Mika Haulo
Monday 19.01.2015

Näin teet verensokerin mittaamisesta mukavaa

1. Käytä laadukasta ja tilanteeseen sopivaa mittaria

Diabeetikoille ilmaiseksi jaettava perusmittari sopii kotikäyttöön, mutta heti ulko-ovesta astuessa siitä tulee umpisurkea.  Jos verensokeria ei voi mitata pöydän ääressä, on koko touhu liuskapurkin ja lansettilaitteen kanssa melkoista näpertelyä.

Tässä on selkeä epäkohta hoitovälineiden hankinnassa. Verensokerin mittaaminen on erityisen tärkeää silloin, jolloin se näillä perusmittareilla on hankalaa: ajaessa, liikunnan aikana, tärkeiden työtehtävien keskellä ja yleensäkin silloin, kun mittaamisesta pitäisi mielellään suoriutua mahdollisimman vähällä vaivalla.

Näissä tilanteissa mittaaminen on helpompaa sellaisella mittarilla, jossa lansettilaite ja liuskansyöttö on itse mittariin sisäänrakennettuna. Tällaisia mittareita ovat ainakin Accu-Check Mobile ja Mendor Discreet. Verensokerisensori ajaa saman asian vieläkin paremmin; verensokerilukeman tarkastaminen vaatii vain yhden napin painalluksen.

Jos kotikunnan hoitotarvikejakelusta ei saa mieleistään mittaria ja siihen sopivia liuskoja, pitää ne tietysti ostaa itse. Jos kukkaron nyörit vähänkin antavat myöden, helpottaa pieni rahallinen panostus elämää diabeteksen kanssa yllättävän paljon.

 

2. Pidä mittari aina lähellä

Viereisessä huoneessa oleva mittari on usein liian kaukana. Sen sijaan käden ulottuvilla olevaan laitteeseen on helppo tarttua aina. Mitä vähemmän verensokerin tarkistaminen häiritsee kulloinkin kesken olevaa askaretta, sitä matalampi on kynnys keskeyttää työ ja mitata. Siksi mittari kannattaa nostaa tietokoneen viereen jo ennen tärkeän raportin kirjoittamiseen syventymistä.

 

3. Säädä lansettilaite hyvin

Kaikissa lansettilaitteissa pystyy säätämään sitä, kuinka syvälle neula iskee. Joissain on toinekin säätö iskun voimakkuudelle.

Liian heikko pistos ei tee tarpeeksi isoa veritippaa. Silloin pistoksen joutuu toistamaan, ja se rasittaa sormenpäivä aivan turhaan.  Myös liian syväksi säädetty isku voi olla tarpeettoman kivulias, eikä suuresta veritipasta ole hyötyä. Mittareille riittää todella pieni näyte, ja ylimääräisellä verellä voi vahingossa tahria vaatteensa.

Kun lansettilaite on säädetty oikein,  sormesta saa puristettua sopivan veritipan heti ensimmäisellä yrittämällä, verenvuoto tyrehtyy nopeasti ja iho paranee pistoskohdasta nopeasti.

 

4. Vaihtele näytteenottopaikkaa

Käytä mittaamiseen kaikkia sormia ja sormenpäiden reunoja. Silloin rei’ittämisen rasitus jakaantuu mahdollisimman laajalle alueelle. Liika yhden alueen tikkaaminen jättää sormenpään helposti kipeäksi.

Vaihtelun voi toteuttaa parillakin eri tavalla:

  1. mittaamalla yhden päivän aikana yhdestä sormesta ja siirtymällä seuraavana päivänä toiseen sormeen
  2. vaihtamalla sormea tai sormen reunaa jokaisella mittauksella

Omia sormia tutkimalla voi päätellä, kumpi taktiikka toimii paremmin. Pääasia on, että vaihtelee näytteenottopaikkaa jollain tavalla.

 

5. Älä anna yhden mittaustuloksen pilata päivääsi

Älä jätä mittaamatta siksi, että pelkäät mittaustulosta! Verensokerin mittaamisen tarkoitus ei ole kauniiden lukemien saaminen lääkäriä varten vaan se, että pysyt itse kärryillä verensokerisi liikkeistä.

Yksittäinen mittaustulos on vain pieni välähdys koko päivän tilanteesta.  Joskus verensokerilukemat jopa antavat vääristyneen kuvan kokonaisuudesta. Olet ehkä huomannut tämän, jos olet ihmetellyt miksi mittausten keskiarvo ja HbA1c ovat keskenään ristiriidassa.

Sen sijaan että yrittäisit väkisin runnoa hoitorutiinejasi siten, että päivittäiset mittaustulokset olisivat esimerkillisen hienoja, voit kokeilla hieman toisenlaista lähestymistapaa. Aina kun mittaustulos on tilanteeseen nähden liian korkea tai matala, korjaa se oikeille raiteille lisäinsuliinilla tai hiilihydraateilla. Mittaa myöhemmin uudestaan ja varmista, että korjaus toimi oikein.

Mitä useammin mittaat, sitä vähemmän yksittäinen mittaustulos merkitsee. Pienten pisteiden tilalle alkaa piirtyä tarkka viiva verensokerin liikkeistä päivän aikana.

 

 

Kuva: scoundrelfighter, käytetty Creative Commons -lisenssillä.