Mika Haulo
Monday 21.09.2015

OmniPod on erikoinen insuliinipumppu

OmniPod on insuliinipumppu. Mutta ei mikä tahansa tavallinen insuliinipumppu.

Erikoiseksi OmniPodin tekee se, että siinä ei ole lainkaan letkua tai irrallista kanyyliä. Insuliinisäiliö, infuusiosetti ja pumpun moottori ovat kaikki samoissa kuorissa.

Kooltaan tämä pod-osa on 3.9 cm x 5.2 cm x 1.45 cm. Se on siis suunnilllen yhtä paksu kuin Dexcomin anturi-lähetin-yhdistelmä, eikä varmaankaan pullota vaatteiden alta yhtään enempää. Tyhjä pod painaa vain 25 grammaa.

Toinen tärkeä osa kokonaisuutta on järjestelmän kännykän kokoinen kaukosäädin, jolla ohjataan kaikkia pumpun toimintoja. OmniPodin iholle kiinnittyvässä osassa  ei nimittäin ole nappeja tai näyttöä lainkaan. Kaukosäädin – PDM eli Personal Diabetes Manager – on samalla verensokerimittari.

OmniPodin pod-osa on kertakäyttöinen, ja se heitetään säiliön tyhjennyttyä roskiin. Tilalle vaihdetaan aina uusi podi, joka jälleen paritetaan PDM:n kanssa. Podit eivät suinkaan ole yhtä kalliita kuin perinteiset pumput; kymmenen kappaleen pakkaus maksaa Yhdysvalloissa noin 350 dollaria.

OmniPodin käyttöönotossa on kolme yksinkertaista askelta:

  1. Täytä insuliinisäiliö
  2. Kiinnitä pod kehoon
  3. Parita pod kaukosäätimen kanssa ja aktivoi se

Laitteet hoitavat kaiken muun automaattisesti, ja perusinsuliinin annostelu alkaa heti aktivoinnin jälkeen.

Esittelyvideoiden perusteella OmniPod näyttää todella näppärältä pumppuvaihtoehdolta. Omasta näkökulmastani letkuttomuus, vesitiiviys ja bolusten annostelu kaukosäätimellä ovat parhaimmilta kuulostavat ominaisuudet. Se myös mahdollistaa pumpun käytön muuallakin kuin vatsassa.  OmniPodin voi siis asettaa myös vaikkapa käsivarteen, reiteen tai pakaraan.

Kaukosäädin olisi kätevä myös perinteisen pumpun kanssa, koska itse ainakin onnistun sotkemaan sormet infuusioletkuun sitä taskusta kaivellessani ihan jatkuvasti.

OmniPod ei ole vielä saatavilla Suomessa, mutta järjestelmää Euroopassa edustavan Ypsomedin mukaan se olisi tulossa nyt syksyn tai loppuvuoden aikana – jään ainakin itse sitä mielenkiinnolla odottamaan.

 

(Muokkaus 13.11.2015 klo 21.20: Tämä postaus on varsin kevyt katsaus OmniPodin toimintaan. Kirjoitan myöhemmin kattavamman artikkelin – ehkä sitten kun olen itse päässyt OmniPodia kokeilemaan.)

Kuva: kuvakaappaus sivulta www.myomnipod.com