Mika Haulo
Thursday 16.07.2015

Haastan lääkärit kokeilemaan diabeetikon arkea

”Diabeteksen hoito on ihan helppoa. Lasket vain hiilihydraattimäärän aterioistasi ja pistät insuliinia sen mukaan. Siinä se. ”

No ei sentään. Yllä oleva lausahdus on jo eräänlainen klisee, jota diabeetikoiden keskuudessa käytetään vaikkapa irvaillessa diabeteslääkärien- ja hoitajien ymmärryksen puutteelle.

Jokaisen olisi syytä ymmärtää, että pienikin ylimääräinen puhde elämässä muuttuu rasittavaksi, kun sitä joutuu toistamaan monta kertaa päivässä hamaan loppuun asti. Diabeetikoilla näitä ylimääräisiä riesoja ovat siis verensokerin mittaukset, hiilihydraattien laskenta ynnä muut tärkeät hoitotoimenpiteet.

Haastankin nyt kaikki sellaiset lääkärit ja diabeteshoitajat, jotka eivät itse ole ykköstyypin diabeetikoita,  kokeilemaan diabeetikon elämää. Homma toimii näin:

  1. Merkitse tästä lähtien ylös jokaisen ateriasi hiilihydraattimäärät ja niille sopivaksi arvioimasi insuliinimäärä. Poikkeuksia ei ole – kaikki pienetkin suupalat lasketaan.
  2. Lainaa tai osta verensokerimittari*. Mittaa verensokeriasi samoilla ohjeilla mitä potilaillesi annat. Merkitse tulokset seurantavihkoon tai -sovellukseen.
  3. Hanki mittarin lisäksi insuliinikynä ja hypoeväitä rekvisiitaksi. Näitä kannat mukanasi aina.

Lisäpisteitä saat, jos

* Jos et saa liuskoja ilmaiseksi, osta ne itse. Et voi vedota kustannuksiin, sillä diabeetikoillekin koituu taloudellista haittaa mm. vastaanottomaksuista ja tavallista korkeammista vakuutusmaksuista.

Haasteen päättymispäivää en kerro. Sen kuitenkin voin paljastaa, että haaste kestää vähintään kolme kuukautta.

Jos jaksat noudattaa omia ohjeitasi tunnollisesti päivästä toiseen, ansaitset kunniamaininnan. Jos et, miten kuvittelet että potilaasi jaksaisivat?

 

Kuva: Adam Howarth. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.