Verensokerit suoraan mittarista nettiin Sokeriseuranta-kännykkäohjelmalla

Tein Android-laitteille kännysovelluksen, jonka avulla verensokerimittarin tiedot saa ladattua suoraan mittarista Sokeriseuranta-verkkopalveluun.

Tämä ensimmäinen versio on vielä aika yksinkertainen, eikä se sisällä nettiversion hienouksia. Oleellista onkin tuo mittaustietojen siirto automaattisesti, joka käsipelillä on hieman tympeää puuhaa.

Kännykkäappsi on kätevä myös silloin, kun haluat merkitä hiilarimääriä tai insuliiannoksia muistiin, mutta olet sellaisessa paikassa jossa kännykällä ei saa verkkoyhteyttä (esim. maan alla tai syrjäseudulla metsässä).

Kun verkkoyhteys on taas käytössä, lähettää ohjelma tiedot automaattisesti nettiin.

Tuetut verensokerimittarit

 • CareSens N
 • CareSens N POP
 • Mendor Discreet

CareSensin mittareista on olemassa vanhaa ja uutta sukupolvea. Tällä hetkellä vain vanhemman sukupolven mittarit – siis suuri osa nyt käytössä olevista mittareista – ovat tuettuja.

Voit tarkastaa oman CareSens-mittarisi yhteensopivuuden helposti: kurkkaa mittarin taaksen ja lue sarjanumero. Jos se on CMP-, A0-, A1-, A5- tai A6-alkuinen, se toimii. Uudemmat A9- tai B5-alkuiset eivät vielä toimi.

Toisaalta toimivuuden voi yksinkertaisesti testata kokeilemalla. Sovellus kyllä ilmoittaa, jos tietojen lukeminen ei onnistunut.

Puhelimen tekniset vaatimukset ja tarvittavat välineet

*Tämä versio julkaistiin joulukuussa 2011, joten jos luurisi on korkeintaan muutaman vuoden vanha, pitäisi sen olla yhteensopiva Sokeriseurannan kanssa.

Asenna sovellus näin

Sovellusta ei ole vielä Google Playssä (josta se normaalisti asennettaisiin), mutta tämän version saat asennettua helposti linkin kautta.

 1. Lataa asennuspaketti tästä linkistä (surffaa tähän postaukseen kännykälläsi).
 2. Puhelimesi saattaa varoittaa lataamasta ohjelmia suoraan netistä. Jatka kuitenkin lataamista.
 3. Kun tiedosto on latautunut, avaa se (vedä Androidin yläpalkki alas ja paina ladatun tiedoston nimeä).
 4. Paina asennuspainiketta.

Lataa tiedot mittarista näin

Esivaatimukset:

 • Sinulla on Sokeriseuranta-käyttäjätunnus (jos ei niin käy tekemässä sellainen osoitteessa www.sokeriseuranta.fi).
 • Olet kirjautunut kännykkäohjelmalla sisään.
 • Olet hankkinut tarvittavan tiedonsiirtokaapelin.

Tämän jälken tietojen lukeminen mittarista on suoraviivaista:

 • Kytke tiedonsiirtokaapeli kiinni mittariin ja kännykkään.
 • Paina mittariin virta päälle (CareSens-mittareissa S-näppäin, Mendorissa virtanäppäin).
 • Mittarin näytölle pitäisi ilmestyä teksti ”Pc”.
 • Kännykkä aloittaa tietojen lukemisen automaattisesti muutaman sekunnin kuluttua.

Pari huomioitavaa asiaa

Sokeriseuranta-kännykkäsovellus on vielä varhaisessa vaiheessa. Otathan siis huomioon, että pieniä häiriöitä voi esiintyä. Tässä on muutama asia, joihin on ehkä syytä varautua:

 • Näytön ylälaidassa on ikoni, joka ilmoittaa, kun sovellus lataa tietoja verkkopalvelusta tai lähettää tietoja sinne. Joskus tämä ei toimi, vaikka tietojen siirto on käynnissä.
 • Sama ikoni saattaa jäädä pyörimään, vaikka lataus on jo päättynyt.
 • Ohjelman käyttöliittymä saattaa ajoittain jumittua muutamaksi sekunniksi.
 • Ohjelma saattaa pysähtyä itsestään.

Jos huomaat toimintahäiriöitä, ilmoitathan niistä minulle (voit jättää kommenttisi sähköpostilla, puhelimella tai vaikka suoraan tämän postauksen kommentteihin).

 

Jaa tämä teksti
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn2Share on Google+1Pin on Pinterest0Email this to someone

Kommentit tähän postaukseen

 1. Henriikka

  Upea palveluidea ja varmasti myös toteutus. Vielä kun saataisiin Medtronicin pumpuille sopivaan Contour Next Link mittariin ja iOS käyttöjärjestelmään niin olis juhlaa eli saisin unohtelevan lapsen sokereista tietoa koulupäivän ja harrastusten aikana!
  Ihmettelen ettei itse laitevalmistajat tuota näitä palveluita. Sitäkin tärkeämpää että on sinunlaisia ihmisiä!

  1. Mika Haulo

   Kiitos Henriikka, juuri tällaiset kehut muistuttavat aina mukavasti, että kaiketi ihan hyvään tarkoitukseen olen aikaani käyttänyt!

   Mittari-, pumppu- ja sensoriasioissa taidetaan elää jonkinlaista murroskautta. Kaikki vehkeet ovat vasta hiljattain alkaneet muuttua ”tyhmistä” laitteista sellaisiksi, jotka tavalla tai toisella ovat yhteydessä johonkin tietokoneohjelmaan, kännykkäappsiin tai pilvipalveluun. Nyt vielä selkeästi haetaan sitä oikeaa suuntaa. Ja isot firmat nyt muutenkin ovat kovin jäykkiä liikkeissään, ihme olisikin jos kaikki kovin äkkiä tällaisiin muutoksiin reagoisivat.

   Kovin mielelläni väsäisin myös Contour-mittareille tuen Sokeriseuranta-ohjelmiin. Mutta siinä asiassa olen laitevalmistajien armoilla. Tarvitsisin heiltä nimittäin protokolladokumentit, joista selviäisi, miten tuon kännykkäappsin pitää mittaria käskyttää jotta sieltä saa mittaustietoja luettua.

   Ja iOs-laitteiden kanssa on pieni henkilökohtainen ongelma: ei riitä tämän insinöörin taidot vielä niille ohjelmia tekemään! Noh, heti kun oma osaaminen karttuu siihen suuntaan tai saan jonkun rengin hommattua, niin kyllä Sokeriseuranta Applenkin laitteisiin tulee!

 2. jari a pihlajamäki

  laitoin kommenttini ”väärään” kenttään

  tässä uusi näkökulma
  olen testannut aiemmin kahtakin eri reaaliaikaista mittaus/seuranta laitetta, kumpaakin viikon…
  oma sairaala ei suostunut jatkuvan seurannan toteutukseen kohdallani. vaikka noiden viikkojen aikana verensokeriarvot
  tasaantuivat todella hyvin ja lähestyivät viikon lopulla jo tavoitearvojaa…

  yritänkin nyt ostaa seurantasysteemin suoraan itse sillä uskon, että aktiivinen, reaaliaikainen gluk. seuranta on ainoa oikea tie…
  olen verrannut nykyistä mittauskäytäntöä auton nopeusmittariin… osaiko ihminen säätää autonsa nopeuden oikein, jos hän saa 5 kertaa päivässä aina sen hetkisen nopeuden…vrt kun autoissa nopeus on näkyvissä nopeusmittarissa aina…

  ja verensokeri kun pitäisi osua tasoon 4 – 6 % ….

  tuo 15-25 mittausta päivässä on jo parempi mutta…..
  olen pistellyt sormiani jo yli 40 vuotta, joten mittani alkaa siihen homman kypsyä..

  selvästi näyttää markkinoilla olevan käynnistymässä teknologiamurros, joka tuo uusia, järkeviä ratkaisuja.

  alla olevat ratkaisu saattaisi olla sellainen , myös hinnaltaan, että
  sen voisi ostaa itsekin…

  KYSYMYS: Mika, oletko itse tutustunut tähän ? saisitko jotain kautta hintatason ja esim. ruotsalaisten kokemuksia selville?
  voi nimittäin olla, että SOTE prosessi jäädyttää kaikki tällaiset uudet ratkaisut ainakin vielä 2-3 vuodeksi…

  http://www.medgadget.com/2014/09/abbott-freestyle-libre-flash-continuous-glucose-monitoring-system.html

  tulossa kuulemma myyntiin suomessakin tänä vuonna… myynnissä jo ruotsi, norja, tanska islanti alueilla.
  terv. jari

  1. Mika Haulo

   Freestyle Libresta on tosiaan alettu kohista netin keskustelupalstoilla. Monia se näyttäisi kiinnostavan. Jotkut ovat saaneet sellaisen hommattua ulkomailla asuvan sukulaisen tai tuttavan avulla. Suomeen sitä saadaan jokunen hetki vielä odottaa, lähinnä joitakin testiryhmiä on vasta olemassa.

   Hinnan puolesta Libre on tavallista sensoria selvästi halvempi, Hintatiedot hieman vaihtelevat, mutta sellaiset 60 – 90 € / kpl ne kaiketi ovat. Aloituspakkauksen hinnaksi olen kuullu 200 € ja se sisältää ainakin lukulaitteen, ehkä myös ainakin yhden anturin.

   Kyllä muakin Libre kiinnostaisi, jos vaan sellaisen jostain saisin hankittua näppärästi. Kysyntä on tällä hetkellä tarjontaa suurempi. Mutta eiköhän se tännekin ennen pitkää saada. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

   Kirjoittelin muuten tammikuussa tällaisen blogipostauksen Librestä: http://blogi.sokeriseuranta.fi/2016/01/freestyle-libre-verensokerimittarin-sensorin-valimalli/

   Ps. Poistin tuon ”väärään paikkaan” eksyneen kommenttisi pois kuljeksimasta.

   1. jari a pihlajamäki

    Kiitos vastauksesta. Vaikuttaisi inhimilliseltä Mitä jos kerätään ref. ryhmä ja ostetaan itse…

    Luin kirjasi sokerivammaisista. Todella hieno käytännön käsikirja. Olikin yllättävää huomata, että omasta hoidostaan kiinnostuneen ja virallisista ja hoitosuosituksista hiemankin poikkeavan ”syyllistäminen” on muidenkin kuin itseni kohdalla todellisuutta. Minulle on aina kerrottu, että olen ”poikkeustapaus = vaikea potilas ”, kun en ole sellaisenaan hyväksynyt näitä virallisia hoitosuosituksia.
    Totta kait 40v sairausjaksolle on osunut monta, myös avarammin ajattelevia lääkäreita ja hoitajia.

    Mutta sellaiset, potilaan parasta ajattelevat, siirretään yleensä sisätauti- ja diabetes organisaatiossa sivuraiteelle.
    Niissä kun on yleensä kysymys päällikkötason tulos- ja valtataisteluista. Ei lainkaan potilaan hoidon optimoinnista.

    Oma kiinostukseni hoitoon vahvistui, kun olen ollut, viime vuosia lukuun ottamatta, valtakunnallisissa testiryhmissä joissa on testattu aina kulloinkin uusia laitteita ja insuliineja. Lisäksi oman työni puolesta olin mukana terveydenhuollon laitteista kehittävissä yrityksissä ja kehitysprojekteissa.

    Mutta asiaan:
    1. Tuo neuvosi 25 mittausta päivässä herätti minut. Siirryin välittömästi 10-15 mittaukseen. Ja kas. Sain arvoni heti raiteilleen tasoihin 5-7.
    Oma ikä 63v ja 40v sairaus kun madaltaa tavoitetasoa hieman.

    Olen yrittänyt tätä reaaliaikaisuutta eteenpäin viimeisen 10 vuoden ajan. Anonut ja anonut seurantaa ja / tai insuliinipumppua….mutta…aina on jokin syy…
    Ylilääkäri käytti käytti jopa korkeaa ikääni esteenä insuliinipumpun saamisessa…
    Aiemmin perusteena ovat hänen toimestaan olleet olleet: ei todistettavia vaihteluita glukoosiarvoissa, potilas ei osaa laskea hiilihydraattiarvoja, potilas ei ole merkinnyt seuranta jaksoilla hiilihydraattiarvoja oikein, potilas syö ohjeisiin nähden liian vähän hiilihydraatteja, potilaalla muistisairaus diagnoosi, ( omahoitajani tarkisti, että sellaista ei oikeasti ole olemassa ) ( aina sama päättävä keskussairaalan ylilääkäri ) potilastietoihini kirjattiin10 vuoden aikana 6 erilaista syytä miksi reaaliaikaiseen verensokeriseurantaan tai insuliinipumppuun ei olisi syytä siirtyä. Ehdotuksen olivat tehneet 5 eri saman sairaalan ns. toisin ajattelevia sisätautilääkäriä. Ovat nykyään töissä muualla.

    2. Taas asiaan.
    Olen itsekin insinööri ja seurannut mittalaitteiden kehitystä jo 20v ja jotenkin tuntuu, että tämä ratkaisu olisi pumppujen ja tulevien vuosien lasermittareiden välivuosina se ns. kansan ratkaisu tähän piikki/liuska kaaokseen.
    Lisäksi luulen, että sote hidastaa myös mm. tämän libre asian etenemistä ja siksi ehdotan nopeutusta.

    Kysymys: mitä jos kerätään sivuillasi referenssiryhmä, joka on valmis itse maksamaan tämän Freestyle Libre hankinnan ja tarvittavat käyttö sensorit esim. 2 – 3 vuodeksi. Ja pyydetään ref.tarjous ja tehdään sopimus ja ostetaan ne . Luulen että kiinnostusta löytyy jos saadaan esim 10 – 30 potilaan ryhmä mukaan. Ja siihen vahva tiedotuskampanja, Itse ilmoittaudun ryhmään heti.

    terv
    jari pihlajamäki
    eläkeläinen

    1. Mika Haulo

     Kyllä monet saattavat hyvinkin olla kiinnostuneita hankkimaan Libren omalla kustannuksellaan. Mutta ongelmana tosiaan on se, että sitä ei vaan vielä saa oikein mistään. Kysyntä on liian kovaa, ja Suomi tuntuu välillä olevan näissä asioissa se viimeinen takapajula jonne tuoteuutuudet tulevat.

     Diabetesseura Plasman (http://plasma.fi) yhtenä toiminnan osa-alueena on muuten näiden hoitovälineasioiden seuraaminen ja tavoitteena se, että uusiakin välineitä saisi entistä helpommin käyttöön. Vielä olemme nuori yhdistus eikä meillä ihan mahdottomasti resursseja ole, mutta pikkuhiljaa tässä kasvetaan – mitä enemmän saadaan porukkaa riveihin, sitä isommin pystytään vaikuttamaan.

     Kannattaa siis seurata myös Plasman blogia; jos jotain kimppahankintoja yhdistyksen nimissä tehdään niin blogiin tulee siitä ilmoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*