Mika Haulo
Wednesday 08.04.2015

Odottavan diabeetikon aika on pitkä

Odotatko jatkuvasti sitä päivää, että diabeteksesi saataisiin parannettua? Tai että hoitovälineet tekisivät kaiken työn puolestasi automaattisesti?

Jos näin on, kaipaa ajatusmaailmasi pientä korjausta. Kiusaat itseäsi aivan turhaan.

Diabeteksen huoleton hoito on vielä nyt täyttä utopiaa. Hoitovälineet kyllä kehittyvät jatkuvasti, ja toimiva keinohaimakin kolkuttelee optimististen puheiden mukaan jo oven takana. Toisaalta mullistavan hoidon keksimisestä on tiettävästi puhuttu jo vuosikymmeniä.

Insuliinihoitoinen diabetes vaatii siis edelleen kellontarkkaa hoitorutiinia. Niin kauan kuin suhtaudut tähän ajatukseen kapinallisesti, on diabetes sinulle riesa. Ja niin kauan omahoitosi polkee paikallaan.

Parantava hoito tulee kun tulee. Piinaava epätietoisuus sen odottamisen kestosta piiskaa pois energiasi, joka sinun pitäisi käyttää verensokeristasi huolehtimiseen.

Lopettaa siis odottaminen, ja keskity pohtimaan, miten voisit parantaa sokeritasapainoasi nykyisten hoitovälineiden avulla.

Itävaltalainen neurologi ja psykologi Viktor Frankl joutui keskitysleirille, mutta selvisi hengissä. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Ihmisyyden rajalla, jossa hän kertoo näin:

”Kun kohtaamme tilanteen, jota emme voi paeta tai välttää, on kaikein merkityksellisintä se, kuinka tähän tilanteeseen suhtaudumme.”

Diabeetikkoina voimme joko jäädä katkerina märehtimään kohtaloamme, tai sitten voimme sopeutua elämään sairautemme kanssa.

Elämäsi helpottuu sillä sekunnilla, kun otat oppia Viktor Franklin lausahduksesta.

 

 

Kuva: David Buedo. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.