Mika Haulo
Saturday 24.10.2015

Pari tarkennusta eiliseen Animas Vibe -yhdysbolusirvailuuni ja parannusehdotuksia käytettävyyteen

Eilisessä postauksessani irvailin Animas Vibe -insuliinipumpun käytettävyysongelmasta: yhdysboluksen antamiseen annosoppaan avulla tarvittiin huimat 16 työvaihetta ja 33 napinpainallusta!

Animas Viben käyttöliittymässä on toden totta paljon parantamiseen varaa. Mutta jotta en suotta kärjistäisi liikaa asioita bolustoimintojen osalta, esitän nyt pari huomioita ja vertailukohtaa.

Normaaliboluksen saa nopeasti pikanäppäimellä

Animas Viben kyljessä on pikanäppäin, josta pääsee yhdellä painalluksella boluksen syöttöön. Siis riippumatta siitä, onko pumppu sitä painaessa perustilassa tai syvällä valikoissa. Tämä on hyvä asia.

Jos äänibolus on otettu käyttöön pumpun asetuksista, johtaa pikanäppäin siihen, muutoin normaalibolukseen.

Pikanäppäimen avulla boluksen antaminen on varsin yksinkertaista; siihen tarvitaan tyypillisesti vain muutamia painalluksia. Siksi pikanäppäimen käyttö on usein huomattavasti annosopas- ja yhdysbolus-toimintoja mielekkäämpi käyttää.

Irvailuni koski annosoppaan ja yhdysboluksen käyttöä yhdessä

Animas Viben bolusmenussa on myös erikseen suora valinta yhdysbolukselle. Sen valitsemalla eilisestä listastani jäisivät pois kohdat 5 – 9.

Toisaalta annosopasta (ezCarb) voi käyttää myös normaalilla annostelulla eli siten, että koko insuliinimäärä annostellaan heti. Silloin pois jäisivät listan kohdat 9 – 15.

Toisin sanoen kun halutaan käyttää sekä annosopasta että yhdysbolusta, ketjuttaa Animas Vibe nämä itsenäiset toiminnot peräkkäin, ja silloin kahdessa peräkkäisessä näkymässä on joitakin päällekkäisiä toimintoja. Ja siksi tarvitaan niin helkutin paljon näpyttelyä.

Teknisesti tämä on ymmärrettävää, mutta käytettävyyden näkökulmasta ei. Jos näitä toimintoja on ajateltu käytettävän yhdessä, pitäisi toimintoja ajatella yhtenä kokonaisuutena eikä kahden toiminnon ketjuttamisena.

Miten Animas Vibe -pumpun käytettävyyttä voisi näiltä osin parantaa?

1. Pikanäppäimelle enemmän toimintovaihtoehtoja

Asetuksista tulisi voida valita, johtaako pikanäppäimen painallus normaalibolukseen, yhdysbolukseen, annosoppaaseen (ezCarb) tai johonkin muuhun.

Näin haluttuun toimintoon pääsisi suoraan mistä vain, eikä yhdysbolusta varten tarvisi ensin kahlata pumpun aloitusnäkymään, jos sattuu olemaan selaamassa pumpun muita valikoita (esimerkiksi bolushistoriaa).

2. Annosoppaan pitäisi tasata hiilihydraattimäärä 5 gramman välein

Kun nuolinäppäintä pitää pohjasta, rullaa hiilarilukema nopeasti 5 g kerrallaan. Mutta koska ensimmäinen painallus kasvattaa lukemaa yhdellä grammalla, ei näytöllä rullaa pyöreät lukemat 5, 10, 15, 20 jne. vaan 6, 11, 16, 21.

Kaiken lisäksi aikuisille grammantarkka hiilihydraattimäärän säätö on lähinnä turhaa hiustenhalkomista. Parempaa käytettävyyteen päästäisiin jo sillä, että grammamäärän muutos kymmenen tai viiden gramman tarkkuudella olisi kaikista nopeinta ja helpointa, ja hienosäätöön vaadittaisiin sitten pari painallusta enemmän.

3. Käyttöliittymän viive pitäisi olla pienempi

Kun Vibessä painaa nappia, on painalluksen ja näytöllä tapahtuvat asian viive selkeä. Se on ärsyttävää ja vaikeuttaa pumpun käyttöä.

Esimerkiksi hiilihydraattimäärää syötettäessä nappia pitää helposti pohjassa liian pitkään, ja sen jälkeen lukemaa täytyy näpytellä alemmas, jotta pääsisi takaisin haluttuun grammamäärään.

4. Valikkoja pitäisi saada kelattua ympäri

Kun Animas Viben valikoissa päätyy pohjalle, ei seuraava nuoli alas -painallus tee enää yhtään mitään. Käytettävyyden kannalta olisi parempi, jos tällöin hypättäisiinkin takaisin valikon ensimmäiseen kohtaa.

5. Kaikkialla pitäisi olla suora ja helppo linkki alkunäyttöön

Jokaisesta valikossa ja näkymästä pitäisi olla nopea keino päästä alkutilaan (tai edes päävalikkoon) ilman tolkutonta valikoiden selaamista. Tämä siksi, että bolustoimintoihin pääsisi mahdollisimman nopeasti käsiksi (parhaiten tietysti toimisi kohdassa 1 esittämäni pikatoiminto).

Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi siten, että jotain nappia pitkään painamalla.

6. Annosoppaan laskema bolus saisi tulla heti näkyviin

Nyt siihen vaaditaan yksi ylimääräinen painallus, jonka merkitystä en oikein ymmärrä.

7. Yhdysbolus-näytössä asetusten säätö saisi olla suoraviivaisempi

Ei edestakaisin pomppimmista, vaan selkeä flow: insuliinimäärän valinta heti aktiiviseksi, kuittaus OK-painikkeella ja hyppäys suoraan ajan valintaan, joka myös muuttuisi heti aktiiviseksi. Näin sitäkin voisi säätää heti nuolinäppäimillä tai siirtyä annossuhteen valintaan OK:lla.