Mika Haulo
Tuesday 14.05.2013

Perusinsuliinin pitkä häntä

Kynillä annosteltavat perusinsuliinit pistetään kerran tai kahdesti päivässä säännöllisiin väliajoin, koska niiden ilmoitettu vaikutusaika insuliinityypistä riippuen on noin 12 tai 24 tuntia. Varsinaisen vaikutusajan lisäksi niillä tuntuisi olevan myös parin vuorokauden mittainen ”häntä”: insuliinin vaikutus tuntuu vielä pitkään teoreettisen vaikutusajan jälkeenkin.

Ikään kuin kropassa olisi jonkinlainen vaimennin, joka hidastaa perusinsuliiniannoksen muutoksen vaikutusta verensokerin liikkeisiin.

Huomaan tämän ilmiön usein, kun silloin tällöin joudun muuttaman perusinsuliiniannostani. Aluksi erisuuruinen annos ei tunnu millään tavalla erilaiselta, mutta muutos alkaa hiljalleen näkyä parin päivän jälkeen.

Perusinsuliiniannoksen säätäminen kohdilleen on pitkäpiimäistä puuhaa. Kun viilaat basaalia, malta aina odottaa muutama päivä ennen kuin teet lopullisen tuomion säädön onnistumisesta.