#201 – Sunday 20.02.2022

11 vuotta sokeriseurantaa

Pyöreä vuosipäivä tuli ja meni, mutta hällä väliä; tässä tulee Sokeriseurannan 11-vuotissynttäripostaus. Mitä on reilun vuosikymmenen aikana tapahtunut, vai onko mitään?

Lue koko juttu
#196 – Saturday 21.12.2019

Kytätä vai ei, kas siinä pulma

Uusimmassa Diabetes-lehdessä (6/2019) oli artikkeli lasten glukoositasojen etäseurannasta. Teksti muistutteli, että vaikka vanhemmat kokevat oman olonsa turvalliseksi nähdessään reaaliajassa lapsensa sokeriarvot, myös lapsi itse ansaitsee rauhaa ja yksityisyyttä.

Lue koko juttu
#193 – Saturday 20.07.2019

Sensori ei kerro kaikkea tarpeellista

Olen käyttänyt glukoosisensoria jo monta vuotta. Se on helpottanut diabeteksen omahoitoa ehkä selkeämmin kuin mikään muu yksittäinen hoitoväline. Sensorin käyrää katsomalla olen oppinut tulkitsemaan verensokerin liikkeitä tavalla, joka sormenpäämittauksien varassa ollessa oli mahdotonta tai vähintäänkin järjettömän vaikeaa. Mutta silti välillä on tilanteita, joissa sensori jättää sopivat hoitopäätökset arvailun varaan.

Lue koko juttu
#190 – Saturday 23.02.2019

Parasta diabetesteknologiaa on saatavilla oleva teknologia

Viime keskiviikkona alkoi vuosittainen ATTD-konferenssi Berliinissä. Tänään lauantaina päättyvässä tapahtumassa on mm. käyty läpi diabeteksen hoidon teknologisia uutuuksia. Tästä tulikin mieleeni eräs asia, jota olen havainnoinut erityisesti viimeisen parin vuoden aikana, kun olen kirjoittanut Diabetes-lehden tekniikkapalstaa:

Lue koko juttu
#189 – Monday 18.02.2019

En ole kiinnostunut keinohaiman käyttöönotosta

Vaikka miellän itseni tekniikasta kiinnostuneeksi henkilöksi, en ole erityisen kiinnostunut rakentelemaan keinohaimaa itselleni. Syynä tähän on se, että keinohaimatarvikkeiden hankkiminen on hankalaa; insuliinipumppua, sensoreita ja sensoritarvikkeita ei tuosta vain saa haettua kaupan hyllyltä, varsinkin kun ihan mikä tahansa markkinoilla olevista ei kelpaa.

Lue koko juttu
#186 – Saturday 14.07.2018

Kaikki verensokeri ei tule ruoasta

Saatat syyttää verensokerisi noususta omaa osaamattomuuttasi ja sitä, että et osaa laskea hiilihydraatteja oikein. Mutta saatat olla itsesi ruoskimisessa pahasti hakoteillä.

Lue koko juttu
#181 – Saturday 03.02.2018

Videoita Sokeriseuranta-kanavalla YouTubessa

Olen viime aikoina harjoitellut videoiden tekemistä. Siksi blogikirjoituksiakaan ei ole ilmestynyt hetkeen. Kirjoittaminen kyllä sujuu minulta jo rutiinilla, mutta videoiden kanssa olen vielä täysi tumpelo. Siksi niiden tekemiseen menee nyt aluksi aika paljon aikaa, ja tuon ajan olen lainannut blogitekstien kirjoittelusta.

Lue koko juttu
#178 – Friday 08.09.2017

Näin vältät insuliinin loppumisen kesken – 3 vinkkiä

Oriola kertoi ongelmista lääketoimitusten kanssa 4.9.2017. Mukana oli myös insuliineja. Se sai minut pohtimaan, että aina ei insuliinivaraton täydentäminen ole täysin diabeetikosta itsestään kiinni. Kokosin tähän postaukseen muutaman vinkin, joiden avulla insuliinin loppumisen vahingossa voi parhaiten välttää.

Lue koko juttu
#176 – Friday 18.08.2017

Ruotsalaisten opit suomalaisille diabeteshoitajille: ole johdonmukainen, älä nalkuta

Lääkärilehti uutisoi tänään hienoista tuloksista lasten ja nuorten diabeteksen hoidossa: ruotsalaisen Swe­diabkids IQ -kou­lu­tus­mallin käyttöönoton jälkeen oli espoolaisen Jorvin sairaalan potilaiden keskimääräinen hoitotasapaino tippunut kansainvälisille tavoitetasoille. Myös hyvässä hoitotasapainossa olevien diabeetikoiden määrä oli lisääntynyt.

Lue koko juttu
#171 – Friday 16.06.2017

Hopeareunuksia löytyy, kun etsit niitä

Minulla on paha tapa korjata korkeaa verensokeria vähän liiankin aggressiivisesti. Hyvää siinä on se, että korkeat lukemat tulevat tosiaan nopeasti alas, kun insuliinia on käytetty ylenpalttisesti. Huonoa on se, että verensokerin lasku ei pysähdy itsestään, vaikka sopiva taso on jo saavutettu. Sen sijaan se jatkaa kaavamaisesti työtään koko neljän tunnin vaikutuksen ajan.

Lue koko juttu
#166 – Tuesday 02.05.2017

Opittu avuttomuus vaivaa myös diabeetikoita

Amerikkalainen psykologi Martin Seligman teki vuonna 1967 kokeen, jossa koirille annettiin sähköiskuja. Siitä saadut havainnot voivat ehkä selittää osaltaan sen, miksi ykköstyypin diabeetikoita vaivaa niin usein hoitomotivaation puute.

Lue koko juttu
#165 – Thursday 27.04.2017

Taas luulin kohtaavani sapelihammastiikerin

Yleisötapahtumat ovat aina verensokerin kannalta mielenkiintoisia ja haastavia. Tämä on kertomus yhden päivän verensokeri- ja insuliinisäädöistäni vuoden 2016 WordCamp Helsinki -tapahtuman aikana.

Lue koko juttu
#162 – Monday 13.03.2017

Miten diabeteslääkärin saisi ottamaan vastuuta omasta työstään?

Diabeteslääkärit peräänkuuluttavat usein diabeetikon vastuuta omasta hoidostaan. Mutta missä on lääkäreiden vastuu? Miksi diabeteslääkärit saavat esimerkiksi päättää diabeetikon hoitovälineistä, mutta eivät joudu kantamaan seurauksia, jos hoitulokset jäävät heikoiksi ja lisäsairauksia ilmaantuu?

Lue koko juttu
#161 – Thursday 23.02.2017

Se kaikista ärsyttävin asia

Kaikista ärsyttävin asia diabeteksen hoidossa on se, että asioita joutuu usein tekemään tarkasti kellon mukaan. Ei ehkä yhtä pakottavasti kuin joskus muinaisella 80-luvulla, mutta kuitenkin.

Lue koko juttu
#154 – Monday 07.11.2016

Tätä hypoa en unohda koskaan

Uusimmassa Diabetes-lehdessä (5/2016) oli aukeaman mittainen kokoelma lukijoiden hypokokemuksia. Kerron nyt omasta hypostani, joka sattui reilusti yli kymmenen vuotta sitten, mutta joka on erityisen hyvin jäänyt mieleen.

Lue koko juttu
#153 – Thursday 03.11.2016

Jokaisella diabeetikolla tulisi olla Tesla

Okei, myönnän nyt hieman ratsastavani otsikolla. Tesla on siis amerikkalainen sähköautomerkki. Mutta tähän heittoon liittyy mielenkiintoinen ajatus autoilun tulevaisuudesta, joka toivottavasti vaikuttaa myös diabeetikoihin.

Lue koko juttu
#152 – Saturday 29.10.2016

Pieni kiusa, iso ärsytys

Joskus diabeteksen tuoma kiusa elämään on niin pieni, että se ärsyttää sitäkin enemmän. Vähän kuin paperihaava sormessa; sitä tuskin huomaa päällepäin, mutta se kirvelee niin perkeleesti.

Lue koko juttu
#147 – Friday 30.09.2016

Yhdeksän ongenkoukkua

Jokainen diabeetikko vääntää päivät pääksytysten mielessään ongenkoukkuja. Siis kysymyksiä. Miten verensokeri tänään käyttäytyy? Miten eilinen vaikuttaa tähän päivää? Miten tämä päivä vaikuttaa huomiseen? Onko tänään insuliiherkkä päivä vai pyrkiikö verensokeri tänään herkästi ylöspäin? Niitä vain kertyy kertymistään, eikä asialle voi mitään.

Lue koko juttu
#146 – Saturday 17.09.2016

Freestyle Libre reidessä

Tein pienen testin, ja asensin Freestyle Libre -sensorin reiteen. Normaalistihan se pitäisi asentaa käsivarteen. Käsivarsi on myös ainoa valmistaja Abbottin suosittelema ja hyväksymä paikka.

Lue koko juttu
#140 – Sunday 26.06.2016

Verensokeriväsymystä on vaikea päästä pakoon

Jos en korjaa verensokeriani nopeasti, kärsin hyperglykemian aiheuttamasta väsymyksestä. Jos korjaan verensokerini liian nopeasti, joudun kärsimään tryptofaanin aiheuttamasta väsymyksestä. Sanoisin että aika paska asetelma.

Lue koko juttu
#139 – Friday 17.06.2016

Viisi vinkkiä tuoreelle ykköstyypin diabeetikolle

Olet siis liittynyt sokerivammaisten kerhoon. Tervetuloa, ikävä nähdä sinutkin täällä! Osanotot ja voivottelut jätän kuitenkin tähän, sillä niitä kuulet varmasti ihan riittävästi muiltakin. Sen sijaan haluaisin jakaa kanssasi muutaman vinkin, jotka olen itseäni viisaammilta oppinut.

Lue koko juttu
#136 – Tuesday 24.05.2016

Esittelyssä FreeStyle Libre -glukoosiskanneri

Sain maaliskuussa käyttööni uuden FreeStyle Libre -verensokeriskannerin. Jaa mikä ihmeen skanneri? Noh, se oikeastaan kuvaa Libren käyttöä aika hyvin. Se ei ole verensokerimittari mutta ei oikein täysverinen sensorikaan.

Lue koko juttu
#132 – Sunday 10.04.2016

Punaisen sillin kirous

Kun etsit syitä käsittämättömiin sokereiden sekoiluihin, saatat etsiä niitä aivan väärästä paikasta. Punainen silli yrittää kampittaa sinutkin, jotta et löytäisi todellista ongelmien aiheuttajaa.

Lue koko juttu
#124 – Thursday 25.02.2016

Miksi hoitaisin diabetestani hyvin? (osa 1)

Se vie aikaa, katkaisee keskittymisen (ihan riippumatta siitä mitä on tekemässä), on ärsyttävää näpertelyä hoitovälineiden kanssa ja muutenkin aivan älyttömän vaikeaa. Jokainen diabeetikko tietää, että diabeteksen omahoito on ylimääräinen riesa elämässä. Miksi ihmeessä siis edes pitäisi pitää huolta verensokerista? Eikö olisi helpompaa antaa sen huidella missä sattuu? Onko omahoidon onnistumisella oikeastaan mitään väliä?

Lue koko juttu
#123 – Monday 25.01.2016

Vain viisi mittausta päivässä

– Sus siunatkoon! Kaksikymmentäviisi liuskaa päivässä! kauhisteli diabeteshoitaja Pirjo Kuja. – Kuinka usein te oikein verensokerianne mittaatte?

Lue koko juttu
#121 – Tuesday 19.01.2016

”Liian hyvä HbA1c” on lääkärien laukoma oksymoron

Osa diabeteslääkäreistä ja -hoitajista tuntuu pelkäävän kuollakseen sitä, että diabeetikon hoitotasapaino on ”liian hyvä”. Siis sellainen, että HbA1c alkaa lähennellä terveen ihmisen viitearvoja. Silloin alkaa herkästi sadella määräyksiä verensokerin keskimääräisen tason hilaamisesta ylemmäs.

Lue koko juttu
#119 – Friday 15.01.2016

Freestyle Libre on verensokerimittarin ja sensorin välimalli

Verensokerimittarivalmistaja Abbott on julkaissut erikoisen uutuuden verensokerimittareiden markkinoille: Freestyle Libre. Laitetta ei ole vielä saatavilla Suomessa, joten tietoni pohjautuvat tässä vaiheessa Abbottin omiin tiedotteisiin ja ulkomaisiin artikkeleihin.

Lue koko juttu
#110 – Thursday 08.10.2015

Mitä tehdä, kun insuliini ei tunnu vaikuttavan?

Painajaismainen tilanne: verensokeri nousee nousemistaan, vaikka olet piikittänyt tai pumpannut insuliinia jo vaikka kuinka paljon. Mikä on pielessä? Mikä avuksi? Tein viiden kohdan tarkistuslistan tällaisten tilanteiden varalle.

Lue koko juttu
#103 – Monday 31.08.2015

Viisi erilaista hypoglykemiaa

Yhdysvaltalainen diabetesjärjestö ADA pani kesäkuussa 2004 työryhmän pohtimaan, miten hypoglykemia (eli liian matala verensokeritaso) pitäisi oikeastaan määritellä ja miten se tulisi raportoida tieteellisissä tutkimuksissa. Työryhmän pohdinnat julkaistiin Diabetes Care -lehdessä toukokuussa 2005.

Lue koko juttu
#102 – Wednesday 26.08.2015

Missä menee hypoglykemian raja?

Suomessa normaalin verensokerin alarajaksi määritellään yleensä tasan 4 mmol/l. Vastaavasti yläraja on tasan 6 mmol/l. Syödessä on täysin normaalia, että arvot nousevat vähän ylemmäs, mutta eivät silloinkaan yli 7,5 – 8 mmol/l:n.

Lue koko juttu
#99 – Saturday 04.07.2015

Tunnelmia Tahkolta

Viikko sitten lauantaina (27.6.) ajettiin Tahko MTB -maastopyöräkisa. Kisakuntoa ei kuitenkaan tänä vuonna oikein ollut. Siitä huolimatta Tahkon legendaarinen reitti oli vaativuudestaan ja tällä kertaa myös kuraisuudestaan huolimatta – tai juurikin sen ansiosta –  taas hieno kokemus.

Lue koko juttu
#91 – Sunday 29.03.2015

Ruisleipä

Rohkenen väittää, että ruisleipä on diabeetikolle huonoa ruokaa. Lähinnä siksi, että sen hiilihydraattien imeytymisnopeus tuntuu olevan aina joko liian nopea tai liian hidas.

Lue koko juttu
#89 – Wednesday 25.02.2015

Pidä sensoria pitkään

Verensokerisensoreille – tai siis niiden antureille* – luvataan yleensä noin viikon käyttöaika. Minä pidin omaani viimeksi kuukauden. Tarkkuus hieman heikkeni loppua kohti, mutta muuten sensori toimi yliajallakin oikein hyvin.

Lue koko juttu
#88 – Sunday 22.02.2015

Verensokeritulos ei ole arvosana vaan suuntaviitta

Yksittäistä verensokerimittausta ei pitäisi ajatella arvosanana, joka sellaisenaan määrittelee diabeetikon taidot. Ei pidä myöskään ajatella, että tietty määrä hyviä mittaustuloksia päivässä takaa hyvän hoitotasapainon, tai että huonoista tuloksista seuraa sakkokierroksia kuten ampumahiihdossa.

Lue koko juttu
#86 – Sunday 15.02.2015

Ole sinäkin kekkostyypin diabeetikko

Urho Kaleva Kekkonen oli suorasanainen, politiikassa jämerä ja urheilijanakin kunnostautunut. Siksipä Tampereella sijaitseva terveysliikunnan tutkimuskeskus UKK-instituutti on nimetty maamme kahdeksannen presidentin mukaan.

Lue koko juttu
#83 – Wednesday 28.01.2015

Deeblogi kertoo tarinoita diabeetikoilta

Yksi elämä -hanke* avasi tammikuussa diabeetikoiden kirjoittamia juttuja julkaisevan Deeblogin. Mukana on ykkös- ja kakkostyypin diabeetikoita sekä diabeetikkolasten vanhempia. Yhteensä deebloggareita on tällä hetkellä 14, ja minäkin olen yksi heistä.

Lue koko juttu
#80 – Sunday 28.12.2014

Kuinka hyvään hoitotasapainoon diabeetikkoa voi painostaa?

Suomessa jokainen saa rääkätä ruumistaan päihteillä, huonoilla elämäntavoilla ja typerillä tempuilla niin paljon kuin sielu sietää. Toisaalta ketään rappiolle ajautunutta ei hylätä, vaan yhteiskunta huolehtii siitä, että ihmisillä on ainakin jonkinlainen sosiaaliturva.

Lue koko juttu
#78 – Tuesday 09.12.2014

Rakettitiedettä

Verensokerin hallinta on kuin rakettitiede. Pohjimmiltaan se on helkutin yksinkertaista: jos verensokeri on liian matala, se pitää nostaa vähän ylemmäs syömällä hiilihydraatteja. Jos verensokeri on liian korkea, sitä pitää laskea insuliinilla, liikunnalla tai molempia yhdistämällä.

Lue koko juttu
#77 – Tuesday 02.12.2014

Mitä sensorointi opetti?

Lokakuussa sain Tampereen diabetesvastaanoton kautta elämäni ensimmäisen sensorointijakson. Se tehtiin Medtronic Guardianilla. Marraskuussa Dexcomin maahantuoja NordicInfu Caren Juha Kuutti antoi käyttööni G4-järjestelmän. Kahdesta saamastani anturista toinen on käytössä parhaillaan.

Lue koko juttu
#75 – Tuesday 07.10.2014

Labiilius on merkki lepsuilusta

Oletko koskaan perustellut heikkoa hobistasi sillä, että diabeteksesi on ns. labiili? Ehkä ei kannattaisi. Mitään biologista todistetta labiiliudesta ei nimittäin ole. Se on vain samankaltainen lume kuin esimerkiksi keskipakoisvoima.

Lue koko juttu
#74 – Monday 22.09.2014

Sinäkään et ole Diabetesliiton jäsen

Jogurtit ja viilit menevät usein sekaisin, kun puhutaan Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten jäsenasioista. Monet nimittäin kokevat kuuluvansa ensisijaisesti liittoon ja vasta sitten omaan yhdistykseensä, vaikka asia on oikeasti toisin päin.

Lue koko juttu
#72 – Tuesday 05.08.2014

Neljän tunnin sääntö

Lukuisista päivittäisistä mittauksista huolimatta verensokerini pääsee nousemaan tai laskemaan käytännössä päivittäin enemmän kuin haluaisin.

Lue koko juttu
#71 – Wednesday 09.07.2014

Olet oman tautisi toimitusjohtaja

Perustin ensimmäisen yritykseni 2,5 vuotta sitten ja diabetesta olen sairastanut lähes 15 vuotta. Diabeetikkona elämisessä ja itsensä työllistämisessä yksityisyrittäjänä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä.

Lue koko juttu
#58 – Friday 31.01.2014

Proteiinikin voi nostaa verensokeria

Meille on tautimme aikojen alusta opetettu, että vain ravinnon hiilihydraatit nostavat verensokeria. Kuitenkin moni on ihmetellyt nousuvoittoista verensokerikäyrää, vaikka lautasella olisi ollut vain kalaa ja kasviksia.

Lue koko juttu
#57 – Monday 27.01.2014

Gary Scheiner opettaa matkimaan haimaa

Gary Scheinerin kirjoittama Think like a pancreas on mahtava teos. Löysin niteen sattumalta muutama viikko sitten, kun kuljin niska kenossa kirjaston käytävillä. Erikoinen nimi kiinnitti heti huomioni.

Lue koko juttu
#55 – Friday 17.01.2014

Se on pienestä kii

Ajelin taas pitkästä aikaa rullilla. Se tarkoittaa eräänlaista kuntopyöräilyä käyttäen oikeaa fillaria ja ns. tekniikkarullia. Rullilla ajo kehittää ajotekniikkaa ja tasapainoa ja on mainio talviharjoittelumuoto maantiepyöräilijöille.

Lue koko juttu
#54 – Tuesday 14.01.2014

Mistä aamusokerin nousu johtuu?

Viime torstaina toin esille yllättävän syyn, miksi tavallista tuhdimman aterian syöminen saattaa kostautua odottamattomana verensokerin nousuna. Nyt käsittelen toista vastaavaa ilmiötä, joka kiusaa varmasti monia diabeetikoita.

Lue koko juttu
#52 – Thursday 09.01.2014

Miksi raskas ateria nostaa verensokeria tavallista enemmän?

Tuhdin aterian jälkeen verensokeri tuntuu kohoavan ihmeellisen helposti. Siis myös silloin, kun lautasella ei ole ollut kovinkaan suurta hiilihydraattilastia. Sokerimittarin lukemat kohoavat kuin teekkarin promillet perjantai-iltana. Silloin on täysi työ taiteilla lisäbolusten kanssa, jotta tilanne pysyisi edes joten kuten hallussa.

Lue koko juttu
#51 – Thursday 02.01.2014

Maailman paras hoitomotivaattori

Kirjastosta löytyi mielenkiintoisen näköinen kirja: Think like a pancreas. Sen on kirjoittanut yhdysvaltalainen diabeteskouluttaja Gary Scheiner. Gary on itsekin tyypin 1 diabeetikko.

Lue koko juttu
#46 – Friday 13.12.2013

Paitoja diabeetikoille. Ja vähän muutakin.

Olen tässä loppuvuoden aikana yrittänyt etsiä erilaisia diabetesaiheisia tuotteita. En hoitovälineitä, vaan kaikenlaista oheissälää kuten paitoja ja muista asusteita. Tulokset ovat olleet laihoja. 

Lue koko juttu
#45 – Wednesday 11.12.2013

Meillä kaikilla on sama tavoite

Viime kesänä turisin tovereiden kanssa pyöräilystä ja pyöräkisoista. Keskustelu kääntyi henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Monella se saattoi olla esimerkiksi kymmenen parhaan joukossa oleminen tai yleensäkin maaliin pääseminen kunnialla.

Lue koko juttu
#44 – Saturday 30.11.2013

Eroon Levemirin aiheuttamista paukamista

Monet diabeetikot pitävät Levemiriä parempana perusinsuliinina kuin esimerkiksi Lantusta. Sen vaikutusprofiili ja kaksi erillistä pistoskertaa tuntuvat vastaavan paremmin päivittäistä tarvetta.

Lue koko juttu
#43 – Tuesday 26.11.2013

Sähköpostissa oli ongelmia

Huomasin hiljattain, että osoitteeseen mika@sokeriseuranta.fi lähetetyt postit eivät tulleet perille. Vika ei suinkaan ole ollut lähettäjässä, vaan minun tekemässäni virheessä. Tekninen probleema siis. Kaiken lisäksi olen viljellyt tuota osoitetta useampaan paikkaan ja kehoittanut ottamaan yhteyttä sitä kautta.

Lue koko juttu
#42 – Sunday 24.11.2013

Yökukkujan perusinsuliiniongelma

Päivärytmini on kiero kuin poliitikko. Elän siis oikeastaan ihan normaalia yrittäjän arkea: illat venyvät usein pitkiksi, ennen kuin sänky kutsuu. Aamulla sitten uni maittaakin lähelle puolta päivää.

Lue koko juttu
#41 – Wednesday 20.11.2013

Tuhannen tyrimisen taktiikka

Tuore verikoe näytti taas mukavia lukemia. HbA1c oli 5,3 % eli 34 mmol/mol. Tämä vastaa 5,9 mmol/l keskimääräistä verensokeritasoa*. Voin siis hyvällä omallatunnolla onnitella itseäni hienosta suorituksesta.

Lue koko juttu
#37 – Tuesday 10.09.2013

Sokeriseuranta on nyt avoin kaikille

Toukokuussa kerroin Sokeriseuranta™-harrasteluprojektistani. Olin siis näpytellyt netin täytteeksi uuden verkkopalvelun verensokerin seurantaa varten, koska mikään tarjolla olleista vaihtoehdoista ei miellyttänyt silmää.

Kesän aikana oli kiireistä, ja Sokeriseuranta jäi vähemmälle huomiolle. Mutta kun Reiska kyseli pari viikkoa sitten projektin etenemisestä, otin itseäni niskasta kiinni ja laitoin palvelun käyttökuntoon. 

Vaikka teinkin verkkopalvelun alunperin lähinnä itselleni, tuntui se kiinnostavan myös muita. No mutta sehän on hienoa! Miksipä en sitten samantien avaisi sitä kaikkien käyttöön.

Tässä se nyt sitten on: www.sokeriseuranta.fi

Kirjautumissivulla on linkki, jonka kautta saa luotua käyttäjätunnuksen. Siihen riittää sähköpostiosoitteen syöttäminen ja salasanan keksiminen. Sen kummempia henkilötietoja palvelu ei kysele.

Sokeriseuranta™ on luonteeltaan yksinkertainen. Tein siihen vain oleellisimmat toiminnot: verensokerilukemien, hiilihydraattimäärien ja (bolus)insuliiniannosten kirjauksen. Tällä tavoin sain käyttöliittymästä siistin ja selkeän.

Teen toki lisäominaisuuksia sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee. Ensimmäisenä listalla on perusinsuliiniannosten kirjaus. 

Kiinnostuitko Sokeriseurannasta? Käy kokeilemassa ja kerro miltä se vaikutti. Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta. Näpyttele kommenttisi vaikkapa tämän postauksen alle tai sähköpostilla osoitteeseen mika@sokeriseuranta.fi.

Lue koko juttu
#34 – Monday 22.07.2013

Joupiska XCM

Otin hiljattain osaa Joupiska XCM -maastopyöräkilpailuun Seinäjoella. Koska kuntoni on suurinpaan osaan kanssakilpailijoita verrattuna melko vaatimaton, enkä varsinaisella kisamenestyksellä pääse henkseleitäni paukuttelemaan, keskityn tässä ”kisaraportissa” kertomaan asioita verensokerin hallinnan näkökulmasta.

Maratoncupin osakilpailuissa ajettava matka on non 60 kilometriä. Teknisesti reitti näissä kisoissa on yleensä melko helppo – haaste ei siis tule niinkään vaikeasta maastosta, vaan pitkästä matkasta.

Lue koko juttu
#30 – Thursday 30.05.2013

Kuinka hyvän hoitotasapainon talo rakennetaan?

Diabeteksen hoito on kuin talo. Parhaimmillaan se on äärimmäisen taidokas työnäyte, jossa pieninkin yksityiskohta on huomioitu ja joka kestää vuodesta toiseen maailman myrskyt ja myllerrykset. Heikoimmillaan se on vain kulissi tai risumaja, jonka heiveröinenkin tuuli riittää kaatamaan.

Lue koko juttu
#28 – Tuesday 14.05.2013

Perusinsuliinin pitkä häntä

Kynillä annosteltavat perusinsuliinit pistetään kerran tai kahdesti päivässä säännöllisiin väliajoin, koska niiden ilmoitettu vaikutusaika insuliinityypistä riippuen on noin 12 tai 24 tuntia. Varsinaisen vaikutusajan lisäksi niillä tuntuisi olevan myös parin vuorokauden mittainen ”häntä”: insuliinin vaikutus tuntuu vielä pitkään teoreettisen vaikutusajan jälkeenkin.

Lue koko juttu
#27 – Monday 06.05.2013

Esikatselussa Sokeriseuranta-verkkopalvelu

Internet on täynnä verensokerin seurantaan tarkoitettuja ohjelmistoja. Vaihtoehtojen kirjo ulottuu mobiilisovelluksista verkkopalveluihin, ja monipuolisimmissa järjestelmissä kännyköillä ja nettiselaimilla katseltavat käyttöliittyvät toimivat saumattomasti yhteen.

Lue koko juttu
#26 – Wednesday 01.05.2013

Lansettilaite, joka teki vaikutuksen

Lansettilaitteeni hajosi vain muutaman viikon käytön jälkeen. Aika heikko suoritus verrattuna edeltäjäänsä, joka ehti olla käytössä kymmenisen vuotta ennen halkeamistaan. 

Lue koko juttu
#25 – Thursday 25.04.2013

Kun juusto liikkuu, liiku juuston mukana

Olipa kerran neljä kaverusta, jotka asuivat sokkelossa. Nuusku ja Vippe olivat aistiensa ja vaistojensa varassa toimivia hiiriä. Hemmi ja Hoksu olivat pikkuihmisiä, joiden ajatukset täyttyivät tunteista ja uskomuksista.

Lue koko juttu
#23 – Tuesday 16.04.2013

Parempi katsoa mittariin kuin katua

Eräs syy hyvään sokeritasapainooni on se, että korjaan kaikenlaiset epänormaalit arvot viivyttelemättä. En siis esimerkiksi jätä korkean verensokerin korjausta odottamaan seuraavaa ateriaa tai toivo sen laskevan ajan myötä itsekseen, vaan puutun asiaan heti.

Mutta varsinkin korkean verensokerin korjaaminen nopeasti on usein vaikeaa. Jotta verensokeri laskisi takaisin normaalilukemiin esimerkiksi tunnin sisällä ”korjaussarjan” ottamisesta, pitää pikainsuliinia pistää tarkoituksella laskennallisesti tarvittavaa määrää enemmän. Verensokerin alentamisen lisäksi pikainsuliinia voi tarvita myös maksan glukoosintuotannon jarruttamiseksi.

Lue koko juttu
#22 – Monday 08.04.2013

Ota koppi yöhyposta

Keskellä yötä herääminen saattaa olla merkki hypoglykemiasta. Unenpöppörössä huteraa oloa ei välttämättä huomaa, eivätkä kaikki heräämiset tietenkään johdu matalalle laskeneesta verensokerista, joten tilanne on helppo kuitata kylkeä kääntämällä.

Lue koko juttu
#21 – Thursday 04.04.2013

Säijän kahdeksikko ja aprillipäivän sokerilotto

Tämän vuoden pyöräilykauteni alkoi reilusti viimevuotista aikaisemmin. Nuorten Diabetesyhdistykselle kirjoittamassani tekstissä arvelin pääseväni pyörän selkään joskus huhtikuun aikana, mutta jutun julkaisupäivään mennessä olinkin ehtinyt ajaa jo noin 250 kilometriä.

Lue koko juttu
#20 – Sunday 31.03.2013

Blogivierailulla

Nuorten Diabetesyhdistyksen Miika Rautiainen pyysi minua tekemään vieraskirjoituksen heidän blogiinsa. No sehän sopi mainiosti. Pohdimme hetken yhdessä sopivaa aihetta, ja päädyin kirjoittamaan pienen muistelman viime vuoden pyöräilykaudestani.

Lue koko juttu
#18 – Friday 22.03.2013

Hoitomenestys ei ole sattumaa

Kun esittelin blogini Diabetesliiton Kohtauspaikka-keskustelupalstalla ja kerroin omasta hoitomenestyksestäni, leimattiin sairauteni oikopäätä poikkeuksellisen helppohoitoiseksi. Jotkut eivät millään meinanneet uskoa, että tasapainoni taustalla voisi olla mitään muuta kuin luonnostaan vakaaksi siunaantunut taudinkuva. 

Lue koko juttu
#17 – Friday 15.03.2013

Bunkkereita ja vesiesteitä

Golf-taituri Tiger Woodsin kerrotaan harjoitelleen bunkkerista selviytymistä polkemalla palloja hiekkaan ja lyöden niitä takaisin nurmikolle tuosta tuskallisen hankalasta asetelmasta. Tällainen harjoittelu on kohdennettua harjoittelua. Koko väylän pelaamisen sijaan Woods valitsi yhden pelitilanteen ja hioi taitojaan siinä.

Lue koko juttu
#16 – Tuesday 12.03.2013

Älä lannistu epäonnistumisista

Verensokerin lähteminen lapasesta harmittaa aina. Pitkään jatkunut vuoristorata tai katonrajassa keikkunut verensokeri suututtaa, masentaa ja stressaa. Joskus voi tuntua siltä, että mistään ei tule mitään.

Lue koko juttu
#15 – Saturday 09.03.2013

Voiko lansetteja ja neuloja käyttää monta kertaa?

Verensokerimittauksissa käytettävät lansetit ja insuliinikynien neulat on suunniteltu kertakäyttöisiksi. Kuitenkaan läheskään kaikki diabeetikot eivät vaihda niitä jokaista käyttökertaa varten. Samaa neulaa käytetään tyypillisesti ainakin yhden päivän ajan, ja yksi lansetti saattaa kestää käytössä parhaimmillaan useita kuukausia.

Lue koko juttu
#14 – Monday 04.03.2013

Mittari kertoo enemmän kuin luulet

Joskus viime vuoden loppupuolella aamumittaukseni alkoivat äkillisesti näyttää korkeita lukemia. Lähes joka päivä verensokeri oli herätessäni yli 10 mmol/l. Aikasemmin tyypillinen mittaus samaan aikaan oli ollut 4-5 mmol/l.

Lue koko juttu
#13 – Wednesday 27.02.2013

Opettele puhumaan sokeria

Mitä yhteistä on kielten opiskelulla ja verensokerin mittaamisella? Molempien avulla opitaan ymmärtämään sanomaa, joka ilman harjoittelua olisi kuulijalle vain täyttä siansaksaa. Kielitaito vieraalla maalla helpottaa arkea kummasti.

Lue koko juttu
#12 – Monday 25.02.2013

Diabetesauton ratissa

Tietoteknisissä keskusteluissa tehdään toisinaan autovertauksia. Ne ovat usein hieman kömpelöitä, mutta yleensä myös aika hauskoja. Sovelsin tätä nörttien argumentaatiovälinettä diabetesasioihin. Minkälaista olisikaan autoilu, jos siihen soveltaisi samoja ohjeita kuin diabeteksen hoitoon?

Lue koko juttu
#11 – Tuesday 19.02.2013

Insuliini on sokeriaineenvaihdunnan jarrumies

Toisin kuin yleisesti luullaan, glukoosin siirtyminen verestä soluihin ei vaadi insuliinin apua, vaan insuliini lähinnä tehostaa siirtymistä. Insuliinin tärkeämpi rooli maksan glukoosintuotannon rajoittajana huomattiin jo 1970-luvun lopulla.

Lue koko juttu
#10 – Wednesday 13.02.2013

Mittaria ei tarvi miellyttää

Diabetesliiton Kohtauspaikka-forumilla käy keskustelu verensokerimittausten tuloksista. Toisinaan kiljutaan riemusta, kun mittari näyttää kerta toisensa jälkeen mallikkaita lukemia. Joskus taas hämmästellään huuli pyöreänä korkeita lukemia. Erilaisia yllätystilanteita yritetään ymmärtää yhteisön tuen avulla. Ei siis mikään ihme, että viestiketju on yksi Kohtauspaikan suosituimmista.

Lue koko juttu
#9 – Friday 08.02.2013

Vaivana ikuinen pikkulapsi

Tehokas verensokerin hallinta on kuin pikkulasta vahtisi. Jos hetkeksikin herpaantuu, on kakara pian omilla teillään. Oikeat lapset tosin kasvavat isoiksi ja nukkuvat välillä päiväunta. Diabeetikoille ei tällaista onnea ole suotu. Sokerivammaisen päivähoitovuoro ei lopu koskaan.

Lue koko juttu
#8 – Monday 04.02.2013

Sokerivammaisen päiväkirja, 27.5.2012: hölmöilyä helluntaina

Viime kesänä opin kantapään kautta, miksi verensokerimittarin lukemaan ei kannata luottaa sokeasti. Maalaisjärki on hyvä pitää matkassa, eikä verensokerin tuplavarmistuskaan ole koskaan pahitteeksi. Muuten voi käydä köpelösti. Tässä tekstissä kerron, kuinka itse hölmöilin viime helluntaina.

Lue koko juttu
#7 – Friday 01.02.2013

Mittaa riittävän aikaisin aterian jälkeen

Yllättääkö aterianjälkeinen korkea verensokeri turhan usein? Lasket hiilihydraatit tarkasti ja annostelet ateriainsuliinin mielestäsi täysin oikein, mutta kaksi tuntia syömisen jälkeen mittari näyttää päätähuimaavan korkeita lukemia. Käykö joskus myös täysin päinvastaisesti? Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta tärinähypo pääsee iskemään kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Lue koko juttu
#6 – Wednesday 30.01.2013

Karhunpalveluksia ja Akilleen kantapäitä

Insuliinihoidon perusajatus on kaunis: perusinsuliiniannos pitää huolen elimistön jatkuvasta insuliinintarpeesta aterioiden välillä, ja ateriainsuliini kompensoi ruoan verensokeria nostavan vaikutuksen ruokailun ja hiilihydraattien imeytymisen aikana. Näin se periaatteessa menee, mutta miten on käytännön laita?

Lue koko juttu
#5 – Thursday 24.01.2013

Ylpeästi epänormaali

Aina kun käyn diabeteslääkärin vastaanotolla, saan katsella lääkärin hämmästynyttä ja joskus jopa kauhistunutta katsetta hänen nähdessään HbA1c-arvoni. Se on kuulemma epänormaalin alhainen. Jopa vaarallisen alhainen. Aika kummaa. Terveen ihmisen HbA1c-viitearvo on nimittäin 4-6 %. Edellisen labrakäyntini tulos 5,6 % osuu oikein nätisti tuohon haarukkaan.

Lue koko juttu
#4 – Friday 18.01.2013

Sokerivammaisen päiväkirja, 17.1.2013

Sokerivammaisen päiväkirja on juttusarja, jossa kerron käytännön esimerkkejä diabeetikon arkisista haasteista omien kokemuksieni kautta. Ensimmäisessä osassa pohdin yllättävän aamuhypon syitä.

Lue koko juttu
#3 – Monday 14.01.2013

Mikä voisikaan mennä pieleen?

Lääkäreiden mielestä diabetes on maailman helppohoitoisin tauti*. Riittää, kun laskee aterioiden hiilihydraattimäärät, ja loppu sujuu kuin itsestään. Siis yhteenlaskua, jonka pikkulapsikin osaa! Mikä siinä muka voisi mennä pieleen?

Lue koko juttu
#2 – Wednesday 09.01.2013

Sokeriseurannan kolme peruspilaria

Ei se ole sinun syysi, jos hoitotasapainosi on kaikkea muuta kuin hyvä. Todennäköisesti olet vain noudattanut luokattoman huonoja hoito-ohjeita diagnosoinnistasi lähtien. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä korjata kurssia. Kyllä vanhakin koira uusia temppuja oppii, kun sitkeästi harjoittelee.

Lue koko juttu
#1 – Monday 07.01.2013

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä

Diabeteksen hoito on Suomessa pahasti retuperällä. Lisäsairaudet uhkaavat ja niistä aiheutuvat hoitokustannukset syövät yhteiskunnan budjettiin ison loven. Tilastojen valossa diabeetikon tulevaisuus näyttää synkältä. Näin ei kuitenkaan tarvisi olla, kunhan hoitomenetelmiin saataisiin edes joku tolkku. Laatukriteerit tuntuvat olevan pahasti hukassa.

Lue koko juttu