätämällä ja verensokerin hallintaa opettelemalla.

Diabeetikot eivät ehkä lähde samalta viivalta – toisilla omahoito sujuu paremmin kuin toisilla – mutta kaikki voivat taatusti yrittää parantaa omaa hoitotasapainoaan määrätietoisesti harjoittelemalla.

Ja kun diabeteksen hoito sujuu hyvin ja verensokeri pysyy kurissa, pysyy mielialakin todennäköisesti parempana.

7. Onnistunut raskaus

Diabetes-kirja kertoo, että diabeetikon huono hoitotasapaino  raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lisää sikiön epämuodostumavaaraa. Raskaana olevien diabeetikoiden verensokeritavoitteet ovatkin normaaleja suosituksia selvästi tiukemmat.

Raskauteen liittyy jotain taikaa. Olen nimittäin useasti huomannut, että raskaana olevat diabeetikot yltävät omien sanojensa mukaisesti ”mahdottomaan” hoitotasapainoon.

 

Kuva: Karoly Czifra. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.