Mika Haulo
Monday 30.12.2013

”Lääkäri määrää” on paska sanonta

Meillä sokerivammaisilla on joskus outo tapa kaataa vastuu terveydestämme lääkärin niskaan. Aika ajoin joku tautiinsa turhautunut tulee nettipalstoille avautumaan tähän tapaan:

Lääkäri käski mun syödä tällä ja tällä tavoin, ja nyt verensokerini on ihan sikakorkealla aina syömisen jälkeen. Taas meni päivä pilalle kun on ollut vaan väsynyt olo hypereiden takia.

Aloin pistää enemmän perusinsuliinia ja vähemmän ateriainskaa, koska lääkäri niin määräsi. Nyt oon jatkuvasti hypoilla enkä pysty edes pienellä kävelylenkillä käymään. Pitääks mun nyt sit vaan lojua sohvalla koko ajan?

Mun lääkärin mielestä mun pitäis korjata korkeita sokereita tosi varovati, ehkä yhdellä tai korkeintaan kahdella yksiköllä pikaa. Se sano että kyllä ne sieltä alas tulee. Mutta mulla on taas ollut sokerit varmaan viistoista koko päivän ja tosi huono olo sen takia.

Ei he**etti että mua vi***taa! Tää on ollut pelkkää vuoristorataa päivästä päivään vaikka oon laskenut hiilarit tosi tarkkaan ja tehnyt muutenkin niinku lääkäri neuvo. Ei tätä he**etin sairautta vaan oo mahdollista hoitaa kunnolla!

Arvoisat diabeetikot, lääkäri ei ole meedio, joka osaisi antaa pilkuntarkat hoito-ohjeet. Hän ei myöskään ole tyranni, jonka kyseenalaistamisesta joutuu kivitettäväksi. Ei lääkäri ketään määrää. Se on vain sanonta.

Lääkäri voi antaa neuvoja parhaan kykynsä ja tilannetajunsa mukaan, mutta varsinkin diabeteksen hoidossa se on parhaimmillaankin vain summittaista suunnan viittomista. Lopulta jokainen tämän kerhon jäsen on itse vastuussa siitä, että löytää omille jaloilleen sopivan polun.

Jos siis lääkärin antamat ohjeet kaatavat kerta toisensa jälkeen ojaan, älä noudata niitä. Sen sijaan etsi joku muu, joka osaisi auttaa. Paras vaihtoehto on tietenkin opetella itse etsimään toimivat ja toimimattomat rutiinit.

Me kaikki voimme soveltaa saamiamme ohjeita itsellemme sopiviksi, hylätä ne kokonaan, tai vaikkapa pyytää apua joltain toiselta, jos siltä tuntuu.

Sitä sanotaan maalaisjärjen käytöksi. Meille kaikille on joskus annettu sellainen. Toivottavasti et ole omaasi hukannut.