Mika Haulo
Saturday 11.01.2014

Voit lisätä liuskaan verta mittauksen aikana – mutta muistakin olla nopea

Nykyaikaiseen verensokerimittariin voi lisätä verta mittauksen aikana, jos ensimmäinen tippa ei riitäkään. Nykyaikainen verensokerimittari aloittaa mittaamisen jo pienestäkin pisarasta. Nykyaikainen verensokerimittari hoitaa hommansa viidessä sekunnissa.


Eikös tässä nyt ole pieni käytettävyysongelma? Jos uutta verta ei ilmesty liuskan nokkaan parissa sekunnissa, antaa mittari virheilmoituksen. 
Missä välissä verta muka ehtisi lisätä?

Tietysti jos sormesta heruu lisää punasoluja vain vähän puristamalla, saa mittarin janon vielä sammuttamaan. Mutta entäs jos pitääkin virittää lansettilaite uudestaan ja pistää uusi reikä sormeen? Silloin tuo viiden sekunnin aikaikkuna umpeutuu auttamatta liian aikaisin. 


Jos minä olisin fiksu mittari-insinööri, tekisin laitteisiin sellaisen ominaisuuden, ettei lähtölaskenta alkaisi ennen kuin liuskan päässä on tarpeeksi verta. Säästyisipähän ainakin muutama mittarin liuska, joita hoitotarvikejakelu niin monesti panttaa.