Mika Haulo
Friday 11.09.2015

Insuliinipumppu ei ollutkaan viholliseni

Myönnän ihan avoimesti olleeni hyvin ennakkoluuloinen insuliinipumpun käyttöä kohtaan. Nyt pari kuukautta jatkunut pumppukokeiluni on paljastanut, että olen ollut väärässä.

Ennen pumppukokeilun aloittamista luulin, että isoimmat epämukavuudet pumpun kanssa tulevat siitä, että

Mikään näistä peloista ei toteutunut. Ei pumppu tietenkään täydellinen ole. Mutta ärsytyksen aiheet tulevat aivan muualta kuin alkuperäisistä ennakkoluuloistani.

Oikeasti pumpussa ärsyttää lähinnä ajoittaiset insuliinin imeytymisongelmat – jotka nekin johtuvat oikeastaan kanyylistä eivätkä itse pumpusta – ja muutamat käyttöliittymän heikkoudet.

En mene tässä artikkelissa tämän tarkemmin yksityiskohtiin näistä ongelmista. Animas Vibe -pumpusta teen erillisen postauksen, ja kanyyliongelmankin voisin jopa nostaa esille erillisessä kirjoituksessa. Tässä postauksessa halusin lähinnä tuoda esille sen, kuinka väärässä olinkaan pumppuhoidon mielekkyydestä yleisesti.

Hyviäkin puolia pumpussa nimittäin riittää:

Hoitovälineiden kehittyminen ja uusien hoitorutiinien omaksuminen on olennainen osa diabeteksen omahoitoa. En tietenkään tarkoita, että insuliinipumppu automaattisesti toisi autuuden. Mutta sen opin, että ei kannata tuomita uusia asioita kokeilematta.