Mika Haulo
Friday 15.01.2016

Freestyle Libre on verensokerimittarin ja sensorin välimalli

Verensokerimittarivalmistaja Abbott on julkaissut erikoisen uutuuden verensokerimittareiden markkinoille: Freestyle Libre. Laitetta ei ole vielä saatavilla Suomessa, joten tietoni pohjautuvat tässä vaiheessa Abbottin omiin tiedotteisiin ja ulkomaisiin artikkeleihin.

Freestyle Libre muistuttaa teknisesti ja toimintansa puolesta glukoosisensoria:  käsivarteen – tai muuhun sopivaan paikkaan – asetetaan anturi, joka mittaa sokeritasoa minuutin välein. Anturi toimii samaan tapaan kuin perinteisissä sensoreissa: asetinlaite vie ohuen langan ihon alle, ja anturialusta kiinnittyy ihoon teipillä.

Toisaalta Libre ei ole täysiverinen sensori: verensokeria ei näe lukulaitteesta jatkuvasti, vaan tiedot pitää erikseen lukea pyyhkäisemällä lukulaite käsivarteen asetetun anturin yli.

Freestyle Libre on siis eräänlainen verensokerimittarin ja glukoosisensorin välimalli.

Olkavarteen asetettava anturiosa on pieni, noin kolikon kokoinen ja vain muutaman millin paksuinen. Erillistä lähetintä ei ole, vaan itse anturissa on mukana pienitehoinen lähetinosa.

Freestylen Libren ja tavallisen glukoosisensorin erot

Tein taulukon Freestyle Libren ja tavanomaisen glukoosisensorin erojen havainnollistamiseksi:

Glukoosisensorin ja FreeStyle Libren erot

Freestyle Libre ei lähetä tietoja aktiivisesti vastaanottimeen, vaan lukulaite täytyy pyyhkäistä sensorin yli muutaman sentin päästä. Tässä suhteessa se siis muistuttaa enemmän verensokerimittaria: sokeritason saa selville vain erillisellä toimenpiteellä, eikä laite haistele sitä automaattisesti koko aikaa.

Toisaalta anturin mittaamat arvot eivät huku minnekään, vaikka ”mittauksen” tekisi vain harvoin. Yksi pyyhkäisy nimittäin lukee tiedot edellisen kahdeksan tunnin ajalta. Lukulaitteen verensokerikäyrään ei siis tule helposti katkoja – paitsi ehkä öisin, jos unet venyvät yli kahdeksan tunnin mittaisiksi.

Koska verensokeritiedot eivät siirry lukulaitteelle automaattisesti, ei FreeStyle Libre myöskään osaa hälyyttää verensokerin noustessa tai laskiessa liikaa. Tämä onkin laitteen selkein heikkous.

Hinnaltaan Freestyle Libre on tavallista sensoria halvempi, mutta sormenpäämittauksia kalliimpi. Aloituspakkaus maksaa pyöreästi 200 euroa, joka on vain viidesosa siitä, mitä sensoroinnin aloituskustannukset Dexcomin tai Medtronicin laitteilla ovat.

Anturit maksavat 60 euroa kappaleelta, ja sillä saa kaksi viikkoa sensorointiaikaa, kun taas Medtronicilla ja Dexcomilla niiden hinnat ovat 50 – 80 euroa per viikko.

Mielenkiintoista on myös sensorointitekniikan kehittyminen: FreeStyle Libre ei vaadi kalibrointimittauksia lainkaan.

Korvaako Freestyle Libre tavalliset sensorit tai sormenpäämittaukset?

Jos Freestyle Libre toimii tarkasti ja luotettavasti, sillä on ainakin potentiaalia korvata perinteiset sormenpäämittaukset. Edullisemman hintansa ansiosta se voi myös kaapata osan perinteisten sensoreiden siivusta markkinoilla.

Toisaalta Freestyle Libre saattaa myös luoda aivan uudenlaista kysyntää. Sensoroinnin saaminen voi olla diabeetikon hoitopaikasta riippuen helppoa, vaikeaa tai lähes mahdotonta. Silloinkin kun sensorin saa, sitä tuskin saa jatkuvaan käyttöön.

Omakustanteinen sensorointi ei ole korkean hintansa takia kaikille taloudellisesti mahdollista, mutta kynnys Freestyle Libren hankkimiseen on huomattavasti matalampi sen huokeamman hinnan takia.

***

Tämän teoreettisen pähkäilyn perusteella on tietysti vaikea sanoa, miltä Freestyle Libren käyttäminen oikeasti tuntuu. Laitetta ei ole sen suuren kysynnän takia vielä yleisesti saatavilla Suomessa, mutta ainakin muutama diabeetikko on nettipalstoilla kertonut harkitsevansa sellaisen hankkimista ulkomailla asuvan sukulaisen tai tuttavan avulla.

Joka tapauksessa Freestyle Libre on mielenkiintoinen tuoteuutuus. Se ei ole vain parannettu painos olemassaolevasta hoitovälineestä, vaan katsoo asioita hieman erilaisesta näkövinkkelistä.

Pienet puutteet tai heikkoudetkaan eivät haittaa, jos kynnys sensoroinnin – tai pitäisikö sanoa puolisensoroinnin – aloittamiseen laskee merkittävästi.

 

Muokkaus 15.1. klo 10.07: selvensin anturin toimintaa.