Mika Haulo
Monday 08.04.2013

Ota koppi yöhyposta

Keskellä yötä herääminen saattaa olla merkki hypoglykemiasta. Unenpöppörössä huteraa oloa ei välttämättä huomaa, eivätkä kaikki heräämiset tietenkään johdu matalalle laskeneesta verensokerista, joten tilanne on helppo kuitata kylkeä kääntämällä.

Kuitenkin öinen hypoglykemia pitäisi korjata välittömästi. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, että yöhypon yllättäessä tajuaisi tarttua mittariin ja tarkistaa verensokeri, vaikka silmissä olisi rekkakuormallinen unihiekkaa?

Ratkaisu on korvata rutiininomainen unien jatkaminen paremmalla rutiinilla. Mittaa siis verensokeri aina kun heräät, riippumatta kellonajasta tai olotilasta*. Tällä tavoin mittaamisesta kehittyy tapa, eikä verensokerin tarkistaminen pääse unohtumaan uneliaimpinakaan hetkinä.

Mittausrutiinin kehittyminen vaatii toki aikansa, ja sitä täytyy myös muistaa ylläpitää – lipsuminen kertaalleen opitusta tavasta on yllättävän helppoa.