Mikä voisikaan mennä pieleen?

Lääkäreiden mielestä diabetes on maailman helppohoitoisin tauti*. Riittää, kun laskee aterioiden hiilihydraattimäärät, ja loppu sujuu kuin itsestään. Siis yhteenlaskua, jonka pikkulapsikin osaa! Mikä siinä muka voisi mennä pieleen?

Jos diabeteksen hoito tosiaan olisi yhtä helppoa kuin yksinkertainen ynnääminen, sen aiheuttamat terveydelliset ja taloudelliset haitat tuskin olisivat niin suuria, kuin ne nykyään ovat. Oikeasti verensokeritasosta huolehtiminen muistuttaa enemmän kompleksisen reaalifunktion integraalimuunnoksen raja-arvon derivointia. Tai jotain sen tapaista.

Koska verensokeriin vaikuttaa iso liuta eri asioita, voi virhearvioita ja -päätelmiä niinikään tehdä monessa asiassa. Yksittäiset tekijät voivat myös yhdessä toimiessaan tehostaa tai vaimentaa toistensa vaikutusta.

Mitkä asiat sitten hankaloittavat diabeetikon arkea? Mieleen tulee nopeasti muutama tyypillinen kompastuskivi:

  • Hiilihydraattimäärän silmämääräinen arviointi on helppoa kuin pörssikurssien ennustaminen. Aina ei ole mahdollisuutta punnita ruoka-aineita erikseen, jotta hiilihydraattimäärän voisi laskea.
  • Hiilihydraattien imeytysmisnopeuden arviointi on miltei salatiedettä.
  • Insuliinikynän annostelutarkkuus on aivan liian pieni. Suurin osa Suomessa myytävistä insuliinikynistä yltää vain yhden yksikön tarkkuuteen.
  • Pielessä oleva perusinsuliinitaso voi heijastua viekkaasti esimerkiksi aterianjälkeisissä verensokeriarvoissa ja liikuntasuoritusten yhteydessä.
  • Liian rajut matalan tai korkean verensokerin korjaukset käynnistävät helposti ”vuoristoradan”.
  • Väsymys, sairaana olo, stressi ja vaikkapa arkinen kiire hankaloittavat normaalista poikkeavan verensokerin aistimista. Mittaukset voivat unohtua kiireessä. 
  • Verensokerin mittaaminen ja insuliinin pistäminen (ainakin kynällä) voi olla haasteellista esimerkiksi syksyn sateissa, talven pakkasessa, bussissa, väkijoukon keskellä ja muissa vastaavissa tilanteissa.
  • Yksikään diabeetikko ei elä laboratorio-olosuhteissa. Jokainen päivä on erilainen.
Verensokeriyhtälössä erilaisia muuttujia on yksinkertaisesti niin paljon, että niiden todellista yhteisvaikutusta ei pysty ennakoimaan riittävän luotettavasti. On paljon helpompaa mitata verensokeri usein, ja tehdä korjauksia tarpeen mukaan. Sillä tavalla kontrolli pysyy vaikeinakin aikoina kelvollisena.</p>
* Juu juu, yleistän ja kärjistän asioita tässä vähän. Mutta ihan tarkoituksella.</p>