Mika Haulo
Tuesday 01.07.2014

Lataa tästä ilmainen opas verensokerin hallintaan

Kirjoitin kevään ja alkukesän aikana kirjan verensokerin hallinnasta. Se on nyt saatavana ilmaiseksi sähköisessä muodossa.

25 vinkkiä verensokerin hallintaan on käytännön opas tyypin 1 diabeetikoille. Se perustuu pääosin omiin kokemuksiini, havaintoihini sekä menetelmiin joiden avulla olen oppinut pitämään oman verensokeritasoni varsin hyvällä mallilla.*

 * Viimeisin HbA1c-tulokseni oli 34 mmol/mol eli 5,3 %. En kärsi ”vuoristoradasta” eli verensokeriarvojen jatkuvasti seilaamisesta todella korkeiden ja matalien lukemien välillä – yksittäisiä lipsahduksia ylös tai alas kuitenkin on keskimäärin kerran päivässä.

Kirjan avulla saat vinkkejä siihen, miten voisit toimia mm. seuraavissa tilanteissa:

  • aamulla, kun nukuttaa pitkään tai aamunkoittoilmiö vaivaa
  • jännittävät tai stressaavat tilanteet
  • liikunta ja punttisalilla käynti
  • korkean tai matalan verensokerin korjaaminen ja ”vuoristoradan välttäminen”
  • illanvietto kotibileissä tai baarissa
  • ravintolassa tai kahvilassa herkuttelu

Tässä ei suinkaan ollut kaikki; vinkkejä on 25 erilaiseen tilanteeseen. Niiden lisäksi kirjan sivuilta löytyy muutakin mielenkiintoista luettavaa.

Tämä teos on tarkoitettu niille, joilla on jo kokemusta diabeteksesta, mutta jotka eivät ole saaneet yrityksistään huolimatta verensokeriaan kuriin. Aivan tuoreille diabeetikoille kirja ei ehkä sovellu. Jotta sisällöstä saisi kaiken irti, olisi lukijalla hyvä olla jo jonkinlainen tuntuma omasta taudistaan.

Kertomani vinkit ja neuvot ovat rohkeita, ja niille on yhteistä verensokeriarvojen tiheä seuranta. Monet lääkärit varmasti kauhistuisivat, kuinka uskaliaasti kehotan käyttämään insuliinia ja kuinka usein verensokeria pitäisi mielestäni mitata. Tähän on kuitenkin selkeä syy:

Vaivaisella viiden verensokerimittauksen päivätahdilla ja insuliinin ylivarovaisella käytöllä tuskin saavuttaa kummoisia hoitotuloksia. Lääkkeillä ja hoitovälineillä on omat rajansa, mutta niistäkin voi opetella ottamaan kaikki hyödyt irti omia hoitorutiineja luovasti sorvaamalla.

Jos oma hoitotasapainosi jumittaa paikallaan ja kaipaisit siihen parannusta, lataa tämä kirja. Se ei tarjoa täsmävinkkejä, kuinka juuri sinun pitäisi toimia. Sen sijaan se ravistelee ajatuksia ja esittää näkökulmia, joita et ehkä itse ole tullut ajatelleeksi. Samalla opit muutaman näppärän niksin avulla, miten verensokerimittaria ja insuliineja tehokkaasti käyttämällä sairautesi voisi pysyä paremmin kurissa.

Saat ladattua kirjan täysin maksuttomasti täyttämällä alla olevan lomakkeen:

</link>