Mika Haulo
Wednesday 25.02.2015

Pidä sensoria pitkään

Verensokerisensoreille – tai siis niiden antureille* – luvataan yleensä noin viikon käyttöaika. Minä pidin omaani viimeksi kuukauden. Tarkkuus hieman heikkeni loppua kohti, mutta muuten sensori toimi yliajallakin oikein hyvin.

En ole ainoa. Puskaradio kertoo, että ainakin Dexcomin G4-sensoria voi huoletta käyttää kauemmin kuin valmistaja sallii. Kaksi viikkoa ei pitäisi vielä olla mikään ongelma.

Yksi anturi maksaa useita kymmeniä euroja. Ehkä jopa satasen. Siksi on aivan turhaa tuhlausta heittää niitä roskiin joka viikko.

Jos olet saanut sensorin hoitopaikastasi, et ehkä pysty vaikuttamaan siihen, kuinka kauan voit sitä pitää. Mutta jos käytettävissäsi on esimerkiksi neljä sensorointiviikkoa vuodessa, voit ainakin pyytää, että pitäisit sensoria kahdesti aina kaksi viikkoa kerrallaan. Pitkästä yhtämittaisesta sensoroinnista on usein enemmän hyötyä kuin vaivaisesta viikosta.

Omakustanteisessa sensoroinnissa voit tietysti käyttää yhtä anturia vapaasti kauemmin.

Antureille ilmoitetaan noin viikon käyttöaika, koska valmistajat tietävät, että ne kestävät melko varmasti ainakin niin kauan. Ne eivät kuitenkaan lakkaa toimimasta yhtäkkiä.

Verensokerisensorin anturit ovat kuin partakoneen terät. Käytön myötä ne kuluvat ja tarkkuus kärsii, mutta kuluneillakin saa ainakin jotain tehtyä.

Sensoreilla tämä tarkoittaa sitä, että kuluneen anturin antamat lukemat alkavat hiljakseen poiketa todellisista verensokerilukemista. Kun sensorin virheet ovat sitä luokaa, ettei niistä ole verensokerin seurannassa kunnollista hyötyä, on aika ottaa käyttöön uusi anturi.

Tai viimeistään silloin, kun anturi ei lisäteippaustenkaan kanssa meinaa enää pysyä ihossa kiinni.

 

* Anturi on se osa koko hässäkästä, joka työnnetään vatsamakkaroihin ja teipataan ihoon kiinni.

Kuva: Alan Levine. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.