Friday 19.04.2013
Miksi yksittäiseen mittaustulokseen ei kannata luottaa sokeasti
Verensokerimittari on diabeetikolle välttämätön apuväline. Se on kuin GPS-paikannin, joka kertoo sijainnin sokerikartalla. Ilman sitä sokerivammaisen elämä olisi harhailua.
Satelliittipaikannuksessa voi kuitenkin tapahtua hetkellisiä virheitä ja perinteinen kompassikin näyttää sähkölinjojen alla minne sattuu.
Myös verensokerimittauksen tulos voi olla joskus virheellinen; se saattaa vääristyä esimerkiksi sormiin tarttuneen sokerin tai solunesteen laimentaman verinäytteen takia. Siksi yksittäiseen lukemaan kannattaa aina suhtautua varauksella.
Muutama päivä sitten opin tämän taas kantapään kautta. Lähdin iltapäivällä pyorälenkille Säijän suuntaan. Kesken ajelun havahduin ajatukseen: olin ehkä unohtanut aamupäivän Levemir-pistoksen! Se ei tietäisi hyvää. Pysähdyin ja mittasin verensokeriksi 5,0 mmol/l. Se ei ollut juurikaan muuttunut vajaan tunnin ajon aikana. Jatkoin matkaa ja kolmen vartin päästä mittasin uudestaan: 9,2 mmol/l.
Joskus jo tunninkin viivästys perusinsuliinin ottamisessa saa sokerikäyrän kääntymään yllättävästi ja jyrkästi ylöspäin. Nyt myrkkypiikki olisi ollut jo noin kolme tuntia myöhässä.
Vaikka fillarointi auttaakin pitämään verensokerin tasaisena, on perusinsuliinin loppuminen kuin padon murtuminen. Kun insuliinia ei ole riittävästi hillitsemään maksan glukoosintuotantoa, ja se pääsee sylkemään hallitsemattomasti sokeria verenkiertoon, ei sellaista määrää kovinkaan munamankelointi kompensoi.