Mika Haulo
Monday 14.09.2015

3 + 1 keinoa, joilla saat pikainsuliinin vaikuttamaan nopeammin

Joskus tulee tarve saada pikainsuliini vaikuttamaan tavallista nopeammin.

Ruokailun aloittaminen silloin, kun sokerit ovat jo valmiiksi korkealla on yksi tällainen tilanne. Tai jos aamulla herätessä verensokerimittarin lukema muistuttaa helleaallon lämpötiloja, olo on etova, mutta aamupäivän palaverissa pitäisi olla skarppina.

Pikainsuliinin pistäminen vatsan seudulle rasvakuokseen on normaali mutta samalla hitain tapa saada insuliini vaikuttamaan. Onneksi on muutama keino, jolla sitä saa nopeutettua.

(Nämä vinkit ovat muuten tarkoitettu monipistoshoitoisille. Toisaalta insuliinipumpun käyttäjilläkin on yleensä kynät varalla.)

1 Pistä insuliini lihakseen.

Lihaksesta insuliini vaikuttaa suunnilleen kaksi kertaa niin nopeasti kuin rasvakudokseen pistettynä. Insuliinin teho pysyy kuitenkin samana.

Kuvitellaan, että mittaat verensokerisiksesi puolen päivän aikaan 16 mmol/l. Haluat sen laskevan 6:een, ja yksi yksikkö pikainsuliinia tiputtaa verensokeriasi 2 mmol/l.

Jos pistät normaalisti vatsaan, on verensokerisi 6 mmol/l neljältä iltapäivällä. Jos taas pistät insuliinin lihakseen, on verensokerisi 6 mmol/l jo kahdelta iltapäivällä, eikä se laske enää tuon korjausannoksen seurauksena.

2 Hiero ja lämmitä pistospaikkaa heti pistämisen jälkeen.

Tällöin aineenvaihdunnan ja verenkierron kiihtyminen pistosalueella saa insuliini imeytyy nopeammin.  Myös saunominen ajaa saman asian.

3 Pistä insuliini ja lähde sitten lenkille.

Kiihtynyt verenkierto saa insuliinin imeytymään nopeammin, ja liikunta lisää samalla insuliiniherkkyyttä. Pidä kuitenkin mielessä, että tälla tavoin verensokerin saa laskemaan todella nopeasti, jos korjausannos on ollut suuri.

Omien kokemusteni mukaan sokerit voivat tulla alas 10 mmol/l parhaimmillaan parissakymmenessä minuutissa. Siksi heitän tällaiset ”korjauslenkit” aina kotini välittömässä läheisyydessä, jotta pääsen tarvittaessa loiventamaan verensokerin laskua hiilihydraateilla nopeasti.

***

Lääkärisi tai diabeteshoitajasi on ehkä varoittanut varsinkin tuosta lihakseen pistämisestä. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kukaan tekisi niin vahingossa.

Nykyään suositaan erittäin lyhyitä (4 – 6 mm) insuliinikynän neuloja, ja todennäköisesti tarvitsisit normaalia pidemmän neulan, että lihakseen pistäminen ylipäätään olisi mahdollista. Ja siltikin joutuisit etsimään tietoisesti sopivan paikan ja painamaan kynää voimakkaasti pistospaikkaan.

Sitäpaitsi insuliinin nopeampi vaikutus lihakseen pistettynä ei ole ongelma silloin, kun nimenomaan halutaan insuliinin imeytyvän nopeasti.

Entäs se otsikon mukainen neljäs keino? Sitä en suosittele käytettävän, mutta kerron sen kuitenkin esimerkin vuoksi.

+1 Pistä insuliini verisuoneen. Se on ehdottomasti nopein keino saada insuliini vaikuttamaan. Tähän liittyy kuitenkin pari asiaa, joiden vuoksi suoneen pistämistä ei voi mitenkään suositella.

(HUOM! Tämä keino sopii lähinnä sairaalaolosuhteisiin, ja kerron sen tässä lähinnä siksi, että teoreettisesti insuliinin pistäminen suoraan verenkieroon todella on kaikista nopein keino saada se vaikuttamaan – silloin ei imeytyminen rasvakudosta ole hidasteena. )

Ensinnäkin suoneen pistäessä tulehtumisvaara on suuri. Hygieniaan pitäisi kiinnittää erityisen paljon huomiota ja desinfioida kädet ja pistospaikka huolellisesti. Insuliinikynällä pitäisi myös osua verisuoneen tarkasti.

Tällaisella säätämisellä ei kuitenkaan saavuteta niin suurta etua, että tulehdusriskiä kannattaisi ottaa. Käytä mieluummin vaikka ylisuurta korjausannosta, jonka vaikutusta loivennat sitten, kun verensokeri alkaa lähennellä normaalilukemia.

Käytä kaiken maailman pirkkaniksejä insuliinin vaikutuksen nopeuttamiseen, jos tarve vaatii. Pidä kuitenkin järki päässä ja varo hypoja.

 

Muokkaus 8.10.2015 klo 17: Lisäsin viimeiseen kohtaan ylimääräisen varoituksen, koska se on muutaman kerran tulkittu suositteluksi.

Kuva: Nathan E Photography. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.