Mika Haulo
Sunday 15.02.2015

Ole sinäkin kekkostyypin diabeetikko

Urho Kaleva Kekkonen oli suorasanainen, politiikassa jämerä ja urheilijanakin kunnostautunut. Siksipä Tampereella sijaitseva terveysliikunnan tutkimuskeskus UKK-instituutti on nimetty maamme kahdeksannen presidentin mukaan.

Diabeetikkona hyödyt samoista ominaisuuksista:

 

1) Ole suorasainen

Älä anna koppavan lääkärin hyppiä nenillesi. Jos saat paskoja hoitomääräyksiä, jotka eivät sinun kohdallasi toimi, sano niistä suoraan ja turhia kainostelematta ja vaadi parempaa palvelua.

Kun juttelet maallikon kanssa, oio aktiivisesti väärinkäsityksiä diabeteksesta ja tee selväksi, mikä on ykkös- ja kakkostyypin ero. Jos joku valittaa, että olet diabeteksesi itse aiheuttanut etkä saa enää syödä sitä ja tätä, hauku hänet pystyyn.

2) Ole jämera

Diabeetikkona tarvitset asianmukaiset hoitovälineet ja riittävästi verensokeriliuskoja. Jos niitä ei tipu, vaadi korjausta asiaan niin kauan ja sitkeästi, että vastapuoli alkaa pehmitä. Jos mikään muu ei auta, ja omahoitosi kärsii huonoista välineistä ja niiden pihtaamisesta, tee asiasta kirjallinen huomautus.

3) Urheile ja liiku

Tiedän kyllä, että joillekin diabeetikoille verensokerin pitäminen oikeilla raiteilla liikunnan aikana on hankalaa. Mutta usein sopiva liikunta ja parantunut insuliiniherkkyys ovat eduksi. Ja onhan hyvällä kunnolla myönteinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin riippumatta siitä, onko diabetesta vai ei.

 

Suomessa on 400 000 kakkostyypin diabeetikkoa. Kekkostyypin diabeetikoita sen sijaan on aivan liian vähän.