Mika Haulo
Friday 27.12.2013

Julia Tukiaisen kuolema kylvi pelkoa

Kohujulkkis Johanna Tukiaisen diabeetikko-sisko Julia Tukiainen kuoli 17.12.

Samana päivänä netistä haettiin tietoa diabeteksesta reilusti enemmän kuin yleensä*, sillä käytännössä kaikissa uutisartikkeleissa kerrottiin Julian sairastaneen ykköstyypin diabetesta. Jotkut osasivat myös sanoa, että sairaus oli diagnosoitu vain noin puolitoista vuotta sitten.

Sen sijaan Diabetesliitto ei noteerannut tapahtumaa oikeastaan millään tavalla. Liitto ei kommentoinut Julian kuolemaa omilla verkkosivuillaan, Facebookissa, Twitterissä eikä Kohtauspaikalle avatussa viestiketjussa.

Nettikeskusteluista voi päätellä, että monet leimasivat Julian kuoleman oikopäätä diabeteksesta johtuvaksi, vaikka virallista kuolinsyytä ei tietääkseni ole kerrottu ainakaan vielä julkisesti.

Eivät ihmiset siis huvin vuoksi diabetesta tuolloin googlanneet. He halusivat tietää, tarkoittiko heillä/ystävällä/sukulaisella todettu diabetes sitä, että toinen jalka oli jo käytännössä haudassa.

Aikaisemmassa postauksessani kirjoitin, että mielestäni Diabetesliiton viestinnässä – ainakin internetissä tapahtuvassa – olisi parantamisen varaa. Myös postauksen kommenteissa liiton tiedottaja Johanna Häme-Sahinoja myönsi, että nettiviestintä on heille vielä hieman vieras asia.

Tukiaisen tapaus olisi ollut mainio kriisiviestinnän paikka. Jos liiton tiedotuskanavat olisivat olleet vireessä, olisivat he julkaisseet ripeästi tiedotteen ja kertoneet, että hyvin hoidettuna diabetes ei vie keneltäkään henkeä noin nopeasti.

Tiedotteen ei olisi tietenkään tarvinut selostaa yksityiskohtaisesti omahoidon ohjeita, vaan pikemminkin rauhoitella huolestuneita ihmisiä. Se olisi siis ollut ensiapua tiedonjanoon.