Saturday 15.11.2014
Viisi syytä, miksi hobiksesi on korkea
1. Et tiedä, missä arvoissa verensokerin kuuluisi olla
2. Keksit tekosyitä sille, miksi korkea verensokeri on ihan ok
”Sokerit oli viistoista mutta mutta mähän söin just paljon karkkia.”
”Koko illan oli verensokeri korkeella mutta mitä sitten?! Mä olin juhlimassa enkä todellakaan ala sillon korjailemaan tai jotain.”
Viime viikolla oli serkun synttärit. Ensi viikolla firman pikkujoulut. Sitten tuleekin uusivuosi. Kas kummaa, ja loppiaiseen asti on välipäivät vapaana joten on hyvä hieman bilettää. Kaverin varpajaisia saa odottaa päivänä minä hyvänsä. Ja rankan työviikon loppumista on ihan mukava juhlistaa. Ihan joka viikko.
3. Pelkäät oikeaa verensokeritasoa
Kukapa meistä ei olisi kokenut kunnon tärinähypoa. Jos koet toistuvia hypoja ja oireet ovat voimakkaat, saatat pelätä niitä niin paljon, että pidät verensokerisi varmuuden vuoksi korkella. Pelkosi on sinänsä ihan aiheellinen. Voihan oikein matalalle painuva verensokeri aiheuttaa ties minkälaisen vaaratilanteen.
Tässä on kuitenkin ikävä varjopuoli: jos verensokerisi on jatkuvasti koholla, tulevat myös matalan oireet tavallista herkemmin. Ja sitä ei varmaankaan tarvi tarkemmin selittää, että korkea verensokeri on elimistölle pidemmän päälle haitallista.
4. Verensokerisi on yöllä korkealla
Nukkuminen haukkaa ison osan vuorokaudesta. Silloin ei verensokerin jatkuva tarkkailu onnistu, ellei sitten halua pilata yöuniaan jatkuvilla herätyksillä. Levon kannalta on kuitenkin parasta, jos saa nukuttua katkotta aamuun asti.
Korkea verensokeri tekee hallaa nimenomaan silloin, kun se jatkuu pitkään. Itse olen ottanut ohjenuoraksi ns. neljän tunnin säännön. En väitä, että juuri tällä ajalla olisi jotain tietellistä pohjaa, mutta omiin kokemuksiini nojaten väitän sen toimivan. Sääntö kuuluu siis näin:
Jos poikkeamat verensokerissa kestävät korkeintaan neljä tuntia, on vaikutus hobikseen vähäinen.
Huonotkin yöunet kestävät vähintään tuon neljä tuntia. Muuten kyse on oikeastaan vain surkeista torkuista. Siksi yöajan verensokeritaso vaikuttaa paljon siihen, mitä HbA1c tulee olemaan; jos verensokeri on yöllä pilvissä, on sitä vaikea kompensoida päiväsaikaan.
Ja koska nukkuessa ei syödä, ei niitä hetkellisiä verensokeria kohoamisiakaan sen takia tapahdu. Jos onnistut pelaamaan insuliinikorttisi illalla ja yöllä siten, että 1) verensokerisi pysyy yön lähes muuttumattomana ja 2) verensokeritaso on mielellään lähellä normaalin alarajaa, olet jo pitkällä hyvän hobiksen tavoittelussa.
5. Yrityksistä huolimatta verensokerisi ei pysy kurissa
Diabetes ei ole aina reilua peliä. Saatat tehdä hartiavoimin töitä hyvien arvojen eteen, mutta et silti onnistu. Jollain toisella verensokeri pysyy tasaisena lähes itsestään. Tai siltä sinusta ainakin tuntuu.
Ajatellaanpa positiivisesti. Ainakin asenteesi on kohdallaan. Se on todella hienoa. Hoitovälineet ja insuliinit parantuvat jatkuvasti, ja koska jaksat yrittää sitkeästi, myös omat taitosi karttuvat vaikka et sitä ehkä itse huomaa. Jos sen sijaan asenteessasi olisi korjattavaa, olisi se huomattavasti vaikeampaa.
Vaikka sinusta tuntuisi siltä, että lukuisista yrityksistä huolimatta verensokerisi ei asetu aloilleen, jatka silti yrittämistä sitkeästi. Olen varma, että ongelmat ratkeavat ennemmin tai myöhemmin. Seuraa verensokeriasi tarkasti, ja erityisen tarkasti silloin, kun se tyypillisesti pyrkii karkaaman käsistä.
Kun selvittelet verensokerisi liikkeitä, sellaista asiaa ei olekaan kuin liian tiheä mittaaminen, vaikka masentavimmat lääkärit niin saattavatkin väittää.