Mika Haulo
Thursday 08.10.2015

Mitä tehdä, kun insuliini ei tunnu vaikuttavan?

Painajaismainen tilanne: verensokeri nousee nousemistaan, vaikka olet piikittänyt tai pumpannut insuliinia jo vaikka kuinka paljon. Mikä on pielessä? Mikä avuksi?

Tein viiden kohdan tarkistuslistan tällaisten tilanteiden varalle.

1 Tarkista insuliinin kunto

Insuliini voi pilaantua liian kuumassa (yli 30 celciusastetta) tai jäätyessään. Vanhetessaan insuliinin teho voi heikentyä. Jos insuliini ei toimi täydellä tehollaan, ei (laskennallisesti) oikeasta annostelusta ole tietenkään silloin hyötyä.

Jos epäilet insuliinin olevan pilalla, ota käyttöön uusi kynä tai ampulli, joka on varmasti kunnossa – esimerkiksi sellainen, joka on ollut jääkaapissa – ja kokeile lähtevätkö sokerit alenemaan sillä.

2 Varmista annosteluvälineen (insuliinikynä tai pumppu) toiminta

Jos käytät kyniä, on tämä kohta yksinkertainen:

Jos taas käytät insuliinipumppua, joudut tarkistamaan pari asiaa enemmän.

Pumput osaavat kyllä hälyttää tukoksista, mutta voit toki varmistaa insuliinin virtauksen bolustamalla pienen määrän (0,5 – 2 yksikköä) ja katsomalla valuuko insuliini kanyylistä.

Kääntele letkua ilmassa siten, että erotat näkyykö siinä poikkeamia tai selkeästi liikkuvia ilmakuplia. Jos kanyyliin menee insuliinin sijasta ilmaa, se ei tietenkään auta verensokerin laskussa tippaakaan.

Jos kanyylisetin ihon alla oleva putki on taittunut, voi se estää insuliinin perillemenon osittain tai kokonaan. Jos epäilet vian olevan kanyylissä, katetrissa tai letkussa, on monesti helpointa vaihtaa koko setti kerralla – ne ovat joka tapauksessa kertakäyttötavaraa.

3 Tarkista pistosalue 

Injektioalueen kunto on tärkeää, sillä jos insuliini imeytyy arvaamattomasti, on verensokeria tietenkin hemmetin hankalaa hallita. Kovettumat pistosalueella voivat aiheuttaa sen, että insuliini imeytyy epätasaisella tahdilla.

4 Pohdi hyperglykemian syytä

Oletko sairaana, stressaantunut tai onko sinulla tulehduksia?

Insuliinin vastavaikuttajahormonit – adrenaliini, kortisoli ja glukagoni – ovat tyypillisin syy verensokerin pysymiseen sitkeästi koholla.

Jos hyperi johtuu vain liian vähäisestä pikainsuliinista syötyyn hiilihydraattimäärään nähden, alkaa se laskea suhteellisen vaivattomasti lisäinsuliinin avulla.

Muista, että korkea verensokeri lisää insuliiniresistenssiä; voit joutua käyttämään enemmän korjausinsuliinia kuin laskennallisesti olisi tarpeellista.

Jos verensokeria nostava tekiä on luonteeltaan pitkäkestoinen, tarvitaan vastaiskuksi pikainsuliinin lisäksi myös pitkään vaikuttavaa korjausta. Nosta siis tilapäisesti basaalia tai pistä pieni lisäannos pitkävaikutteista insuliinia.

Tietysti akuuttiin hyperglykemiaan puree parhaiten pikainsuliini (pumpuilla bolus), mutta pitkäkestoisen insuliinin (basaali) lisäämisellä verensokeria kohottavaa hormonimyrskyä voi saada hillittyä.

5 Käytä liikuntaa apuna

Liikunta on usein ykköstyypin diabeetikoille vaikea paikka, koska monilla verensokeri lähtee laskemaan jyrkästi, jos veressä on pienikin määrä aktiivista insuliinia. Mutta jos verensokeri on selkeästi koholla, on tästä ilmiöstä hyötyä.

Ota siis korjausannos insuliinia ja odota 10 – 20 minuuttia, että se alkaa hiljalleen vaikuttaa. Lähde sitten kevyelle lenkille. Älä juokse tai tee raskasta voimatreeniä, sillä se saattaa vapauttaa verensokeria edelleen nostavia hormoneja.

***

Hormoneista johtuva verensokerin nousu on usein todella sitkeä, ja sen korjaamiseksi voi joutua käyttämään jopa kaksin- tai kolminkertaisen määrän insuliinia normaalitarpeeseen nähden.

Se, että insuliini ei tunnu vaikuttavan, johtuu todennäköisesti vain siitä, että verensokeria nostavat tekijät ovat myös voimakkaita.

Insuliini siis toimii kyllä, mutta sen teho ei vielä riitä laskemaan verensokeria. Mutta se estää sitä nousemasta vieläkin voimakkaammin.

Insuliinintarve palaa normaaliksi, kun hormonimyrsky rauhoittuu. Mutta sitähän ei koskaan tiedä, kuinka kauan siihen menee.

***

Bonusvinkki: nopeuta insuliinin toimintaa

Aikaisemmassa postauksessani annoin kolme käytännöllistä vinkkiä, miten insuliinin saa vaikuttamaan normaalia nopeammin. Nämä keinot eivät siis lisää insuliinin tehoa, mutta hyperiä korjatessa myös nopeudesta on apua.

 

Muokkaus 8.10.2015 klo 19.10: korjasin lyöntivirheitä tekstissä.

Kuva: Nate Steiner. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.