Mika Haulo
Thursday 09.04.2015

Mitä tapahtuu, jos pistän perusinsuliinin vahingossa kahdesti?

Eilen illalla havahduin ajatukseen:

Olinko jo pistänyt illan perusinsuliiniannoksen?

Kelasin muistini videonauhaa alusta loppuun, mutta kirkasta kuvaa asiasta ei muodostunut. Hetken pohdittuani päätin pistää normaaliannoksen. Olin melko varma, että en ollut vielä Levemiriä pistänyt.

Taisin olla väärässä.

Iltapalan olin syönyt noin kymmenen aikoihin. Se sisälsi hitaita hiilihydraatteja, jotka alkoivat potkia verensokeria ylös vasta reilusti puolenyön jälkeen. Nousun taittamiseksi pistin yhden yksikön pikainsuliinia. Tuo verensokerikumpare peitti tietysti perusinsuliinin vaikutuksen verensokeriin. Sensorin käyrä ei siis vielä paljastanut virhettäni.

Aamulla ennen kahdeksaa heräsin sensorin hälytyksiin. Matalille oli mennyt. Nukkumaan käydessäni viimeisin vilkaisemani lukema oli kuitenkin ollut noin 6 mmol/l.

Verensokerikäppyrä oli tällainen:

wpid-studio_20150409_123414.jpg

Kuvasta näkyy, kuinka verensokerini on iltapalan jälkeen ensin laskenut, mutta kääntynyt sitten nousuun juuri ennen hypolukemiin menemistä. Korjausinsuliini taittaa nousun. Kun sen vaikutus aamuyön tunteina lakkaa, loivenee verensokerin lasku.

Koko yö on kuitenkin tasaista laskua; normaalisti viiva olisi vaakasuora. Tupla-annoksen vaikutus näkyy siis selvästi.

Herättyäni matalaan verensokeriin korjasin sen välipalapatukalla ja lasillisella maitoa. Pikainsuliinia en pistänyt lainkaan. Siksi verensokerini nousi hieman liiankin korkealle (nousu ei tässä tapauksessa ole ns. reaktiviinen nousu – hiilihydraattimäärä ja verensokerin huippulukema vastaavat toisiaan).

Lopulta korjasin nousun parilla yksiköllä pikainsuliinia, kun sensori herätteli vähän väliä muistuttaen korkeasta verensokerista. Kuvassa näkyy, kun verensokerin on taas kääntynyt aamupäivällä hiljakseen laskuun.

Huomionarvoista kömmähdyksessäni on se, että missään vaiheessa verensokerini ei laskenut jyrkästi.

Kaksinkertainen perusinsuliiniannos voi kuulostaa hurjalta, mutta sen vaikutus jakautuu ainakin 12 tunnille. Verensokerin lasku on voimakas mutta hidas.

Jos joskus pistät perusinsuliiniannoksen vahingossa kahdesti, älä panikoi. Älä myöskään ylireagoi juomalla litrakaupalla sokerimehuja hypon pelossa. Kun verensokeri laskee hitaasti ja pitkään, ovat hitaat hiilihydraatit paras vastaisku.

 

Edit 9.4.2015 klo 19.25: Jotta lukijat saisivat asiaan vähän perspektiiviä, pistän itse Levemiriä 6 – 7 yksikköä illalla ja aamupäivällä. Tupla-annoksen vaikutus on todennäköisesti sitä rajumpi, mitä suurempi kokonaisannos on.

 

Kuva: Click Flash Photos. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.