Mika Haulo
Tuesday 02.12.2014

Mitä sensorointi opetti?

Lokakuussa sain Tampereen diabetesvastaanoton kautta elämäni ensimmäisen sensorointijakson. Se tehtiin Medtronic Guardianilla. Marraskuussa Dexcomin maahantuoja NordicInfu Caren Juha Kuutti antoi käyttööni G4-järjestelmän. Kahdesta saamastani anturista toinen on käytössä parhaillaan.

Olen siis käyttänyt kahta erilaista verensokerisensoria. Tässä lyhyesti muutama sekalainen ajatus, mitä niiden käytön aikana on mieleeni juolahtanut:

Tieto on valtaa

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että tarkka verensokerin hallinta edellyttää verensokeritason tarkistamista usein. Siksi oma hoitorutiinini sisältääkin parikymmentä mittausta päivittäin.

Sensorien kanssa olen saanut entistä tarkemmin tietoa verensokerini liikkeistä, joten ei liene yllätys, että sen pitäminen tasaisena on helpottunut entisestään.

Verensokeri tasoittui entisestään ja korjausliikkeet rauhoittuivat

Sen lisäksi että seuraan verensokeriani aktiivisesti, teen myös usein korjauksia ylös tai alas.

Korjaan verensokeria tarvittaessa erittäin aggressiivisestikin – tyypillisesti silloin, verensokeri on päässyt lipsahtamaan huomaamatta korkealle. Sellainen manööveri tosin vaatii aina erityisen tiuhaa mittarin käyttöä ja on kaikesta huolimatta pieni rasite kaikelle keskittymistä vaativalle puuhalle.

Koska sensorointi paljastaa armotta pienetkin verensokerin muutokset, ei tällaisia yllätyksiä ole päässyt sattumaan. Siispä suurin osa korjauksista sensoroinnin aikana ovat vain pientä hienosäätöä yksiköllä tai kahdella pikainsuliinia.

Paras paikka anturille on reilusti kylkiluiden alapuolella

Ensimmäisen Dexcomin anturin laitoin melko alas vatsaan ja hieman oikealle puolelle. Toisen ylimpien vatsalihasten korkeudelle, muutaman sentin rintalastan miekkalisäkkeen vasemmalle puolelle.

Ensimmäisen sijoittelu oli selkeästi parempi. Ylemmäs laitettua tulee helposti huitaistua käsillä, koska se sattuu olemaan samalla korkeudella, missä koukistetut käsivarren heiluvat. Anturi myös kolisee usein pöydän ääressä istuessa sen reunaan.

Dexcom on Medtronicia parempi. Kaikessa

Dexcomin sensorisysteemi pieksee Medtronicin lähes kaikessa: anturi ja lähetinosa ovat pienempiä ja sirompia, teipit eivät kutita ihoa, kaikki Dexcomin osat ovat pienempiä ja ennen kaikkea Dexcomin tarkkuus ja luotettavuus oli selvästi Medtronicia parempi.

Medtronic pistää paremmaksi ainoastaan siinä, että sen vastaanottimella pystyy selailemaan mittaustuloksia taaksepäin, kun taas Dexcomissa pitää tyytyä katselemaan kuvaajaa; numeroarvo näkyy vain viimeisimmästä mittaustuloksesta.

Dexcomin anturi kestää helposti ainakin kaksi viikkoa

Vaikka valmistaja ilmoittaakin käyttöajaksi vain viikon, tuntuu anturi toimivan käytännössä paljon kauemmin.

Vastaanotin kyllä ilmoittaa anturin vanhentuneen, mutta sen käyttöä voi huoletta jatkaa käynnistämällä sensoroinnin uudelleen vaihtamatta anturia. Sensorin antamat arvot ovat olleet yhtä luotettavia kuin ensimmäiselläkin käyttöviikolla.

Teippi on tarpeellista

Vaikka itse anturi toimiikin helposti yli ilmoitetun käyttöikänsä, alkavat sen kiinnittämiseen käytetyt teipit repsottaa ja irtoilla viimeistään viikon jälkeen.

Apteekeista saa ihoteippiä, jolla kiinnitystä voi paikata. Mefix-teippi toimii tässä tarkoituksessa hyvin. Lisäteippejä kannattaa kuitenkin uusia päivän tai parin välein, jotta anturi pysyy varmasti kunnolla kiinni.

Kuvaaja auttaa ymmärtämään verensokeria todella hyvin

Sensorien suurin hyöty on se, että mittaustulokset näkee koko ajan päivittyvänä käyränä. Sen avulla yksittäiset numerot muuttuvat helppotajuiseksi kuvaksi verensokerin liikkeestä.

Käppyrää vilkaisemalla näkee monta tärkeää asiaa:

Sensoroinnin avulla näen tarkasti, kuinka nopeasti insuliini erilaiset ruoat alkavat vaikuttaa verensokeriin.

***

Viimeisen viikon aikana verensokerini ei ole noussut kertaakaan yli kymmenen millimoolin litrassa. Hypojakin – myös niitä, joita hädin tuskin voi hypoiksia sanoa – on ollut vähemmän kuin ennen.

Tasaisuuden huomaa joka päivä hyvässä olossa.Yötkin sujuvat hienosti, kun ei tarvi arvuutella, onko verensokeri nukkumaan mennessä sopivalla tasolla, nousemassa tai laskemassa; kaikki heilahtelut on helppo tasoittaa hyvissä ajoin.

Kohta pitäisi päättää, ostanko Dexcomin G4:n ihan omaksi. Koska tätä laitetta ei paikallisesta hoitotarvikejakelusta saa, uppoaisi omakustanteiseen sensorointiin helposti satoja euroja vuodessa.

Sensoroinnin hinta on suolainen, mutta omalle hyvinvoinnille on vaikea määrittää liian korkeaa hintaa.

 

Muokkaus 13.2.2015: NordicInfu Caren kirjoitusasu korjattu oikeaksi.