Mika Haulo
Sunday 17.05.2015

Kaksi liuskaa kuin kaksi marjaa

Tein mielenkiintoisen havainnon.

Kuvassa on kahden eri verensokerimittarin liuskat, joista on repäisty päällinen pois. Ulkoisesti ne näyttävät lähes identtisiltä. Vain kanta, joka syötetään mittarin liuskaporttiin, on erilainen.

Toisessa liuskassa näkyvä EXU-kirjainyhdistelmä vaihtuu liuskasta toiseen: E64, E8C, CC4… kyseessä on kai jokin sarjanumero tai vastaava.

Taitaa olla niin, että nämä liuskat ovat peräisin samasta tehtaasta.

Kantaosa vain on muovattu erilaiseksi, jotta liuskat eivät olisi keskenään yhteensopivia. Mittarivalmistajat kun tekevät rahansa hyvin pitkälti liuskoja myymällä. Myös liuskojen purkit ovat identtiset etikettitarraa lukuunottamatta.

Diabeetikon näkökulmasta asia on hieman ikävä. Liuskabisneksellä kilpailu ja kaikkiin markkinoilla oleviin mittareihin sopivan standardiliuskan puuttuminen johtaa siihen, että diabeetikko ei voi tuosta vain valita itselleen parhaiten sopivaa mittaria. Hoitotarvikelijakelusta kun saa vain sen valmistajan liuskoja, joka on kulloinkin kilpailutuksen voittanut. Toinen vaihtoehto on maksaa liuskat itse, mutta halpaa huvia se ei ole.

Itsekin yrittäjänä ymmärrän kyllä, että bisnes on bisnestä, ja liiketoiminnan turvaamiseksi voi joutua tekemään hullulta kuulostavia teennäisiä vikoja ja epäyhteensopivuuksia.

Jos kuvan liuskat ovat tosiaan saman valmistajan tekemiä, on asia sinänsä ihan looginen: ei pienehkön mittarivalmistajan kannata pistää omaa tehdasta pystyyn vaan teettää liuskat alihankkijalla.

Diabeetikkona kuitenkin toivoisin, että markkinat turvattaisiin jotenkin muuten kuin näiden tuotteiden käyttäjien valintoja rajaamalla.