Freestyle Libre on verensokerimittarin ja sensorin välimalli

Verensokerimittarivalmistaja Abbott on julkaissut erikoisen uutuuden verensokerimittareiden markkinoille: Freestyle Libre. Laitetta ei ole vielä saatavilla Suomessa, joten tietoni pohjautuvat tässä vaiheessa Abbottin omiin tiedotteisiin ja ulkomaisiin artikkeleihin.

Freestyle Libre muistuttaa teknisesti ja toimintansa puolesta glukoosisensoria:  käsivarteen – tai muuhun sopivaan paikkaan – asetetaan anturi, joka mittaa sokeritasoa minuutin välein. Anturi toimii samaan tapaan kuin perinteisissä sensoreissa: asetinlaite vie ohuen langan ihon alle, ja anturialusta kiinnittyy ihoon teipillä.

Toisaalta Libre ei ole täysiverinen sensori: verensokeria ei näe lukulaitteesta jatkuvasti, vaan tiedot pitää erikseen lukea pyyhkäisemällä lukulaite käsivarteen asetetun anturin yli.

Freestyle Libre on siis eräänlainen verensokerimittarin ja glukoosisensorin välimalli.

Olkavarteen asetettava anturiosa on pieni, noin kolikon kokoinen ja vain muutaman millin paksuinen. Erillistä lähetintä ei ole, vaan itse anturissa on mukana pienitehoinen lähetinosa.

Freestylen Libren ja tavallisen glukoosisensorin erot

Tein taulukon Freestyle Libren ja tavanomaisen glukoosisensorin erojen havainnollistamiseksi:

Glukoosisensorin ja FreeStyle Libren erot

Freestyle Libre ei lähetä tietoja aktiivisesti vastaanottimeen, vaan lukulaite täytyy pyyhkäistä sensorin yli muutaman sentin päästä. Tässä suhteessa se siis muistuttaa enemmän verensokerimittaria: sokeritason saa selville vain erillisellä toimenpiteellä, eikä laite haistele sitä automaattisesti koko aikaa.

Toisaalta anturin mittaamat arvot eivät huku minnekään, vaikka ”mittauksen” tekisi vain harvoin. Yksi pyyhkäisy nimittäin lukee tiedot edellisen kahdeksan tunnin ajalta. Lukulaitteen verensokerikäyrään ei siis tule helposti katkoja – paitsi ehkä öisin, jos unet venyvät yli kahdeksan tunnin mittaisiksi.

Koska verensokeritiedot eivät siirry lukulaitteelle automaattisesti, ei FreeStyle Libre myöskään osaa hälyyttää verensokerin noustessa tai laskiessa liikaa. Tämä onkin laitteen selkein heikkous.

Hinnaltaan Freestyle Libre on tavallista sensoria halvempi, mutta sormenpäämittauksia kalliimpi. Aloituspakkaus maksaa pyöreästi 200 euroa, joka on vain viidesosa siitä, mitä sensoroinnin aloituskustannukset Dexcomin tai Medtronicin laitteilla ovat.

Anturit maksavat 60 euroa kappaleelta, ja sillä saa kaksi viikkoa sensorointiaikaa, kun taas Medtronicilla ja Dexcomilla niiden hinnat ovat 50 – 80 euroa per viikko.

Mielenkiintoista on myös sensorointitekniikan kehittyminen: FreeStyle Libre ei vaadi kalibrointimittauksia lainkaan.

Korvaako Freestyle Libre tavalliset sensorit tai sormenpäämittaukset?

Jos Freestyle Libre toimii tarkasti ja luotettavasti, sillä on ainakin potentiaalia korvata perinteiset sormenpäämittaukset. Edullisemman hintansa ansiosta se voi myös kaapata osan perinteisten sensoreiden siivusta markkinoilla.

Toisaalta Freestyle Libre saattaa myös luoda aivan uudenlaista kysyntää. Sensoroinnin saaminen voi olla diabeetikon hoitopaikasta riippuen helppoa, vaikeaa tai lähes mahdotonta. Silloinkin kun sensorin saa, sitä tuskin saa jatkuvaan käyttöön.

Omakustanteinen sensorointi ei ole korkean hintansa takia kaikille taloudellisesti mahdollista, mutta kynnys Freestyle Libren hankkimiseen on huomattavasti matalampi sen huokeamman hinnan takia.

***

Tämän teoreettisen pähkäilyn perusteella on tietysti vaikea sanoa, miltä Freestyle Libren käyttäminen oikeasti tuntuu. Laitetta ei ole sen suuren kysynnän takia vielä yleisesti saatavilla Suomessa, mutta ainakin muutama diabeetikko on nettipalstoilla kertonut harkitsevansa sellaisen hankkimista ulkomailla asuvan sukulaisen tai tuttavan avulla.

Joka tapauksessa Freestyle Libre on mielenkiintoinen tuoteuutuus. Se ei ole vain parannettu painos olemassaolevasta hoitovälineestä, vaan katsoo asioita hieman erilaisesta näkövinkkelistä.

Pienet puutteet tai heikkoudetkaan eivät haittaa, jos kynnys sensoroinnin – tai pitäisikö sanoa puolisensoroinnin – aloittamiseen laskee merkittävästi.

 

Muokkaus 15.1. klo 10.07: selvensin anturin toimintaa.

Jaa tämä teksti
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Kommentit tähän postaukseen

 1. Juha Rouhiainen

  Hankin Libren käyttööni Ruotsissa asuvan tutun avustuksella.
  Olen nyt käyttänyt sitä 15 vrk eli ensimmäinen sensori lopetti juuri toimintansa.
  Mittari on mielestäni helppokäyttöinen, kunhan muistaa lukea sensorin vähintään 8 tunnin välein.

  Eihän sillä historiatiedolla paljoakaan tee, jos ei lue säännöllisesti sensoria ja reagoi mittaustuloksiin.
  Mittari pärjää lataamatta 4-5 vrk.
  Mittarin lataus onnistuu mitä tahansa micro-usb johtoa käyttäen (pakkauksen piuhaa ja laturia voi käyttää, mutta myös muita).
  Itse mittari on svenskspråkig, mutta termit tulevat tutuksi nopeasti eikä ruotsin kieltä hetken päästä enää huomaakaan.

  Hyvää: sensori on yksinkertainen asentaa, kaikki toimii ennalta kuvatulla tavalla.
  Kannustaa kirjaamaan insuliiniyksiköt ja ruoka-annosten hiilihydraatit, jotta voit helpommin tulkita mittarista katselemaasi verensokerikäyrää.
  Tietokoneelle ladattava hallintasofta on saatavissa myös suomenkielellä varmaankin siksi, että softaa käytetään suomalaisissa sairaaloissa. Softa lukee mittarin lukemat usb-portin kautta muistiin ja piirtää kauniita käppyröitä tilastosta. Itse latasin softan irlantilaisen diabeetikon ystävällisten neuvojen avulla, hänet oli myös blokattu softan lataussivuilta aiemmin kun Libre ei ollut tarjolla Irlannissa.
  Koko tilaston saa talteen hallintasoftasta esim. Taukkolaskentaan csv-muodossa. itse mittarissa säilyy vain 90 vrk historia.

  Huonoa: pakkaus ei sisällä verensokeriliuskoja, joita suositellaan käytettäväksi matalan verensokerin varmistamiseksi. Sain liuskat Diabetesyhdistyksestä ostamalla.
  Hiilihydraattien määrä ilmoitetaan naputtelemalla nuolta ylöspäin 1 gr portailla, pitäisi olla 5 gr portaat. Esim. 50 Hh gr lounas ilmoitetaan naputtelemalla kerran nuolta ja tulee 15 gr pohjaluku näytölle ja sitten 35 kertaa nuolta ylös. Voi pitää napinpohjassa kosketusnäytöllä, mutta näyttö ei ole kauhean herkkä joten sormea saa hieroa näyttöön aika pitkään. Toivon, että tähän tulee parannus tulevissa ohjelmistoversioissa.

  Kaiken kaikkiaan ihan toimiva peli kunhan ymmärtää, että sensori ei reagoi verensokerimuutoksiin yhtä nopeasti kuin sormenpäästä otettu näyte. Sensori kesti minuutilleen 14 vrk, mikä antaa aiheen olettaa, että sensori voisi toimia pitempäänkin, mutta ”kaupallisista syistä” lyödään lappu luukulle 14 vrk jälkeen että asiakas ostaisi uuden.

  Libren avulla uskalsin nostaa pitkävaikutteisen insuliinin määrää toki diabeteshoitajan kanssa keskusteltuani.
  Mittari nimittäin näytti selvästi, että verensokeri nousee tasaisesti koko yön ajan eikä käy välillä alhaalla, joten annoksen nostaminen oli selkeä ratkaisu.

  1. Mika Haulo

   Kiitos Juha, tämähän olikin kattava analyysi Librestä!

   Omista kokemuksista voisin sen verran sanoa, että yhdellä täydellä latauksella olen saanut lukulaitteen kestämään kaksikin viikkoa, vaikka olenkin skannaillut useasti joka päivä.

   Hiilarimerkintöjä en innostunut tekemään, koska pumpun kanssa ne tulee jo kertaalleen merkittyä eikä toisto oikein innosta.

   Purkuohjelmaakaan en oikein ehtinyt muilta kiireiltäni syynätä.

   Pumppukäyttäjän näkökulmasta insuliiniyksiköiden syöttäminen ei olisi muutenkaan onnistunut, koska Libressä pystyy antamaan annokset vain yhden yksikön tai puolikkaan tarkkuudella.

   Kaiken kaikkiaan ihan mainio peli siis, ja huokea hinta on varmasti Libren tärkein myyntivaltti. Suurin heikkous on kalibroinnin puute; Libre nättää mulla ihan säännöllisesti todellista alhaisempia lukemia, eikä tuota heittoa pysty mitenkään korjaamaan.

  2. Marja Suutarla

   Miten Juha sait järjestettyä Ruotsista Libren mittarin? Voiko sen käydä ostamassa itse jostain?

 2. Tuuli A.

  Minulla on laite kuukauden kokeilussa terveydenhuollon kautta ja nyt viikko takana. En ole kirjannut laitteeseen mitään omia tietoja, koska laite on vain lainassa.

  Aivan loistava laite. Helppo ja kivuton anturin asennus ja pysyy hyvin paikallaan, vaikka saunon, uin, hikoilen ja revin sitä mm. rintaliivejä laittaessa/poisottaessa. Lukematarkkuus on aivan samaa luokkaa kuin sormenpäämittarillakin, joskin jyrkissä on muistettava viive. Mikä tekee mittaustavasta niin houkuttelevan: käytön helppous ja anturin pysyvyys sekä tärkeimpänä: Näen mistä ja minne arvo on menossa, jolloin tiedän, kuinka siihen reagoida. Tällainen täytyy kyllä koeajan jälkeen saada jotain kautta hankittua…

 3. Antti

  Moro! Pääsin jonutus listalle Libren suhteen, ep-sairaanhoitopiirin alueella. Puolen vuoden kokeiluajasta puhuivat. Odotan mielenkiinnolla saanko mitään tuloksia aikaan puolessa vuodessa, nyt 7,2 olevaan arvoon…

  1. Mika Haulo

   Onnea matkaan sitten vaan! Jos et oo koskaan minkäänlaista sensoria käyttänyt, on kyllä aika mehevä fiilis nähdä verensokerin liikkeet muutaman minuutin tarkkuudella.

 4. Mari Reinikainen

  Sain tän freestyle libren 25.1.2017 ja nyt toinen vaihto edessä. Oon ollu iha mielettömän tyytyväinen. Mulle insuliinihoitosena ja neulakammoisena ollu tosi vaikea elää diabeteksen kanssa pelkästään sormenpäämittausten takia. Sormet nii kipeet ain ja kovettuneet ettei oo ees kiinnostanu mitata. Libren jälkeen oon pelkäst ilost vinguttanu sensorii ja nyt nään mis sokerit keikkuu millonki ja miten esim liikunta tai muu yleinen tekeminen vaikuttaa. Ja nii saatanasti on kiinni et on täyden työn ja tuskan takana saada sensori irti käsivarrest 2 viiko jälkeen…

  1. Mika Haulo

   On se tosiaan mukavampaa seurata lukemia somenpäitä tökkimättä. Mä mittailin 20 – 30 kertaa päivässä, ennen kuin sain sensorin. Yllättävän hyvin siinä sormet kesti, mutta nyt kun on sensorointiin tottunut niin ei hirveästi kiinnosta palata enää siihen rumbaan.

   Libren teippi on kieltämättä aika jämerää laatua. Ite kaipaisin Dexcomin liimoihin samaa koostumusta, koska niitä pidän tyypillisesti kolme viikkoa ja ilman lisäteippauksia ei pärjää. Libren läpyskä pysyisi varmaan kokonaisen kuukauden ihan helposti. Parin viikon jälkeen tuntuu lähinnä reuna vähän repsottavan.

  1. Mika Haulo

   Taitaa oleellisempi kysymys vielä olla ihan vaan ”mistä ostaa?”. Eipä taida Libreä vielä hetkeen saada mistään Suomen kaupoista. Ulkomaiden hinnoista en taas osaa itse sanoa yhtään mitään.

 5. Jaakko Turkulainen

  Mehiläisen diabetesklinikan lääkäri Valle Timo antoi nettiosoitteen mistä tilata: ebay.de ja sieltä FreeStyle Libre. Tulivat viikossa.

 6. Anna

  Sain oman Libre mittarin n.2 vko sitten. Ennen sitä tehtiin kokeilu jaksoja diabetespolin kautta.
  Työssäni teen kaksi vuorotyötä ja tämä laite on suuri apu siinä asiassa. Olen tyypin I diabetikko insuliinipumppuhoidolla. Libre sekä pumppuni toimivat hyvässä yhteistyössä :) pumppuuni on syötetty ja laskettu insuliinimäärä/ HH joten käytän siinä annos-opasta hyödykseni.
  Perusinsuliini määräni ovat vähentyneet Libren ansiosta sekä pitkäaikainen sokeri on laskenut :)
  Olen todella tyytyväinen Libreen :) jos laitetta voi rakastaa niin tätä.

 7. Jari

  Tilasin Libren Ranskasta (jossa asun), olen tyypin 1 diabeetikko. Matkustan paljon Kiinassa ja siellä on usein vaikea arvioida ruuassa olevien hiilihydraattien määrää. Tulisesti maustetussa ruuassa on usein paljon sokeria. Ikävä pistellä sormia ja mittailla ravintolan vessassa, koska en halua sitä tehdä asiakkaiden edessä.

  Ranskassa paketti maksaa 159 Euroa sisältäen kaksi sensoria. Yksittäiset sensorit maksaa 59 Euroa. Mittausliuskat maksaa 28 Euroa/50 kpl eli sensorit ei tule paljoa kalliimmaksi.

  Onko kokemuksia lentomatkoilta, ongelmia turvatarkastuksessa? Entä käyttö kännykän kanssa?

  Lopuksi kiitos hyvästä analyysista.

 8. Inkeri Väisänen

  Hei! Kiitos kattavasta blogista. Vielä kysyisin, mitä kautta sait siis ladattua Libren tiedot koneelle, pitikö koneelle ensin asentaa jokin ohjelma? Libren käyttöohjeissa ei tullut ohjeita siihen ja kun tiedot pitäisi koneelle saada. Kiitos!

  1. Mika Haulo

   Jaakon linkki vastasikin toivottavasti jo kysymyksessi. Itse asentelin tuon ohjelman Macille. Siitä tosin on jo hetki aikaa – saan Libren sensoreita harvakseltaan, joten oma käyttöni tuosta ohjelmasta jäi lähinnä lyhyeksi kokeiluksi.

 9. Kaisa Salokannel-Ahava

  Sain Libren muutama päivä sitten. Tosin vain kolmeksi kuukaudeksi lainaan sairaanhoitopiiriltä. Olen vertaillut tavismittarin ja Libren tuloksia. Jos Libre näyttää noin kympin lukemaa, ero liuskamittariin on 0.1. Jos Libren näyttää pientä lukemaa, vaikka 4.7, ero on 1 (yksi). Aika outoa. No, äkkiä sen eron oppi ottamaan huomioon. Kiinnostaa lisäksi, että kummassa mittarissa on se oikeampi lukema.
  Hyvä kampe, helpompi käyttää, kun lähtee kotoa muutamaksi tunniksi. Kun vielä löytyisi suojakotelo.

  1. Mika Haulo

   Aika mielenkiintoista – mulla tosiaan Libre on toistaiseksi aina näyttänyt 1 – 2 mmol todellista alhaisempaa lukemaa. Toki sen oppii päässään tulkitsemaan, mutta noin iso ero kuitenkin tekee laitteen omista raporteista jokseenkin hyödyttömiä.

   Ja kyllä se verensokerimittarin lukema on aina luotettavampi, jos mittari on millään tavalla siedettävän laatuinen.

 10. Samuli

  Tietääkö kukaan saako Hämeenlinnan sairaanhoitopiiriltä tätä laitetta? Hirveästi kiinnostaisi, mutta aika tyyris tilata noita sensoreita.

 11. Kaisa. S.

  Reilun viikon kokemuksella Libren paras ominaisuus minulle piilee suuntanuolissa. Liuskamittarihan ei näytä, nouseeko vs vai laskeeko.

 12. Teija

  Kiitos tästä blogista ja kiitos kaikille osallistujille.
  Sain oman Libren käyttööni eilen. Olen sairastanut jo pitkään (43v.) ja odotan innolla parempaa hoitotasoa.

  Koteloa kyseltiin….
  Meillä oli eilen aloitusryhmä Libren käyttöön ja kouluttaja Ristolla oli ihan huippu kotelo lukulaitteelle – (nyt tulee mainos) Clas Ohlsonilta ostettu korvakuulolaitteen kotelo, hinta vain 4,99. Sopivasti mahtuu laite ja muutama neula + liuska koteloon ja mikä hienointa, kotelossa on vielä peili ;)

 13. Heidi O.

  Sain libren käyttööni diabetespolilta reilu viikko sitten, eka sensorin vaihto siis tulossa ensiviikolla. Olen tykännyt tosi paljon! Mulla on tyypin 1 d pumppuhoidolla(A-C Spirit Combo) enkä ole koskaan kokeillut sensorointia. Teen 3-vuorotyötä, jossa ei ehdi kiireessä riittävästi sokereita sormen päästä mittaamaan, tämä laite auttaa tosi paljon siinä ja olen saanut hoitomotivaation takaisin :) Uskon että saan hobiksen tulemaan takas omalle tasolleen tämän avulla. Nyt mietityttää lähinnä se, että miten tää pelaa lentokoneessa (kesälomareissuun vajaa 2 vkoa aikaa) ja reagoidaanko tähän turvatarkastuksessa.

 14. Kati Kleemola

  Noh, nyt sitten vanhan dinosauruksenkin nahassa. Tuntuu, että elämä ennen tätä härpäkettä on kuin tuhkaa enää. Miten selviän takaisin paluusta rikkinäisiin talvella kipeästi paleleviin sormenpäihini ? Mistä, MISTÄ, saa edes jonkin tämän kaltaisen laitteen ? Pliis vinkatkaa miten voi ostaa omalla kustannuksella tätä tai edes tämän kaltaista laitetta. Mika Haulo , videossa näkemäni mukaan sinulla on sensori, minkä merkkinen. Vai oliko se juuri Libre ?

  Viva la Libre !
  Koo Koo

  1. Mika Haulo

   Dexcomin sensoreita saa ostettua omalla rahalla. Vaihtoehtoina on kaksi hyvin samankaltaista järjestelmää, G4 ja G5. Lisäinfoja voi kysellä vaikka suoraan maahantuojan edustaja Juha Kuutilta (juha.kuutti@infucare.fi). Toki kannattaa kysellä myös omasta hoitopaikasta, voisiko antureita saada edes muutaman vuodessa, niin ei tarttisi ihan kaikkea itse ostaa.

   Videoita oon tehnyt sekä Dexcomista että Librestä. Ne löytyy Youtuben Sokeriseuranta-kanavalta.

 15. Kati Kleemola

  Vielä, samalla alotin tiukan LowCarbsHighFat ruokavalion, jota en olisi saanut kohdilleen ilman Libreä. Suosittelen kaikille muuten kesäisin LCHF ruokavaliota. Vähentää huomattavasti insuliinin lisäpumppauksia. Ja saa syyä mitä haluaa niin paljon ku pystyy. Tosin elämäntapamuutos, ei mikään dieetti.
  Koo Koo

  1. Erkki Salmela

   Vielä parempi ruokavalio olisi LowCarbHighProt ruokavalio. Lisää löytyy netistä Dr. Richard K. Bernstein. Kirjakin olemassa. Kaikki asiat hyvin perusteltuja.

 16. Maaret Weide

  Tänään testasin pitkästä aikaa Libren sensorin, Libren verensokerimittarin ja Bayerin NextContour verensokerimittarin lukemia keskenään. Libren sensori 7,7, Libren verensokeriliuskan 8,0 ja NextContour verensokerimittarin lukema 7,5. Itse voin luottaa ainakin näillä vs-tasoilla Libreen.

 17. Heikki Lintala

  Hei !
  Minulla on ollut Libre n. 4 kk ja olen ollut todella tyytyväinen. Sokerimittarina minulla on Bayerin CointourXT.
  Olen tehnyt vertailua ainakin 100 kertaa ja näyttää että Libren arvo on alle 6 arvoissa alle 6-8 samaa luokkaa ja yli 8 arvoissa yli. Librellä pärjää todella hyvin ja se antaa varmuutta eri tilanteissa esim. suunnistaessa voi vaikka joka rastin välillä tarkistaa.

  Tänään Libren historiakäyrässä kummallisuus, jota en ymmärrä.
  Eilen oli aivan normaali päivä söin illalla normaalin iltapala ja pistin normaalit insuliinit (Novorabir ja Toujeo) ja glukoosiarvo nukkumaan mennessä 6.2. Heräsin aamulla ja luin sensorin klo 6:47 arvo 6,9. Jatkoin unia ja luin sensorin klo 9:01, arvo 6,8 mutta käyrää katsoessani en meinannut uskoa silmiäni sillä glukoosi oli käynyt klo 7 ja 8 välillä arvossa n. 2. En ymmärrä miten on mahdollista kun insuliinin ottamisestä oli väh. 8 tuntia enkä tehnyt tuona aikana muuta kuin nukuin.
  Hämmästyttää kummastuttaa

  1. Mika Haulo

   Moi Heikki

   Sensoreille on sinänsä ihan tyypillistä, että ne näyttävät välillä virhelukemia. Englanniksi tunnetaan erityisesti termi ”compression low”. Eli kun sensorilätkä jää puristuksiin – esimerkiksi kun sängyssä käännyt makaamaan sen päälle – saattaa se virheellisesti näyttää todellista (reilustikin) alempia lukemia.

 18. Heikki Lintala

  Kiitos vastauksesta Mika. Jotain tuon tapaista epäilinkin. En ole koskaan mitannut noin alhaisia lukemia, joita käyrä näytti. Korkeammistakin arvoista jää huono olo. Nyt herätessä olo oli mitä parhain.

 19. Betta Österberg

  Mulla on tällainen lainamassa tällä hetkellä, mutta pitäisi antaa se takaisin ens viikon tiistaina. EN HALUAAAAA!!! Tämä on se paras verensokerimittari mikä mulla on ollut! Sai sokeritauti 1969 ja olen käyttänyt monta erilaista mittareita! Mulla on sisko ruotsissa, mutta sitten mulla ei oo mikään rahaa että olisi mahdollista ostaa sieltä. Että ilmeisesti pitää odottaa niin kauan että on mahdollista saada sellainen. :( Tämä mittari tietysti näyttää 1 vähemmän kuin sormesta, ja vielä kun vaihtaa sensori se näyttää 3 alle sormesta. Mutta kun tietää tämä se toimii tosi hyvää!!! Rakastan tämän mittarin =D

  1. Betta Österberg

   Muuten tämän Libren mittari näyttää vähän myöhemmin kuin sormesta… Kuin sokeri aina menee sormeen ensin ja sitten takaisin käsivarsiin. Mutta Libresta se näyttää jos on suora linja tai jos sokeri nousee tai menee alas. Silloin tietysti se tavallinen mittari on nopein…

   1. Mika Haulo

    Hei Betta!

    Tuo viive johtuu siitä, että Libre mittaa sokeria kudosnesteestä eikä verestä. Verensokerin muuttuessa kestää siis hetki, että muutos näkyy myös kudosnesteissä. Sama ilmiö on myös Dexcomin ja Medtronicin sensoreissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*