Mika Haulo
Monday 27.01.2014

Gary Scheiner opettaa matkimaan haimaa

Gary Scheinerin kirjoittama Think like a pancreas on mahtava teos. Löysin niteen sattumalta muutama viikko sitten, kun kuljin niska kenossa kirjaston käytävillä. Erikoinen nimi kiinnitti heti huomioni.

Kirja on kattava, mukavan leppoisalla kielellä kirjoitettu ja ennen kaikkea käytännönläheinen opas sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoille. Se myös keskittyy kertomaan nimenomaan insuliinihoitoisten diabeetikoiden verensokerin hallinnasta, eikä juurikaan poukkoile esimerkiksi liian lääketieteellisiin aiheisiin.

Gary on yhdysvaltalainen diabeteskouluttaja ja itsekin tyypin 1 diabeetikko. Hän siis ymmärttää, että diabeteksen hoidon teorialla ja käytännöllä on selkeä ero. Tästä hän muistuttaakin oppaassaan toistuvasti: ei pidä luottaa sokeasti siihen, kuinka verensokerin pitäisi käyttäytyä. Koskaan. Hän kuitenkin esittelee yhden jos toisenkin konstin, jolla verensokerin lapasesta lähtemisen riskiä voi pienentää.

Itse pidin kirjassa erityisesti Garyn sujuvasta kirjoitustyylistä. Ei turhaa pönötystä tai lääketieteellistä jargonia, vaan huumorilla höystettyä helppolukuita tekstiä. Asia ei jää myöskään teorian tasolle, vaan tekstin sekaan on ripoteltu runsaasti käytännön neuvoja verensokerin kumpuilun tasoittamiseksi.

Think like a pancreas on alunperin vuodelta 2004, mutta tämä lukemani uudistettu painos on julkaistu alkuvuodesta 2012. Suomennettua versiota ei tietääkseni ole, joten kielitaito on tarpeen.

Mikäli kolmas kotimainen ei tuota vaikeuksia, kannattaa tämä opus etsiä käsiinsä.

Tampereella kirjan voi lainata pääkirjasto Metsosta. Sen voi myös ostaa omaksi ainakin seuraavista verkkokaupoista: