Mika Haulo
Saturday 17.08.2013

Kannattaako neuloja käyttää monta kertaa?

Maaliskuisessa blogipostauksessani pohdin, onko insuliinikynän neuloja ja turvallista käyttää monta kertaa. Suositusten mukaanhan neulat tulisi vaihtaa joka pistoskerralla.

Selaamieni tutkimusten perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että esimerkiksi infektioriski on hieman liioiteltu. Mikäli diabeetikon hoitotasapaino ei ole täysin retuperällä ja normaali hygienia on kohdallaan, vaikuttaisivat pelätyt riskit varsin epätodennäköisiltä.

Eri asia on sitten se, kannattaako niitä neuloja käyttää kovin montaa kertaa.

Muutama tutkimus [1-3] nimittäin antaa viitteitä siitä, että piikittely toistuvasti käytetyllä neulalla olisi yhteydessä lipohypertrofiaan eli ihonalaisen rasvakudoksen liikakasvuun.

Vaikka lipohypertrofia on lievimmillään lähinnä kosmeettinen haitta, voi se vakavammissa muodoissaan hankaloittaa taudin hoitoa. Joskus insuliini voi nimittäin imeytyä epätasaisesti paakkuuntuneesta vatsanahasta, jonka vuoksi verensokeri puolestaan voi nousta tai laskea arvaamattomasti pistosten ja aterioinnin jälkeen.

Tutkimusten havainnot eivät mitenkään yllätä. Onhan se ihan järkevän kuuloista, että kudokset joutuvat koetukselle, kun niihin työnnetään jatkuvasti vieraita metalliesineitä. Haittoja voi ehkäistä käyttämällä aina mahdollisimman hyvässä kunnossa olevaa neulaa ja kierrättämällä pistospaikkoja, jolloin yksi alue saa levätä kun toinen ottaa osumaa.

Neulojen käyttämisestä monta kertaa ei ole oikeastaan mitään varsinaista hyötyä. Se on ainoastaan käytännöllisempää kuin neulan vaihtaminen joka pistokselle. Hankalissa paikoissa neulan vaihtaminen voi nimittäin olla melkoista taiteilua, kun yhdessä kädessä tarvisi pitää insuliinikynää, toisessa vanhaa neulaa ja kolmannessa uutta.

Itse pyrin vaihtamaan neulan aina kun se onnistuu helposti. Kotona ollessa käytän yhtä neulaa kerran tai kaksi. Joskus sama neula saattaa olla käytössä yli viidelläkin pistoksella, mutta sellaisia tilanteita yritän välttää jo ihan mukavuussyistä – tuore ja terävä neula uppoaa kupuun huomattavasti tylsää kivuttomammin.

Lähteet:

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886784

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17303282

[3] http://care.diabetesjournals.org/content/25/3/634.1.full