Mika Haulo
Tuesday 01.09.2015

Useimmiten hypoglykemia on vaaraton

Diabetes-lehden numerossa 4/2014 oli juttu hypoglykemioista. Rohkaisevin osuus sisältyi jo artikkelin alkukappaleisiin:

Useimmiten hypoglykemia on vaaraton.

Samoilla linjoilla on yhdysvaltalainen diabeteskouluttaja Gary Scheiner. Hänen mukaansa* hypoglykemian haitallisuus syntyy lähinnä sen kestosta; nopeasti ohi menevistä hypoista ei ole pysyvää haittaa, vaikka verensokeri laskisi hyvinkin alas.

Osa diabeetikoista pitää tarkoituksella verensokeria hieman koholla hypojen pelossa. Se on parista näkökulmasta ihan ymmärrettävää, toisaalta taas jokseenkin järjetöntä.

Ensinnäkin matala verensokeritaso tuntuu epämiellyttävältä. Toiseksi vaikka hypo ei aiheuttaisikaan elimistölle pysyvää haittaa, voi toimintakyvyn heikentyminen johtaa erilaisiin vaaratilanteisiin, kuten kaatumiseen tai liikenneonnettomuuteen.

Mutta hypotuntemusten välttäminen sokereitasoa kohottamalla kostautuu pitkällä aikavälillä. On päivänselvää, että liian korkea verensokeri kasvattaa lisäsairauksien riskiä.

Eivätkä ns. insuliinituntemukset loppujen lopuksi minnekään katoa. Kun verensokeritaso pysyttelee pitkään korkealla, tuntemukset vain tulevat aikaisemmin – jopa normaaleillakin verensokeriarvoilla. Se jos mikä romuttaa haaveet siedettävästä HbA1c-lukemasta.

Pelkojen lisäksi diabeetikoiden täytyisi päästä eroon hypoihin liittyvästä häpeästä tai epäonnistumisen tunteesta.

Kuten Gary Scheiner on sanonut, oleellista hypoissa on matalissa lukemissa vietetty aika eikä hypomittausten lukumäärä. Mahdollinen diabeteslääkärin tai -hoitajan mutina yksittäisistä arvoista kannattaa siis jättää omaan arvoonsa.

Myös Diabetes-lehden juttuun haastatellun professori Tapani Rönnemaan mukaan lievät päivittäiset hypoglykemiat ovat hyvässä hoitotasapainossa olevalle diabeetikolle ihan yleisiä.

Ei kenenkään maailma siis muutamaan pieneen hypoon viikossa kaadu.

 

* Nyt en muista aivan tarkasti mistä tämä Scheinerin lausahdus on peräisin. Todennäköisesti hänen kirjoittamastaan Think Like a Pancreas -kirjasta tai joistain lukuisista videohaastatteluista.

Kuva: Tambako The Jaguar. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.