Mika Haulo
Friday 01.02.2013

Mittaa riittävän aikaisin aterian jälkeen

Yllättääkö aterianjälkeinen korkea verensokeri turhan usein? Lasket hiilihydraatit tarkasti ja annostelet ateriainsuliinin mielestäsi täysin oikein, mutta kaksi tuntia syömisen jälkeen mittari näyttää päätähuimaavan korkeita lukemia. Käykö joskus myös täysin päinvastaisesti? Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta tärinähypo pääsee iskemään kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Mitäpä jos koittaisit mitata verensokerin jo aikaisemmin ruokailun jälkeen? Esimerkiksi puolen tunnin tai 45 minuutin jälkeen. Tällä tavoin voisit päästä tarkemmin jyvälle siitä, kuinka ateria verensokeriisi vaikuttaa. Etkö millään käsitä, missä vaiheessa verensokeri pääsee nousemaan tai laskemaan? Mittaa useasti, ja aloita mittaaminen ajoissa. Tee ensimmäinen mittaus puolen tunnin päästä syömisestä, ja toista mittauksia muutaman kerran puolen tunnin välein. 
Äläkä tyydy vain mittaamiseen, vaan korjaa heti, kun on jotain korjattavaa.
Jos esimerkiksi mittaus heti ruokailun jälkeen näyttää selvästi yli kymmentä millimoolia, on se liikaa siitäkin huolimatta, vaikka kahden tunnin kuluttua lukema olisi selvästi alhaisempi*. Tällaisessa tilanteessa pistä heti pieni korjausannos, ja mittaa uudestaan puolen tunnin kuluttua. Koita päätellä näiden kahden peräkkäisen mittaustuloksen perusteella, kuinka voimakkaasti verensokeri on muuttumassa. Pistä tarvittaessa lisää korjausta, mutta muista, että pikainsuliinin voimakkain vaikutus tulee vasta tunnin kuluttua pistämisestä, ja että edellisen korjauksen teho on vasta voimistumassa. Aloita siis varovilla korjauksilla, ja säädä annoksia sen mukaan, kun opit tuntemaan niiden vaikutusprofiilin verensokeriisi. 
Jos taas verensokeri on ruokailun jälkeen selkeästi matalalla, nauti jotain nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Muista, että vatsa on jo täynnä sapuskaa, joten kiinteän ruoan ahtaminen kupuun ei tässä vaiheessa ole kovin hyödyllistä. Nestemäisessä muodossa nautitut hiilihydraatit sen sijaan toimivat parhaiten. Esimerkiksi ihan tavallinen taloussokeri vesilasillisen saattelemana toimii vallan mainiosti.
Entä jos mittarin lukema on esimerkiksi välillä 5-7 mmol/l? Pitäisikö pelätä hypoa vai hyperiä? Ei välttämättä kumpaakaan. Tuollainen lukemahan on oikein hyvä aterianjälkeinen arvo. Oleellista on tietää, mihin suuntaan ja millä nopeudella verensokeri on muuttumassa. Yksiselitteistä vastausta tähän ei voi antaa, ja asia selviää vain toistuvilla mittauksilla. Jos tuntuu siltä, että verensokeri on karkaamassa liian ylös, korjaa hieman alaspäin. Jos taas verensokeri on painumassa liian alas, korjaa hieman ylöspäin.
Puolen tunnin mittausväli voi tuntua viiden mittauksen päivätahtiin tottuneelta oudolta. Tällainen tehoseuranta on kuitenkin mainio keino selvittää verensokerin hallintaan liittyviä ongelmia. Tiheällä mittaustahdilla on myös ongelmia ennaltaehkäisevä vaikutus: kaikenlaiset poikkeamat huomaa ajoissa, ja niiden korjaaminen on helpompaa.
*Oikeastaan jo yli 8 mmol/l arvo tarkoittaa, että jossain on parantamisen varaa. Joko insuliinimäärä on ollut riittämätön, tai sen vaikutus ei ole alkanut ajoissa. </p>